Į Valstybės atkūrimo iškilmes - varu


2004-02-14
Jūratė KUZMICKAITĖ
Į Valstybės atkūrimo iškilmes - varu

Kai kuriose Kauno mokyklose moksleiviai išgirdo, jog dalyvavimas Vasario 16-osios renginiuose - privalomas  

“Kaip senais “gerais” laikais”, - atsiduso į “Kauno dienos” redakciją paskambinusi devintokės mama, kurios dukra - vienos Kauno gimnazijų moksleivė, privalės kartu su visa pirmąja gimnazijos klase dalyvauti Vasario 16-osios renginiuose.

Kitą signalą apie tai, jog Kaune į Valstybės atkūrimo dienos minėjimą Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje moksleiviai varomi prievarta, dienraštis gavo iš penktoko tėvų.

Tačiau miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus tarnautojai apie tokius atvejus teigia nieko nežinantys.  

Pliusiukų nedėlioja  

“Visoms mokykloms mes išsiuntinėjome kvietimus dalyvauti Vasario 16-osios renginiuose, išplatinome šių renginių planą, - aiškino Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Ona Visockienė. - Visuomet kviečiame dalyvauti panašiuose renginiuose, juk mokyklose vyksta ir pilietinis ugdymas”.

“Tai nėra priverstinis dalykas, bet vaiką kartais reikia paraginti”, - kalbėjo O.Visockienė, paklausta, kiek primygtinis galėjo pasirodyti mokykloms Švietimo ir ugdymo skyriaus kvietimas moksleiviams dalyvauti Valstybės atkūrimo dienos minėjime.

“Ne, apie kažkokį privalomą dalyvavimą kalbos nebuvo. Tokio nurodymo nėra, - sakė skyriaus vedėjo pavaduotoja. - Bet, žinoma, mes sakome, kad moksleiviams reikia aiškinti tokių datų svarbą, motyvuoti, kodėl reikėtų dalyvauti Valstybės atkūrimo dienos iškilmėse”.

Paklausta, kaip Kauno moksleiviai rinksis Karo muziejaus sodelyje - pavieniui su tėvais ar organizuotai klasėmis, O.Visockienė atsakė, jog tai nėra svarbu. “Mes į tai nežiūrime, jokių pliusiukų nedėliojame. Svarbu, kad moksleiviai ateitų, prisidėtų prie šventės. Gal kažkas ateis ir organizuotai, su klase. Argi tai blogai?”  

Ne kvietimas, bet įsakymas  

“Mūsų sūnui buvo aiškiai pasakyta: dalyvavimas būtinas, - pasakojo “Kauno dienai” vienoje Kauno mokyklų besimokančio penktoko tėvai, paprašę neskelbti pavardės ir mokyklos pavadinimo. - Mokytoja vaikams negrasino, kas bus, jei kuris nors neatvyks į Valstybės dienos minėjimą, tačiau leido suprasti, kad taip elgtis negalima. Penktokams buvo paaiškinta, kad į Vasario 16-osios iškilmes greičiausiai atvyks Prezidentas, todėl visuotinis dalyvavimas - būtinas”.

“Dukra paaiškino, kad privalės kartu su visa klase dalyvauti Valstybės atkūrimo dienos renginiuose, - teigė S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijoje besimokančios moksleivės mama (pavardė redakcijai žinoma). - Mes norėjome vykti į Vilnių, ten taip pat netrūks renginių, bet dukra užprotestavo - jos klasei Vasario 16-osios iškilmėse dalyvauti privaloma”.  

Nesiryžta vertinti  

“Kauno diena” atliko nedidelį žurnalistinį eksperimentą: paskambino keleto Kauno mokyklų telefonais anonimiškai klausdama, ar galima tikėtis masiško moksleivių dalyvavimo Valstybės atkūrimo dienos šventėje.

“Mūsų moksleiviai tikrai dalyvaus”, - užtikrino “Saulės” gimnazijoje. “Kviečiame mokinius dalyvauti, tikimės, kad jų susirinks daug. Jei reikia organizuotos grupės, tai galime pabandyti organizuoti”, - išgirdome Maironio gimnazijoje.

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijoje “Kauno diena” buvo patikinta, kad pirmoji gimnazijos klasė GA Valstybės atkūrimo dienos renginiuose išties dalyvaus visa ir organizuotai.

“Matote, tai ne Kovo 11-oji, kai jau mūsų moksleiviai tikrai būna organizuojami dalyvauti mieste vykstančiuose renginiuose. Vasario 16-ąją masiškai dalyvaus studentai, o mokyklos deleguos tik nedidelę dalį šventės dalyvių”, - kalbėjo mokyklų atstovai.

Tik vienoje iš apklaustų mokyklų - Aušros gimnazijoje išgirdome: “Mūsų moksleiviai Vasario 16-osios minėjime dalyvaus individualia tvarka, su tėvais”.

Miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja O.Visockienė, paklausta, kokia būtų skyriaus pozicija paaiškėjus, jog moksleiviai gauna ne kvietimą, bet nurodymą dalyvauti Valstybės atkūrimo šventėje, atsakė, jog neturėdama tokių faktų nesiryžta vertinti.