Griūvanti turgavietė sužalojo mažametę


2005-07-05
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Griūvanti turgavietė sužalojo mažametę

Karmėlavos vaikų pramoga vos nesibaigė tragedija

Sugriuvus Karmėlavos turgeliui, kuris veikė buvusiame šios pakaunės gyvenvietės kariniame miestelyje nuo sovietinių laikų, sunkiai sužalota vienuolikmetė.

Ši nelaimė įvyko penktadienio vakare. Karmėlavos seniūno Juozo Mozerio duomenimis, nukentėjo ir vienuolikmetės draugė.

Vienas kartas nemelavo

Mergaitės, kaip buvo įprasta tarp bendraamžių, gyvenančių šiame Karmėlavos daugiabučių kvartale, tą vakarą šokinėjo ant niekam, kaip paaiškėjo tik po nelaimės, nepriklausančios ir niekieno neprižiūrimos senosios prekyvietės suolų. “Dėl nuolatinio paauglių karstymosi turgelio konstrukcija jau buvo skersa”, - pasakojo “Kauno dienai” jo kaimynystėje gyvenantys karmėlaviškiai.

Beišdykaujant grėsmingai susvyravo visas metalinis turgelio karkasas. Viena iš išdykaujančiųjų spėjo į tai sureaguoti. Jai nubrozdinta tik nugara. Tačiau antrąją mažametę, per atostogas pas Karmėlavoje gyvenantį tėtį viešėjusią vienuolikmetę iš Klaipėdos, griūvanti konstrukcija prispaudė. Pasak liudytojų, mergaitė atsidūrė ir po sudužusio šiferio laužu.

Tik tokiomis aplinkybėmis paaiškėjo, kad iš metalinių apie dvidešimties centimetrų skersmens vamzdžių suvirintas šio šiferiu dengto turgelio karkasas nepritvirtintas prie betoninio pagrindo.

Prispaustą mažametę ištraukė nelaimės vieton subėgę aplinkinių daugiabučių gyventojai. Vienas iš jų nuvežė nelaimėlę savo automobiliu į Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinę ligoninę, iš kurios jau greitosios medikų pervežta į Kauno medicinos universiteto klinikas.

Pareigūnai nusiteikę ryžtingai

Vienuolikmetei diagnozuotas atviras blauzdikaulio lūžis dviejose vietose. Tą patį vakarą ji skubiai operuota.

Baimintasi, kad nebūtų lūžęs ir stuburas. Tačiau šis įtarimas nepasitvirtino: stuburas tik sumuštas.

Nukentėjusiosios artimieji nelabai norėjo, kad ši istorija iškiltų viešumon. Mergaitės močiutė įsitikinusi, kad dėl to, kas atsitiko, kalta pati anūkė.

Tačiau ikiteisminį šios nelaimės aplinkybių tyrimą atliekanti Kauno rajono policija ketina ieškoti ir kitų kaltininkų.

“Mes bandysime išsiaiškinti ne tik kam priklauso šis apleistas turgelis bei kas turėjo juo rūpintis, bet ir kas jį bei kodėl taip pastatė, - vakar teigė pakaunės policijos pareigūnai. - Juk jis bet kada galėjo nugriūti ant daržovėmis bei pieno produktais prekiaujančių močiučių”.

Kol kas pareigūnai pradėjo tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę dėl “nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo”. Tačiau neatmetama, kad ateityje straipsnis gali būti perkvalifikuotas.

Palikimas, kuriuo nesirūpinta

Pareigūnai neslėpė, kad daugiausiai klausimų ketinama užduoti Karmėlavos seniūnui. Vakar jis sutiko atsakyti į “Kauno dienos” klausimus.

Valdininko teigimu, sugriuvusį turgelį gyvenvietė paveldėjo kartu su buvusiu kariniu miesteliu. Jis buvo suręstas apie 1960-uosius. Nuo tada - tai vienintelė Karmėlavos turgavietė, jau seniai nebepatenkinanti gyvenvietės poreikių.

“Už penkiasdešimt metrų nuo šio moraliai pasenusio turgelio mes planavome įrengti naują modernesnę turgavietę, - pasakojo V.Mozeris. - Parengtas detalusis jos planas, tačiau jis nerealizuotas dėl lėšų trūkumo. Įrengus naują turgavietę, senoji turėjo būti demontuota, o jos vietoje įrengta automobilių stovėjimo aikštelė.

“Nors atrodytų už viską, kas įvyksta gyvenvietėje, turėtų būti atsakinga seniūnija, nei Kauno rajono savivaldybė, nei mūsų seniūnija šio turgelio neeksploatavo, nebuvo mūsų balanse ir žemė, ant kurios jis įrengtas, - įtikinėjo vakar Karmėlavos seniūnas.

Pasak valdininko, atrodė, kad šis turgelis gyvenvietei dar reikalingas, iš pažiūros jokios grėsmės jis nekėlė, todėl ir neskubėta šios prekyvietės griauti. Tačiau, seniūno duomenimis, kai kurie netoliese gyvenantys karmėlaviškiai, vedini savanaudiškų tikslų, jau buvo pradėję trumpinti metalinį turgelio karkasą.

Vakar, seniūno patikinimu, turgelis, kuriame prieš dvi paras įvyko nelaimė, turėjo būti demontuotas. Jo griuvenos be turgavietės likusią Karmėlavą “puošė” visą savaitgalį.