Dievo namus pamėgo vagys


2004-06-05
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Dievo namus pamėgo vagys

Vėl apvogta Kauno arkikatedra bazilika  

Vakar paryčiais konstatuota, kad vėl apvogta Vilniaus gatvėje esanti Kauno arkikatedra bazilika. Mažiausiai trečią kartą per pastaruosius kelerius metus.

Apie pusę šešių ryto aptiktos išplėštos septynios aukų dėžutės ir bažnyčios lauko durys, vedančios į M.Valančiaus gatvę. Geriau apsižiūrėjus konstatuota, kad išlaužtos dar keturių durų spynos, kai kurių iš jų liežuvėliai nupjauti, kaip manoma, pjūkliuku. Pasigesta ir trijų prie altoriaus buvusių paauksuotų komuninių taurių. Arkikatedros bazilikos atstovai pareikalavo, kad žiniasklaidai apie tai nebūtų pranešta.

Net neabejojama, kad vagis pasiliko bažnyčioje iš vakaro. Beje, taip pat jau ne pirmą kartą. Tiesa, zakristijonas teigia po vakarinių pamaldų apėjęs visą bažnyčią ir nieko pašalinio joje neradęs, patalpas užrakinęs. Manoma, kad ilgapirštis greičiausiai buvo pasislėpęs vargonuose.

Išplėšęs septynias aukų dėžutes bei nugvelbęs kelias paauksuotas komunines taures, ilgapirštis mėgino patekti ir į zakristiją. Tačiau šis bandymas baigėsi nesėkmingai: kaip ir nupjauti durų-vartų, vedančių į M.Valančiaus gatvę, spynos liežuvėlį.

Policijai apie vagystę pranešta jau prasidėjus rytinėms Mišioms. Tai, be abejo, apsunkino pareigūnų darbą.

Vakar ieškotas šia vagyste įtariamas benamis. Įtarimo šešėlis krito ant vieno ilgapirščio, apvogusio šiuos Dievo namus prieš kelerius metus. Tada taip pat buvo vagystė konstatuota paryčiais, ilgapirštis taip pat buvo pasilikęs bažnyčioje iš vakaro.

Jis įkliuvo po to, kai įlindo į Aleksoto bažnyčią, kurioje tuo metu dirbo tragiško likimo Ričardas Mikutavičius. Šios bažnyčios kaimynystėje gyvenantys žmonės spėjo užfiksuoti ilgapirščio išvaizdą. Jis sulaikytas remiantis sudarytu fotorobotu. Vėliau paaiškėjo, kad įsilaužimai į bažnyčias šio ilgapirščio silpnybė: prieš tai jis apvogė ir Arkikatedrą baziliką. Tiesa, nors ir tada jos šeimininkai nurodė nemažus nuostolius - manyta, kad išplėštose aukų dėžutėse turėjo būti nemažai pinigų, už vagystę sulaikytas benamis tvirtino radęs jose vos dvidešimt litų.

Vakarykštės vagystės Arkikatedroje bazilikoje nuostoliai po pietų dar nebuvo įvardyti. Taip pat nežinota, ką ilgapirštis galėjo rasti išplėštose aukų dėžutėse. Įkainojus dingusias taures, patirti nuostoliai preliminariai įvertinti apie dviem tūkstančiais litų.

Faktai teigia, kad vagiliauti Arkikatedroje bazilikoje dieną nesaugu. Prieš porą metų jos zakristijonas, jaunystėje kultivavęs boksą, pats sulaikė ilgapirštį, bandžiusį apvogti šiuos Dievo namus dienos šviesoje. Vakarykštės nakties įvykis turėtų priversti bažnyčios atstovus susimąstyti, kaip užtikrinti jos apsaugą ir naktį.