Į Petrašiūnus buvo atklydusi pasiutlige sirgusi lapė


2005-09-29
Į Petrašiūnus buvo atklydusi pasiutlige sirgusi lapė

Kauno Petrašiūnų mikrorajone užregistruotas pasiutligės židinys. Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Kauno teritoriniame skyriuje ištyrus užvakar šiame rajone rastą negyvą lapę, nustatyta, kad ji sirgo pasiutlige.

Užvakar vienas Petrašiūnų gyventojas T.Masiulio gatvėje, netoli 14 D namo pamatė ant pievelės gulinčią leisgyvę lapę. Apie tai žmogus pranešė Kauno miesto valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Jos specialistai nuvyko į Petrašiūnus. Vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Arnas Jautakas įtarė, kad lapė gali būti užsikrėtusi pasiutlige. Šiuos spėjimus patvirtino skubiai atlikti laboratoriniai tyrimai.

“Gerai, kad arti nėra gyvenamųjų namų”, - sakė A.Jautakas. Nepaisant to, žvėrelio žūties vietoje atlikta dezinfekcija.

A.Jautako teigimu, pasiutę gyvūnai gali nubėgti 30-40 kilometrų. Neberasdami sau maisto miške, jie sėlina į pamiškės sodybas ir net miestą, užkrėsdami naminius gyvulius. Praėjusiais metais Kaune nebuvo užregistruota gyvūnų, susirgusių pasiutlige, tačiau 2003 metais užfiksuoti net penki pasiutligės židiniai. Jie 3 kilometrų spinduliu skelbiami pasiutligės zona.

Kauno miesto maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai auginantiesiems naminius gyvūnėlius primena, kad nuo pasiutligės - mirtinos gyvūnams ir žmonėms ligos, gali apsaugoti skiepai. Spalio 6-7 dienomis tarnyba rengia tradicinę akciją “Pasiutligei - stop”, kurios metu visose miesto veterinarijos gydyklose ir punktuose bus galima už simbolinį mokestį - 3 litus paskiepyti savo augintinius.

KD inf.