Granatos nepavojingumą diagnozavo išminuotojai


2006-07-07
Tomas JARUSEVIČIUS
Granatos nepavojingumą diagnozavo išminuotojai

Trečiadienio rytą į Žaliakalnį skubėjo specialiosios tarnybos, gavusios pranešimą apie aptiktą granatą.

Policijos pareigūnai ėmėsi saugoti incidento epicentru tapusio privataus gyvenamojo namo kiemą, o greta jų, iki atvykstant išminuotojams, budėjo greitosios pagalbos medikai ir ugniagesiai gelbėtojai.

Apie pavojingą radinį policijai pranešta trečiadienį ryte. Vos po kelių akimirkų iš gretimame kvartale esančios būstinės atvyko Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Patrulių rinktinės pareigūnai ir Žaliakalnio PK atstovas. Įdėmiau apžiūrėję sprogmenį teisėsaugininkai nesiėmė spręsti apie jo pavojingumo laipsnį.

“Vaikai, greitai eikit namo! Matot, kad bombų policija ieško”, - pro vieno namo langą pasigirdo kaimynystėje gyvenančios moters balsas.

Renovuojamo Kalniečių gatvės 21-ojo namo kieme granata gulėjo ant smėlio krūvos. Remonto ir statybos darbus dirbę vyriškiai pareigūnams papasakojo granatą aptikę kasdami griovį tvoros pamatams.

Praėjus bemaž porai valandų po pranešimo, kaip įprasta tokiais atvejais, specialųjį planą “Skydas” vykdę policijos patruliai pradėjo nerimauti, kad išminuotojų dar nė iš tolo nematyti. Pareigūnai prisiminė, kad neseniai prekybos ir laisvalaikio centro “Mega” pašonėje rastą granatą pavyko neutralizuoti kur kas greičiau: “Tąkart iš sostinės Antiteroristinių operacijų rinktinės “Aras” pareigūnai atvyko greičiau nei dabar iš Panemunės važiuoja Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai”.

“Sunkvežimis atvežė betono, o įvažiuoti į kiemą negali. Gal čia ilgai ta operacija netruks, nes antraip ir betonas sustings”, - šyptelėję komentavo darbininkai.

Vis dėlto sprogmenų specialistai netrukus pasirodė incidento vietoje. Jiems prireikė vos keliolikos minučių, per kurias kariškiai suspėjo apsirengti specialiąsias liemenes, pasiimti reikiamą įrangą ir galiausiai rankoje parsinešti iš kiemo į tarnybinį automobilį rastąją granatą. Paaiškėjo, kad šįkart sprogmuo buvęs visiškai nepavojingas, mat radinys tebuvo granatos korpusas, kuriame nebebuvo sprogdiklio ir sprogstamosios medžiagos.

Paklausti, kada pastarasis
sprogmuo pagamintas, J.Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai pripažino, kad pagal išorinius požymius tai gali būti ir prieškario laikų granata, mat visas korpusas buvo gerokai paveiktas korozijos ir sudūlėjęs.