Festivalių favoritas nusitaikė į prestižiškiausią apdovanojimą


2006-10-21
Remigijus JURGELAITIS
Festivalių favoritas nusitaikė į prestižiškiausią apdovanojimą

Lietuvos režisieriaus Arūno Matelio dokumentinis filmas “Prieš parskrendant į Žemę” nominuotas JAV Kino meno akademijos “Oskarui”

Pirmą kartą Lietuvos režisieriaus filmas pretenduoja į prestižinį “Oskarą”. Lyriška esė “Prieš parskrendant į Žemę” gali atversti naują mūsų šalies kino istorijos puslapį, o Arūno Matelio pavardė - būti įrašyta greta iškiliausių kino kūrėjų.

Daugelyje festivalių laurus skynęs dokumentinis filmas pristatomas Geriausio užsienio filmo kategorijoje. A.Matelio juosta rungsis su 60 kitų šalių kino kūrėjų darbais.

Žinią sutiko santūriai

Apdovanojimų rengėjų paskelbtame sąraše A.Matelio filmas įvardytas tarp 61 nominanto šiemet gauti “Oskarą” geriausio užsienio filmo kategorijoje.

A.Mateliui ši žinia nebuvo netikėta, todėl naujieną sutiko santūriai. “Džiaugiuosi, kad Lietuva nebėra “baltoji dėmė” pasaulio kino žemėlapyje. Lietuviškas dokumentinis kinas tampa lygiaverčiu konkurentu vaidybiniams filmams”, - sakė A.Matelis.

Kino kūrėjas visuomet išsiskyrė santūrumu. Ir šį kartą pripažino, kad titulai ir apdovanojimai jam nėra svarbiausia. “Niekada nemaniau, kad svarbiausia yra pripažinimas. Labiausiai džiaugiausi, kai baigėme montuoti. Jaučiau, kad filme yra daugybė ieškojimų, kuriuos norėjau pagauti, užfiksuoti kitose juostose. Dokumentiniame kine niekas nėra tobula, net pats herojus, tačiau šį kartą net atsidusau: pirmą kartą padariau filmą, po kuriuo galiu pasirašyti šimtu procentų”, - juostos menine verte neabejoja režisierius.

A.Matelis vasarą buvo išrinktas JAV kino akademijos “Oskaro” konkurso Lietuvai vykdomojo komiteto pirmininku, tačiau rudenį paliko šias pareigas bei patį komitetą, kad galėtų pats pretenduoti į šį prizą.

Ar “Oskaras” - kino kūrėjo karjeros viršūnė? “Yra daug gerų režisierių, kurie nė karto nelaikė šios statulėlės. Gulėdamas neprakaituoju, kada tai įvyks arba kodėl iki šiol negavau “Oskaro”. Tai taip pat didžiulis fabrikas su savomis taisyklėmis, neužtenka vien režisieriaus pastangų. Yra aiškios sąlygos, kurias turi atitikti filmas, pretenduojantis į apdovanojimą”, - režisierius nelinkęs prognozuoti, ar jo filmas įveiks kitus konkurentus.

Pirmas nominantas iš Lietuvos

Lyriška esė “Prieš parskrendant į Žemę” apie onkologinėmis ligomis sergančius vaikus ir ligoninėje gaunamas meilės, tikėjimo ir stiprybės pamokas per dvylika demonstravimo mėnesių gavo nemažai apdovanojimų, tarp kurių - Amsterdamo “Sidabrinis vilkas”, Leipcigo “Auksinis balandis”, JAV Bruklino “Silverdoks” festivalių prizai.

“Filmas, sulaukęs tokios sėkmės, turi realių galimybių varžytis dėl Oskaro”, - mano Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas. Jis neabejoja, kad JAV kino akademijos “Oskaro” konkurso Lietuvai vykdomasis komitetas priėmė teisingą sprendimą. “Tai vienas ryškiausių lietuviškosios kinematografijos blyksnių”, - įsitikinęs G.Lukšas.

Jis taip pat nelinkęs prognozuoti, ar JAV Kino akademijos nariai šį dokumentinį filmą išrinks tarp penkių stipriausių juostų šioje kategorijoje. Tai turėtų paaiškėti sausio pabaigoje.

“Bet kuriuo atveju A.Matelis pasiekė didžiulį laimėjimą. Nė vieno Lietuvos režisieriaus darbas nėra pretendavęs į “Oskarą”, - pastebėjo G.Lukšas.

Rekordinis pretendentų skaičius

Šiais metais filmo užsienio kalba “Oskarui” pasiūlytas rekordinis skaičius juostų - 61, tarp jų ir pirmasis filmas iš Kazachstano bei Lietuvos.

Į šių metų vadinamąjį ilgąjį sąrašą įtraukti tokie daug pagyrų pelnę darbai kaip ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro “Sugrįžimas”, meksikiečio Giljermo del Toro “Pano labirintas” ir vokiečio Floriano Henkelio von Donersmarko “Kitų gyvenimai”.

Tačiau sąrašas gali sutrumpėti, nes suomių režisierius Akis Kaurismekis ketina atsiimti savo darbą “Šviesos prieblandoje”.

Suomis, kuris 2003 metais atsisakė dalyvauti “Oskarų” teikimo ceremonijoje protestuodamas prieš karą Irake, nenori pritarti Suomijos atrankos komisijos sprendimui pasiūlyti jo filmą šiam apdovanojimui.

“Oskarų” teikimo ceremonija vyks vasario 25 dieną Los Andžele.