Gyvenimiški ir pasakiški siužetai


2005-04-09
Gyvenimiški ir pasakiški siužetai

Balandžio 15, 16 d. Kauno valstybiniame dramos teatre viešės Šiaulių dramos teatras. Šiauliškiai teatralai Kauno publikai pasiūlys šio sezono premjerą “Generolai su sijonais” ir spektaklį Jono Basanavičiaus surinktų pasakų motyvais “Daktaras ir Margaryta”.

“Generolai su sijonais” - tikra prancūziška istorija su ženklu “N-14”. Režisierė Nijolė Mirončikaitė, pasirinkusi Žano Anujaus pjesę, šiuo spektakliu pažymi savo kūrybinio kelio 40-metį. Pasak režisierės, spektaklyje kalbama amžina vyro ir moters santykių tema. Vyras ar moteris negali tapti vienas kito nuosavybe, daiktu, su kuriuo galėtum elgtis pagal užgaidas. Joks arbitrų teismas į milijonus kylančių nuoskaudų ir klausimų atsakymų neras, nes jų nėra, tik atskleis mūsų pačių ribotumą, egoizmą ir netoleranciją. Ir vis dėlto tokie “teismai” vienas kito atžvilgiu vyksta kasdien, kiekvieną minutę. Toks procesas vyksta ir spektaklyje, tačiau nuosprendžio čia nėra, nes nėra kaltų.

Turiniu ir forma spektaklis “Daktaras ir Margaryta” iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keistas. Ir vien dėl to, kad jo literatūrinį pagrindą sudaro J.Basanavičiaus surinktos vulgariosios pasakos. Šalia pasakiškų personažų iškyla ir romantiška bei dramatiška Jono Basanavičiaus ir Eleonoros Mohl meilės istorija, kurios literatūriniu šaltiniu yra jų dienoraščių autentiški faktai. Derinami, rodos, nesuderinami dalykai. Tai gal ir rizikinga, tačiau, pasak režisieriaus Vytauto V.Landsbergio, visa gyvenime randasi iš vieno šaltinio, todėl turi teisę greta būti grožis ir bjaurastis, meilė ir neapykanta, angelas ir velnias. Lengvai ir žaismingai pereinama nuo vieno siužeto prie kito, nuo komedijos prie dramos. Tai žiūrovui suteikia galimybę atsipalaiduoti ir bent mintyse pažaisti.

KD inf.