Fantazuojantis realistas


2004-06-12
Fantazuojantis realistas
Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2) trečiadienį atidaryta ir iki birželio 23 d. veiks Jono Daniūno fotografijos paroda “Lietuviškos vestuvės”

Jau trečią dešimtmetį vestuves fotografuojantis fotomenininkas šioje parodoje pateikia ir dar niekada nerodytų nuotraukų. Kino ir fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis Joną Daniūną yra pavadinęs “bene žymiausiu Kauno fotovestuvininku”.

Keitėsi Lietuva, kito vestuvių papročiai ir įpročiai, net stilistika, spalvingesnės ir margesnės darėsi J.Daniūno fotografijos. Anksčiau kritika rašė, kad J.Daniūnas, kaip ir kiekvienas fotografas, vestuvininkų kompozicijas padailina ir parežisuoja, o dabar jau ir pačios vestuvės dažnai virsta tokiu pseudoliaudišku spektakliu, kad tik spėk suktis.

Gal esama įžymybių J.Daniūno “Vestuvių” cikle? “Keliose fotografijose atpažinau Jono kolegas - fotografus A.Jankūną, R.Juškelį. Kiti atpažins kitus, o gal ir save. Tačiau su laiku lieka tik lietuviškų vestuvių įspūdis, - teigia S.Valiulis ir J.Daniūną apdovanoja “fantazuojančio realisto, bandančio atskleisti ir puoselėti vestuvių tradicijas”, epitetu.