Griūvantys pastatai valdininkų nejaudina


2005-07-05
Gediminas STANIŠAUSKAS
Griūvantys pastatai valdininkų nejaudina

Kauno valdžios abejingumas nelaimės ištiktiems žmonėms diskredituoja valdininkiją, kuri gyvena atostogų nuotaikomis

Užvakar Šv. Gertrūdos gatvės 6-ojo namo kieme nugriuvusi avarinės būklės sandėliukų siena vos nesužalojo šalimais žaidusių mažamečių vaikų. Bet net po šio įvykio žmonės atsimušė į valdininkų abejingumo sieną. Kaune yra apie 5-7 proc. namų, kuriuose bet kuriuo momentu gali įvykti neplanuota griūtis.

Neatlaikė metų naštos

“Buvau namuose. Išgirdęs griūvančios sienos dundesį iš karto supratau, jog sandėlių jau nebėra”, - pasakojo Šv. Gertrūdos 6-ojo namo gyventojas Kęstutis. Apie trijų metrų aukščio ir dešimties metrų ilgio baltų plytų siena nugriuvo popiet. Gyventojai mano, jog avarinės būklės statinys neatlaikė metų naštos. Prie nuolaužų krūva virtusių sandėlių kita namo gyventoja Ramutė Selevienė tikino labai išsigandusi griūties, nes tuo metu lauke žaidė keli nepilnamečiai vaikai. Griūvanti siena išgąsdino 4 metukų Gabrielę, kuri bėgdama laiptais parkrito ir susižalojo akį.

“Ne kartą kreipėmės į Centro butų ūkio tarnybą ir Savivaldybę, kad šios skirtų lėšų ne tik avarinės būklės sandėliukams, bet ir namui suremontuoti, tačiau visada atsimušdavome lyg į sieną”, - sakė R.Selevienė. Avarinės būklės name gyvena 5 nepilnamečiai vaikai.

Į raginimus - tyla

1905 m. statytame name yra tik du butai. Antrame aukšte esantis trijų kambarių butas priklauso Savivaldybei. Jį nuomojasi dvi šeimos, kurios naudojasi bendru tualetu. Name nėra karšto vandens, o pastatas kūrenamas malkomis. Gyventojai nėra iš turtingųjų. “Patys pasirūpinti neturime jokių galimybių”, - sakė dvynukus auginanti R.Selevienė.

Laikinai einantis “Santakos butų ūkio” įmonės direktoriaus pareigas Gediminas Bužinskas tikino, jog tarp mieste administruojamų maždaug 1400 gyvenamųjų namų apie 5-7 proc. yra avarinės būklės. “Tai tie namai, kuriuose bet kuriuo momentu gali įvykti griūtis”, - sakė G.Bužinskas. “Dar pernai kreipėmės į Savivaldybę, kad ši parengtų Parodos g. 24 namo ekspertizę ir renovacijos projektą, bet iki šiol tai nepadaryta”, - sakė G.Bužinskas.

2004-ųjų gegužę minėtame name nukritęs balkonas apdaužė automobilį. Laimei, tai atsitiko naktį, kai nebuvo praeivių.

Planuose nenumatytos nelaimės

Centro butų ūkio tarnyba yra vos už 50 metrų nuo buvusių sandėliukų. Čia sutiktas tarnybos vadybininkas Stasys Jakas tikino niekuo gyventojams negalįs padėti. “Remontams nėra lėšų”, - teigė S.Jakas. Paklaustas, o jeigu griūvanti siena būtų sunkiai sužalojusi vieną iš prie jos žaidusių vaikų, S.Jakas atsakė: “Na ir ką?”

Savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kuprienė, paklausta apie grėsusią nelaimę vaikams, atsakė, jog “jeigu bobutė būtų su ūsais, ji būtų senelis”.

“Butų ūkio įmonė kol kas man pateikė tik išankstinę informaciją, todėl nieko jums negaliu pasakyti. Dirbu pirmą dieną po atostogų”, - teigė K.Kuprienė.

K.Kuprienei priminus, jog dar prieš savaitę “Santakos butų ūkio” įmonė skyriaus prašė išduoti leidimą sandėliukams nugriauti, ši atsakė prieš savaitę nedirbusi.