Buvusios policijos buveinės virto vaiduokliais


2006-05-29
Tomas JARUSEVIČIUS
Buvusios policijos buveinės virto vaiduokliais

Miesto centre esančius apleistus statinius įsigijusios bendrovės net nekalba apie jų atgaivinimą

Anksčiau Kauno kelių policijai priklausiusius pastatus, esančius Nepriklausomybės aikštėje, dabar teprimena vaiduokliais virtę statiniai, anaiptol nesantys puošmena vienoje lankomiausių miesto aikščių.

Buvusią savo buveinę dabartinės Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai paliko daugiau nei prieš penkerius metus, išsikraustydami į naujas patalpas Chemijos prospekte.

Mainus palaimino Vyriausybė

Vienas iš dviejų didelės vertės pačiame miesto centre esančių pastatų (policija valstybei priklausiusius statinius valdė ir naudojo patikėjimo teise) pernai rugpjūtį Vyriausybės nutarimu buvo išmainytas su uždarąja akcine bendrove “Batrima”. Pastaroji, mainais už Nepriklausomybės aikštės ir Gedimino gatvės sankirtoje esantį kampinį pastatą sutiko atiduoti pusšimčiu kvadratinių metrų didesnes patalpas, esančias Šv.Gertrūdos g. 7/Vilniaus g. 33.

Pastaruosius mainus, Vyriausybės pavedimu, kuravęs Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Algirdas Kaminskas tąkart pasidžiaugė, kad teisėsaugininkų archyvai, kuriuos sudaro ne vienas tūkstantis bylų, pagaliau bus perkelti į tinkamas patalpas. Jose buvo įrengta ne tik šildymo bei vėdinimo, bet ir apsaugos sistema. Be to, prie Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios buvusioje tuometinės Kelių policijos buveinėje, pasak pareigūnų, netgi nebuvę vandentiekio.

Prieš mainus atlikti patalpų vertinimai kone identiškai sutapo: apleistas buvęs policijos pastatas tada kainavo ketvirtį milijono litų, o įmonės patalpos, nors ir kur kas tvarkingesnės, tačiau vos šešiais tūkstančiais litų daugiau. Nepaisant to, pagal pernai rugpjūčio 5-ąją Vyriausybės priimtą nutarimą pažymėta, kad, šalių susitarimu, mainomo turto vertės skirtumo atlyginti niekam nereikės.

Užmiršo ankstesnius pažadus

Abi pusės po įvykusių mainų buvo patenkintos jų rezultatais. Teisėsaugininkų archyvarai apsistojo kur kas patogesnėse patalpose, o UAB “Batrima” atiteko bene prestižiškiausioje miesto centro vietoje esantis pastatas. Bendrovės direktorė Edita Misiūnienė tuomet tikino, kad naujai įgytas namas netrukus bus renovuotas bei sutvarkytas. Ji teigė dar nežinanti, ar jį teks išnuomoti, ar naudoti savo tikslais.

Vis dėlto iki šiol jokių atnaujinimo darbų nė iš tolo nematyti. Priešingai - apleistas namas su išdaužytais stiklais ir buitinėmis atliekomis bei kitokiomis šiukšlėmis kieme bado akis ne tik praeiviams, bet ir pastarosios miesto vietovės dažniausiai neaplenkiantiems turistams. Apie kažkada ten egzistavusią policijos buveinę vis dar primena užrašas.

Nieko nuostabaus, kad, praėjus beveik dešimčiai mėnesių po įvykusių mainų, “Kauno dienos” kalbinta UAB “Batrima” direktorė E.Misiūnienė kalbėjo jau kur kas mįslingiau. Paklausta, kada ketinama renovuoti apleistą namą, moteris tikino nieko nežinanti, kadangi jokių konkrečių planų kol kas nėra numatyta. Ji prisipažino tesanti eilinė samdoma darbuotoja ir jokių sprendimų įmonėje nepriimanti: “Visi mano veiksmai grindžiami akcininkų sprendimais, todėl komentuoti ir savarankiškai kalbėti apie pastato likimą negaliu”. E.Misiūnienė, skirtingai nei pernai rugpjūtį, šįkart jau teigė negalinti pasakyti, ar pastatas bus naudojamas įmonės reikmėms, ar vis tik išnuomotas, o gal netgi parduotas.

Pastatą perpardavė jaunuolis

Panaši situacija - ir su kitu anksčiau policijai priklausiusiu pastatu, esančiu greta M.Žilinsko dailės galerijos: apie stiklus lauko duryse primena tik kartono lakštai, o balkonuose ant grindinio jau želia laukiniai augalai. Laimė, kad vidiniame šio pastato kieme tvarką palaiko kiti gyventojai.

