Darbo inspektoriai tikrins statybvietes


2005-05-05
Darbo inspektoriai tikrins statybvietes

Nuo gegužės pradžios visi darbo inspektoriai pradeda kur kas intensyviau tikrinti statybvietes.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) duomenimis, pernai, palyginti su 2003 metais, mirtinų ir nelaimingų atsitikimų darbe statyboje skaičius išaugo nuo 21 atvejo iki 30. Atkreiptinas dėmesys, kad statybų sektoriuje, kur dirba apie 6 proc. visų šalies dirbančiųjų, įvyko beveik 30 proc. sunkių, net 33 proc. visų mirtinų nelaimingų atsitikimų. Šio sektoriaus įmonėse išaiškinama du kartus daugiau nei kituose sektoriuose darbo ir poilsio laiko režimo pažeidimų, jame taip pat dirbo 35 proc. visų nustatytų nelegaliai dirbančiųjų. Ypač skaudūs faktai, kai taip dirbantieji, būdami socialiai neapginti, susižaloja ar žūsta.

Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Mindaugas Pluktas akcentuoja, kad 60 proc. statybos sektoriuje žuvusiųjų ir daugiau nei 70 proc. sunkiai sužalotųjų traumas darbe patyrė pirmaisiais darbe, kuriame buvo sužaloti, metais. Tai, pasak VDI vadovo, liudija, kad į darbuotojų mokymą, instruktavimą dar dažnai žiūrima pro pirštus, o darbų vadovai, organizuodami darbus, neplanuoja ir nediegia saugių darbo metodų. 43 proc. sunkių ir 28 proc. mirtinų nelaimingų atsitikimų statybvietėse priežastis buvo netinkamai įrengta darbo vieta. Kas antras statybvietėse žuvo nukritęs iš aukščio. O faktas, kad kas antras jose pernai žuvo neblaivus, teigia M.Pluktas, byloja apie ypač prastą darbo drausmę įmonėse.

Siekdama, kad būtų aktyviau užkirstas kelias skaudiems darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimų statybose padariniams, darbo ir poilsio laiko režimų pažeidimams, nelegaliam darbui, Valstybinė darbo inspekcija praneša, jog nuo gegužės mėnesio šalyje vyks intensyvūs statybviečių tikrinimai.

Pranešdama apie šiuos tikrinimus, inspekcija tikisi paskatinti darbdavius, darbų vadovus įvertinti esamą statybos objektuose padėtį, ypač organizuojant stogo darbus, darbus ant pastolių, naudojantis kopėčiomis, aptveriant ar uždengiant angas, apsaugant praėjimus ir kt.

VDI vadovas M.Pluktas taip pat kviečia statybų sektoriaus darbuotojus aktyviai išreikšti savo reikalavimus darbų vadovams, jei darbo vietose yra pavojus sveikatai ir gyvybei, jei dirbama pažeidžiant įstatymų numatytą darbo laiko trukmę, jei nesilaikoma darbo sutarties. Nepavykus susitarti dėl pažeidimų pašalinimo, informuoti apie juos galima inspekcijos Pasitikėjimo telefonu 8 ~ 5 213 9750 arba kreiptis į kiekvienoje apskrityje esantį inspekcijos teritorinį skyrių, kuriame galima ir pasikonsultuoti. Darbo inspektoriams pavedama atitinkamais atvejais taikyti griežčiausias teisės aktais numatytas poveikio priemones ir panaudoti visas suteiktas teises apsaugant dirbančiųjų socialines garantijas.

Pažeidimus, sako M.Pluktas, geriau ištaisyti iš anksto ir tuo išvengti už juos gresiančių baudų ar darbų sustabdymo, bendrai siekiant vieno tikslo - saugaus darbo ir darbinių garantijų užtikrinimo statybose.

SADM inf.