Energetikai egzaminuoja medikus


2004-06-01
Violeta GUSTAITYTĖ
Energetikai egzaminuoja medikus

Sutrikus elektros energijos tiekimui, iškilo pavojus Kauno medicinos universiteto klinikų ligonių gyvybei 

Vakar sutriko elektros energijos tiekimas daliai Žaliakalnio, Kalniečių, Dainavos mikrorajonų. Grėsminga situacija susidarė Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK), kur tuo metu buvo operuojami ligoniai, atliekamos įvairios gyvybines funkcijas užtikrinančios procedūros, diagnostiniai tyrimai.

Vienos elektros fazės tiekimas Klinikoms nutrūko 10 valandą 25 minutės ir buvo atnaujintas tik po beveik pusantros valandos. Staiga nustojo veikti tie įrenginiai bei aparatūra, kurie naudoja minėtą vienfazę ir trifazę elektrą (sterilizacinės, kompiuteriniai tomografai, magnetinis rezonansas, angiografai ir kt.), tose patalpose užgeso šviesa. Dalis įrangos, maitinamos elektros energija iš kitų dviejų fazių, veikė.

Tuo metu Klinikose vyko dešimtys sudėtingiausių operacijų, kurių neįmanoma nutraukti arba perkelti vėlesniam laikui. Itin grėsminga situacija susidarė KMU Kardiochirurgijos klinikos operacinėse. Teko nutraukti tris sudėtingas širdies operacijas.

“Kardiochirurgijos operacinėje buvo sudėtingiausia padėtis. Užgeso centrinės lempos, bet yra alternatyvūs šviesos šaltiniai, jungiami į kitą tinklą, bei ant operuojančio chirurgo galvos dedamos lempos, kurios apšviečia operuojamą lauką”, - teigė Klinikų Valdymo tarnybos direktorius Edmundas Varpiotas.

Kardiochirurgijos klinikos anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriuje iškilo grėsmė 3 pacientų gyvybei, kuriems buvo taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Gyvybines funkcijas rodantys monitoriai neveikė.

Dingus elektros energijos tiekimui, Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje rankomis buvo ventiliuojami trys pacientai. Tuo metu Nefrologijos klinikoje keturiolikai ligonių buvo atliekamos gyvybiškai būtinos hemodializės procedūros. Jas teko nutraukti. Pasak E.Varpioto, pavojus šių ligonių gyvybei negrėsė, tačiau nutraukta procedūra - nevisavertė. Sutriko darbas ir Klinikų konsultacinėje poliklinikoje: buvo išjunti rentgeno aparatai, echoskopai, vėdinimo kondicionavimo sistema, kad dvi likusios elektros fazės neperdegtų dėl padidinto apkrovimo.

“Tikra katastrofa, kad mes neturime alternatyvaus elektros energijos tiekimo. Siekiant išvengti galimų komplikacijų, visose operacinėse ir intensyvios terapijos skyriuose įrengti sieniniai šakučių lizdai yra “maitinami” iš skirtingų elektros fazių, kad būtų galima aparatūrą perjungti į tą lizdą, kur tuo metu yra elektros srovė”, - sakė E.Varpiotas.

Elektros energijos tiekimas Klinikoms buvo sutrikęs ir praėjusių metų kovo 6 dieną. Tragiškų pasekmių ir tuomet išvengta.

“Klinikos privalo turėti alternatyvų elektros energijos šaltinį. Mes jau seniai prašome Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės padėti jį įsigyti. Jis mums gyvybiškai būtinas”, - sakė E.Varpiotas.

Akcinės bendrovės Vakarų skirstomieji tinklai atstovė spaudai Janina Sabaitė informavo, jog Muravos aukštos įtampos pastotėje įvyko gedimas, dėl kurio sutriko elektros energijos tiekimas. Jis buvo atstatytas per valandą, o Klinikoms, pasak atstovės spaudai, - per pusvalandį.

“Sudaryta komisija iš atstovų “Vakarų skirstomųjų tinklų” ir “Lietuvos energijos” bendrovių, kurių įrenginiai yra Muravos pastotėje, aiškinasi gedimo priežastis”, - sakė J.Sabaitė.