Humoro fiesta, kurioje nebesijuokiama


2005-04-09
Remigijus JURGELAITIS
Humoro fiesta, kurioje nebesijuokiama

Aukščiausi šalies vadovai ignoravo tiesiu ir nekorektišku humoru išsiskyrusią “Auksinių svogūnų” įteikimo ceremoniją

Gėjai, seksas, alkoholis, netekėjusios moterys, kvailiai, įvairaus plauko iškrypėliai ir ne visai normalūs žmonės - tai svarbiausi dalykai, kurie, atrodo, labiausiai juokina “Auksinių svogūnų” rengėją Arūną Valinską.

Į šiemet surengtą tradicinę “Auksinių svogūnų” apdovanojimų ceremoniją susirinkę politikai ir paprasti žmonės, matyt, turi kitokią nuomonę ir supratimą apie humorą, nes ilgiau nei dvi valandas trukusios ceremonijos metu nuoširdžiai juokėsi vos kelis kartus. Ir tikrai ne iš “Dviračio žynių” kūrėjų komandos pokštų, o iš subtiliu humoru prisodrintų “Auksinių svogūnų” laureatų kalbų.

Pasitiko “tūpas” žurnalistas

“Laba diena, jūs puikiai atrodote”, - su daugeliu šventės kviestinių svečių prie sostinės “Forum Palace” rūmų sveikinosi vienas “Dviračio žynių” herojus - “tūpas” žurnalistas. “Ar tai viskas, ką norėjote pasakyti?” - sutrikusi paklausė žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė. “Atrodo, taip. Tiesa, ką galvojate apie svogūnus?” - pasiteiravo kvailasis žurnalistas, kuris, “Dviračio žynių” kūrėjų manymu, turėtų sukelti juoko protrūkį. Ministrė atsakė ir į tokį klausimą, bet daugeliui visai pagrįstai susidarė įspūdis, kad nei ministrei, nei kitiems politikams tokie klausimai neatrodė juokingi.

Politikai, kurie į ceremoniją atėjo likus kelioms minutėms iki tiesioginės transliacijos, dar buvo priversti daryti pritūpimus ar kitaip juokinti televizijos žiūrovus. Suprask, balandžio 1-ąją tai yra jų pareiga. “Auksinių svogūnų” rengėjai mano, kad lygiai tokia pareiga ir aukščiausiems mūsų šalies vadovams dalyvauti “Dviračio žynių” rengiamoje humoro šventėje. “Iki šiol ceremoniją ignoruodavo tik Vytautas Landsbergis”, - pašaipiai yra sakęs Arūnas Valinskas. Atrodo, kad tokia ir dar kandesnė jo ironija bei juokeliai, kurie neretai pavirsta atviru pasityčiojimu iš žmonių, jau pabodo ir kitiems politikams.

Šiemet renginyje nepasirodė nei Prezidentas Valdas Adamkus, nei premjeras Algirdas Brazauskas, nei Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas. Oficiali priežastis - rūpesčiai namuose ir įtempta dienotvarkė, kitaip tariant, tradicinė diplomatiška frazė, kuria siekiama neįžeisti renginio organizatorių.

A.Kubilius pamiršo kvietimą

Prie durų įvykdę visus “tūpo” žurnalisto pageidavimus - padarę keletą pritūpimų, atsakę į jau minėtus klausimus, kai kurie nominuoti politikai vos neliko už pagrindinės rūmų salės durų. “Atsiprašau, bet namuose palikome kvietimą”, - tarsi mokinys apsaugininkų atsiprašinėjo opozicijos lyderis Andrius Kubilius ir smuikininkė jo žmona. “Kas toks būsite?” - garsaus politiko pasiteiravo apsaugininkai. “Matau, kad turėsime eiti namo”, - nuliūdo politiko žmona. Tuomet apsaugininkas išsitraukė specialų sąrašiuką, kuriame, be kita ko, buvo surašytos ir garbingų svečių pavardės. “Kaip sakėte? Kokia Jūsų pavardė? A, Kubilius. Galite įeiti”, - leido apsaugininkas.

