Bus pradėta įgyvendinti EQUAL programa


2004-10-21
Bus pradėta įgyvendinti EQUAL programa

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teikia Vyriausybei patvirtinti 2004-2006 m. Europos Bendrijų iniciatyvos EQUAL Bendrąjį programavimo dokumentą, patvirtintą Europos Komisijos. Vyriausybės priimtas dokumentas taptų pagrindu EQUAL programos įgyvendinimui Lietuvoje.

EQUAL Bendrajame programavimo dokumente apibrėžta kovos su nelygybe ir diskriminacija Lietuvos darbo rinkoje strategija. Taip pat jame nustatyti pagrindiniai programos administravimo, priežiūros ir vertinimo reikalavimai.

Europos Bendrijų iniciatyva EQUAL Lietuvoje rems inovacinius bandomuosius projektus, skirtus didinti lygias užimtumo galimybes darbo rinkoje, profesinio ir šeimos gyvenimo suderinamumą bei vystyti lanksčias darbo formas. Taip pat bus remiama prieglobsčio prašytojų socialinė ir profesinė integracija.

Projektai turės būti skirti 11 tikslinių grupių: neįgaliesiems, ikipensinio amžiaus žmonėms, jaunimui, buvusiems kaliniams, asmenims, priklausantiems nuo narkotikų, tautinėms mažumoms, netradicinės seksualinės orientacijos asmenims, prekybos žmonėmis aukoms, prieglobsčio prašytojams, moterims ir ilgalaikiams bedarbiams.

Numatyta galimybė projektus skirti ir kitoms socialinėms grupėms, projektų teikėjams įrodžius jų patiriamą nelygybę ir diskriminaciją darbo rinkoje.

EQUAL Bendrajame programavimo dokumente yra numatyta keistis ir geros praktikos pavyzdžiais, taip siekiant daryti teigiama įtaką ateities užimtumo ir socialinės aprėpties politikai.

Šiuo metu yra vykdoma EQUAL projektų atranka. Numatoma, kad bus atrinkta apie 30 - 40 EQUAL projektų iš 134 gautų paraiškų. Projektus planuojama pradėti finansuoti lapkričio mėnesio pradžioje.

EQUAL yra viena iš keturių 2000-2006 m. struktūrinių fondų europinių iniciatyvų. Ji išbando ir skatina naujus kovos būdus su darbo rinkoje egzistuojančia visų formų diskriminacija ir nelygybe, kurią patiria tiek dirbantys, tiek ir ieškantys darbo asmenys. Skirtingai nuo kitų ES struktūrinių fondų finansuojamų programų, EQUAL yra bandymų programa, savotiška “laboratorija”, skirta suteikti galimybę išbandyti ir vystyti naujas idėjas ir metodus, juos pritaikant daryti įtaką ateities užimtumo ir mokymo politikai bei praktikai.

EQUAL iniciatyvos įgyvendinimas yra paremtas partnerystės ir tarptautinio bendradarbiavimo principu. Šioje iniciatyvoje dalyvauja visos ES narės, įgyvendindamos nacionalines EQUAL programas.

SADM inf.