Čia taip pat ilgą laiką buvo apsistoję kelių policijos pareigūnai, vėliau išsikraustę į naują pastatą Chemijos prospekte. 2002-ųjų rugpjūčio 1-ąją, Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu, dalis negyvenamųjų patalpų, esančių Laisvės alėjos ir Nepriklausomybės aikštės sankirtoje, buvo perduota Valstybės turto fondui. Kitą dalį administracinį statusą turinčio pastato dar anksčiau tai pačiai valstybės įmonei perdavė Kauno miesto vyriausiasis policijos komisariatas.

Po to dalies trijų aukštų pastato likimas klostėsi gan keistai. Savivaldybės priežiūroje buvusios nedidelės negyvenamosios patalpos 2003-iųjų spalį buvo privatizuotos viešo aukciono būdu. Tąkart jas už daugiau nei 120 tūkst. litų įsigijo nekilnojamuoju turtu užsiimanti uždaroji akcinė bendrovė “Verslo draugų investicija”.

Tuo tarpu didžiąsias pirmame ir antrame namo aukštuose esančias administracines patalpas Valstybės turto fondui, nuo 2001-ųjų rengusiam viešuosius turto pardavimo aukcionus, parduoti sekėsi itin sunkiai. Jas tik iš trylikto karto 2003-iųjų rugsėjį įsigijo vos 22-ejų metų kaunietis, sumokėjęs daugiau nei pusę milijono litų. Pernai spalį jis, galutinai atsiskaitęs su Valstybės turto fondu, netruko itin brangų nekilnojamąjį turtą parduoti. Šių metų sausį daugiau nei 600 kvadratinių metrų bendrojo ploto patalpas įsigijo Antano Barščio individuali įmonė.

Gali tapti viešbučiu

Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Tautvydas Barštys neslėpė, kad brangų statinį įsigijo jo 76-erių metų tėvas. Vienu turtingiausių šalies žmogumi tituluojamas verslininkas tikino, kad visais namo rekonstrukcijos reikalais užsiima būtent A.Barštys.

“Jo ir reikėtų klausti, ką ketina su tuo pastatu daryti, nes aš galiu ką nors neteisingai pasakyti, o po to užsitarnauti tėvo nemalonę”, - juokavo T.Barštys.

Vis dėlto priminus, kad tėvas ir sūnus kartu yra ir verslo partneriai, turintys bendrovės “Kauno grūdai” akcijų, T.Barštys prisipažino žinąs, kad anksčiau buvusios policijos administracinės patalpos bus keičiamos į gyvenamosios paskirties: “Šiuo metu yra rengiamas detalusis planas. Kol kas nėra tiksliai aišku, ar ten bus įrengti gyvenamieji butai, ar bus vykdoma viešbučio “Kaunas” plėtra, tačiau tikrai patalpas reorganizuosime į gyvenamąsias”. T.Barštys teigė dar negalįs netgi tiksliai atsakyti, ar įrengtas būstas bus išnuomotas, ar parduotas.

Paklaustas, kada vis tik ketinama pradėti kone vaiduokliais virstančių pastatų renovaciją, verslininkas, kalbėdamas apie tėvo įmonei priklausantį būstą, tvirtino neketinąs laukti nė akimirkos: “Reikiamų dokumentų parengimas užtrunka išties netrumpai, todėl kai tik viskas bus sutvarkyta, nedelsiant bus imtasi reikiamų darbų, kad miesto centre esantis statinys atgautų estetinį vaizdą ir puoštų Nepriklausomybės aikštę”.

“Objektų privatizavimo programose buvo nurodyta, kad šis pastatas yra paminklosauginėje miesto teritorijoje. Vykdant statybos ar rekonstrukcijos darbus, būtinas Kultūros vertybių apsaugos departamento leidimas. Tačiau patalpų pirkimo-pardavimo sutartyse pirkėjas nebuvo įpareigotas šį pastatą prižiūrėti, tausoti ar, esant reikalui, renovuoti”, - konstatavo Valstybės turto fondo Rinkodaros skyriaus laikinai viršininkės pareigas einanti Aida Savičiūnienė.

Vadinasi, Kauno širdyje neprižiūrimi, apleisti senoviniai namai ilgainiui gali virsti tiesiog krūva laužo, kad vietoj jų išdygtų, na, kad ir kokiam nors nusikalstamo pasaulio atstovui priklausanti pilaitė. Negi valstybei, miestui tikrai nereikėjo tokio didelio senovinio pastato?