Gyvenvietė liko be vandens


2004-05-15
Julius LENČIAUSKAS
Gyvenvietė liko be vandens
Beveik mėnesį Kauno rajono Lapių seniūnijos Masteikių kaimo daugiabučių namų gyventojai neturi kuo nusiprausti

Arteziniai gręžiniai šiais laikais Lapių seniūnijoje buvo reikalingi bendrovei “Švelna”, kuri užsiėmė žvėrelių auginimu. Vanduo tekėjo ir į UAB “Vikeda” bei į “Neries” kooperatyvą. Tačiau prieš keletą savaičių nuo gręžinio bokšto vagys nukirpo apie 350 metrų, daugiau kaip tūkstančio litų vertės elektros laidų. Porą dešimtmečių sąžiningai tarnavęs vandentiekis nustojo veikęs.

Akistatoje su nelaime - tik gyventojai

Dviejų daugiabučių gyventojai ir keletas vienkiemiuose išsimėčiusių sodybų jau 13 metų vandentiekiu naudojosi nemokamai. Bokštu, vandentiekio linija bei dažnai gendančiais siurbliais bei mokesčiais už elektros energiją pastaruoju metu daugiausiai rūpinosi “Neries” kooperatyvas, kuris gamina stalių dirbinius. Tačiau tokia “labdara” Masteikių kaimo gyventojams jau buvo gerokai pabodusi kooperatyvui.

Pagal linijos atstatymo sąmatą (norėta elektros energiją prijungti kabeliu), remontui reikėtų apie 3000 litų. Lapių seniūnas Rimantas Stankus “Kauno dienai” tvirtino, kad niekas nenori investuoti į svetimą turtą. Mat vandentiekio bokštas priklauso jau beveik prieš dešimtmetį bankrutavusiai “Švelnai”. Jos buvęs direktorius Juozas Eigelis mums sakė, kad su malonumu bokštą bet kam pigiai parduotų. Anksčiau jo vandenį naudojusios bendrovės jau baigia išsigręžti šulinius savo teritorijose. Todėl akistatoje su nelaime liko tik apie pusšimtis Masteikių kaimo gyventojų.

“Komunizmo” sąlygos

Seniūnas R.Stankus sunkiai ieško išeities. Žinoma, gaila be vandens likusių žmonių, bet, kita vertus, nemokamai teikti paslaugą jau nėra kam. Dauguma daugiabučių namų šeimų, anot seniūno, yra nemokios, kai kurių pagrindinis užsiėmimas - Lapių sąvartyne. Jie nemoka ne tik už vandenį, bet ir Savivaldybei už butų nuomą. Ši skola pasiekusi apie 5000 litų.

Tarybiniais laikais vandentiekį įsivedė ir aplinkinių sodybų šeimininkai. Ir jie dabar reiškia pretenzijas, nors turi išsikasę šachtinius šulinius.

Siūlė išsikasti šulinį patiems

Seniūnas tvirtino, ka daugiabučių namų gyventojams ne kartą siūlė talkose išsikasti bendrą šulinį, o seniūnija įsipareigoja pristatyti reikalingą betoninių žiedų kiekį. Žmonės nesutinka, nes nori jau seniai įprasto vandentiekio.

Genueta Palubinskienė, be vandens gyvenanti viename iš šių namų, turi kitokią nuomonę. Anot jos, vandentiekį turi sutvarkyti seniūnija, nes “gauna tūkstančius, o gyventojų labui nieko nedaro”. Šulinį kasti prie daugiabučių negalima - gruntas užterštas, nes pro namų langus seniai teka kanalizacijos atliekos...

R.Stankus su specialistais suskaičiavo, kad vandentiekio trasos sutvarkymas, vandens skaitiklių įrengimas atsieitų apie 50 tūkstančių litų. Tokie pinigai sunkiai surandami ir rajono Savivaldybėje, nors ir ten sukamos galvos, kaip kuo greičiau iš keblios padėties išsikapstyti. Visų pirma reikia užbaigti “Švelnos” bankrotą, nors, anot bendrovės buvusio direktoriaus, iki šiol vis dar nesurandama šiai procedūrai pabaigti administratoriaus. Tada gal būtų galima kam nors įsiūlyti bokštą ir jo aptarnavimą. R.Stankus įsitikinęs, kad tai būtų “beviltiškai nuostolingas reikalas, nes kai kurie gyventojai ir iki šiol ne tik kad nemoka už paslaugas, bet dėl aplaidumo per šalčius savo butuose vamzdžius susisprogdino”.