Dėl kompiuterio - nors į pasaulio kraštą


2006-05-23
Herta MATULIONYTĖ-BURBIENĖ
Dėl kompiuterio - nors į pasaulio kraštą

Brolis ir sesuo Ramūnas ir Rasa Zavistanavičiai į Jaunųjų kompiuterininkų mokyklą Kaune važinėjo iš Kaišiadorių rajono. Kartu lankė ir vidurinės mokyklos tą pačią klasę, kartu nutarė gilinti ir informatikos žinias.

Beveik kiekvieną savaitgalį ankstyvą šeštadienio rytą, kai daugelis dar mėgaudavosi saldžiu ryto miegu, jie iš gimtųjų Lapainių Kaišiadorių rajone leisdavosi į ilgą kelią Kauno technologijos universiteto link. Tiesa, užsiėmimus pradėjo lankyti vėlai - tik nuo 11 klasės, užtat labai sėkmingai, nes sukūrė programą “Inventorizacija”, kurią ėmė naudoti mamos ūkyje. Ir dar ne viskas - jiems bus lengviau per artėjančius stojamuosius į išsvajotą informatiką, nes gaus po papildomą balą.

Net iš Palangos

Ir jie tikrai nėra rekordininkai, nes į užsiėmimus Kaune važinėja mokiniai iš Klaipėdos, Palangos, Mažeikių, Lazdijų... O Gintarė Bernotaitytė, kuri šiemet Juozo Kazicko moksleivių kompiuterininkų Forumo rengiamame konkurse užėmė trečią vietą, važinėjo iš Kybartų miestelio. Išvažiuodavo traukiniu septintą ryto, devintą jau būdavo užsiėmimuose, kurie vykdavo iki 14 valandos. Trečią valandą - traukinys atgal į Kybartus. Ir ne veltui vargta - Gintarė be stojamųjų priimta į KTU.

Dvigubas studentas

Juozo Kazicko mokinių kompiuterininkų forumo I-III vietų laureatai priimami į KTU informatikos specialybę be stojamųjų. Taip jau iš anksto studentu tapo vienuoliktokas Nerijus Eimanavičius, kuris važinėjo į užsiėmimus net iš Lazdijų - programuotojų forume Nerijus užėmė trečią vietą. O Mantas Kavaliauskas sugebėjo įstoti “dvigubai”, nes tapo forumo laureatu ir pernai, ir šiemet. Prie kompiuterio Mantas sėdo būdamas penkerių ar šešerių metų, o Jaunųjų kompiuterininkų mokyklą lankė nuo šeštos klasės. “Draugai sako, kam tau dvigubas įstojimas, padovanok vieną kam nors” - juokavo Mantas.

Nuosava programa

Vytis Ivanauskas - irgi forumo laureatas, irgi jau priimtas į informatiką išankstine tvarka. Jis kartu su Mantu konkursui sukūrė programą “Fizika 3D erdvėje”. Dirbo apie porą mėnesių kiekvieną dieną po keletą valandų. “Visi sako, kad aš jau įstojau ir galiu dėl nieko nebesukti galvos, bet aš vis abejoju - gal ne į informatiką stosiu, nors ne, taip būti negali...” - pasakojo apie savo dvejones Vytis.

Šiemet KTU jaunųjų kompiuterininkų mokyklas baigė 513 moksleivių. Galbūt ne visi jie stos į KTU, tačiau įgytos žinios jiems tikrai pravers.