Jei jis būtų priėmęs kitokį sprendimą, matyt, konservatoriaus vieta pirmojoje eilėje būtų likusi tuščia. Sunku pasakyti, kaip šią problemą spręstų šventės rengėjai, nes kitose eilėse sėdėjo ne pirmo ryškumo politikos žvaigždės, tarp jų - daugiausia Seimo naujokai, kurie plačiajai visuomenei dar nėra gerai pažįstami.

Iš prieš renginį skirtos vietos arčiau kamerų buvo priversta persėsti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Už šią paslaugą vėliau renginio vedėjai jai atsidėkojo: “Jeigu tokios moters, kaip Vilija dar nieks nepaėmė, tai aš neturiu jokių galimybių ištekėti”, - susirinkusiuosius bandė prajuokinti Asta Baukutė. Tačiau niekam tokie juokeliai nepasirodė šaunūs, juoktis bandė tik raudonio išmušta V.Blinkevičiūtė. Ji neturėjo mikrofono, todėl negalėjo atsikirsti, kad ir pačią Astą jau ne taip seniai “paėmė”.

Tyčiojosi iš pripažintų darbų

Kai buvo pradėtos skelbti nominacijos ir jų laimėtojai, paaiškėjo, kad kai kurių prizų nėra kam atsiimti, nors būtent tokiomis akimirkomis susirinkusieji turėjo retą progą pasijuokti. Kai atsiimti premjerui skirto apdovanojimo ant scenos užlipo jo atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė, susirinkusieji buvo seniai besijuokę. “Premjeras manęs neįgaliojo paimti šios dovanos ir pasakyti kalbos. Bet žinau viena, kad visada nugali “Draugystė”, - subtilų humoro jausmą demonstravo Nemira. Po to, “valinskiško” humoro dozė - stiklelis degtinės, kurį išlenkti turėjo visi laimėtojai.

Kai televizijos žiūrovai stebėjo reklamą, kaip tapo įprasta, Asta Baukutė užiminėjo politikus - pirmojoje eilėje sėdėję įvairių partijų lyderiai privalėjo gerti ir ant kelių priimti nuotaką vaidinusią humoristę. Jei viso to nebūtume matę jau kelerius praėjusius metus, gal tai ir būtų originalu bei juokinga.

Juoktis ar ploti susirinkusieji nežinojo ir tada, kai vienas “auksinis svogūnas” buvo įteiktas Lietuvoje reziduojančiam Ukrainos ambasadoriui už Ukrainos prezidento rinkimus, “kuriuos dviem balsais (A.Kvasnevskio ir V.Adamkaus) laimėjo Viktoras Juščenka”. Europoje ir Jungtinėse Valstijose pozityviai įvertinta Lenkijos ir Lietuvos prezidentų tarpininkavimo misija tapo patyčių objektu. Kai kurie svarstė: gal Arūnas Valinskas rengia nebe humoro, o reikšmingiausių praėjusių metų Lietuvos įvykių apdovanojimus.

O finaliniu apdovanojimų akcentu tapo daina apie gėjus, kuriais esą yra ir kai kurie politikai. Gal ir taip, bet vienoje televizijos laidoje visuomenės veikėja Nijolė Oželytė yra užsiminusi, kad panašių kalbų girdėjo ir apie tos dainos atlikėją Marijoną Mikutavičių bei patį “Auksinių svogūnų” rengėją. Be to, liaudies išmintis sako: kas galvoj, tas ir ant liežuvio.

Vis dėlto televizijos žiūrovai, atrodo, jau įprato prie Arūno Valinsko humoro. Kaip kitaip būtų galima paaiškinti faktą, kad tradicinė “Auksinių svogūnų” teikimo ceremonija tapo žiūrimiausia šio sezono programa. Remiantis preliminariais “TNS Gallup” duomenimis, laidos reitingas buvo 31.1 procento.