Europa plaukia


2006-04-06
Leonas ŽALYS
Europa plaukia

Pavasario potvynio Senajame žemyne aukų skaičius didėja, o sinoptikai artimiausiomis dienomis laukia smarkių liūčių

Pavasariniai vandenys siautėja Vokietijoje, Austrijoje, Čekijoje, Vengrijoje. Stichija jau pareikalavo 18 gyvybių. Agentūra “Reuters” vakar pranešė, kad Austrijoje paskendo pusantrų metų vaikas, kai tėvų namus nušlavė vanduo, pralaužęs pylimą.

Tuo tarpu sinoptikai pranašauja, kad nuo vandens šėlsmo smarkiai nukentėjusiose šalyse artimiausiomis dienomis numatomos liūtys, todėl apie atoslūgį negali būti nė kalbos. Vietomis iš krantų išėjusios upės - Dunojus, Elbė, Morava ir Vltava, specialistų nuomone, į savo vagas sugrįš tik po kelių savaičių.

Ekspertai baiminasi, kad gali pasikartoti tai, kas atsitiko 2002 metais, kai potvynio aukomis tapo beveik 200 žmonių, o po vandeniu buvo atsidūręs penktadalis Europos. Tačiau jau ir dabar yra daug netekčių. Austrijoje, Vokietijoje, Čekijoje ir Vengrijoje per praėjusias tris paras žuvo 12 žmonių.

Vien Vokietijoje apsemti 8 miestai, iš kurių evakuota 13 tūkstančių žmonių.

Anot BBC, Dunojaus lygis Vengrijos sostinėje pasiekė 8,48 metro ribą; neatmetama galimybė, kad lygis didės. Į kovą su stichija Budapešte stojo daugiau kaip 25 tūkstančiai žmonių, kurių dauguma - savanoriai. Jiems į pagalbą vakar atskubėjo maždaug 10 tūkstančių kareivių, kuriuos į čia specialiu potvarkiu pasiuntė vyriausybė.

Vengrijos gelbėjimo tarnybos nusiminė, kai susipažino su sinoptikų prognozėmis artimiausioms paroms - pranašaujamos smarkios liūtys.

Kai kuriems Čekijos miestams vis dar gresia potvynis. Iš anksto evakuoti žmonės veržiasi grįžti namo, bet valdžia jiems draudžia tai daryti, nes laukia naujų stichijos smūgių.

Čekijos spaudoje priekaištaujama hidrologams, prognozavusiems, kad sniegas kalnuose tirps lėčiau. Įvyko priešingai, nes, smarkiai atšilus, dar prapliupo lietūs.

Stichijos siautėjimas aplenkė Slovakiją, kur vandens lygis upėse po truputį krinta ir padėtis stabilizuojasi.

Žiniasklaida pažymi, kad dėl potvynio Europoje visiškai sužlugo pavasarinis turistinis sezonas. Tiems, kurie mėgsta po Senąjį žemyną pasidairyti pro autobuso ar savo automobilio langą, reiks palaukti tinkamesnio laiko.