Buriavimo sezonas pradėtas varžybomis


2006-05-29
Tomas JARUSEVIČIUS
Buriavimo sezonas pradėtas varžybomis

Savaitgalį Kauno jachtklube vykusioje žurnalistų regatoje vėl nugalėjo “Kauno diena”

Šeštadienį Kauno jachtklube surengta šventė, kurios metu pažymėtos buriavimo mokyklos “Bangpūtys” įkurtuvės naujose, moderniose patalpose bei iškilmingai paskelbta “Švyturio RS-280” buriavimo čempionato pradžia. Kaip jau tapo gražia tradicija, buriavimo teikiamą malonumą ir nenumaldomą varžybų azartą galėjo pajusti ir į renginį atvykę žiniasklaidininkai, susirungę jiems skirtoje žurnalistų regatoje.

Mokykla atsinaujino

Po vidurdienio prasidėjusioje buriuotojų bei jiems prijaučiančiųjų fiestoje pirmiausiai buvo paskelbta viena svarbiausių tądien laikyta naujiena - Kauno buriavimo mokykla “Bangpūtys” įsikūrė naujose patalpose, statytose Kauno miesto savivaldybės bei Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) lėšomis. 2001-aisiais įkurtos įstaigos vadovai viliasi, kad mokykla, turėdama nemažai patyrusių trenerių ir rengdama kvalifikuotus buriavimo kursus, ateityje padės subrandinti dar aukštesnės kvalifikacijos sportininkus.

Puikiais rezultatais galima pasidžiaugti jau ir dabar: šeštadienį iškilmingoje ceremonijoje neliko užmiršta Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatė Gintarė Volungevičiūtė, neseniai laimėjusi penktąją vietą pasaulio čempionate. Būtent šiai Kauno buriavimo mokyklos auklėtinei buvo suteikta garbė, skelbiant šventės pradžią, pakelti Lietuvos Respublikos vėliavą. Be to, derėtų pastebėti, kad būtent Kauno jachtklube savo pirmuosius žingsnius pergalių link žengė ir 1997-aisiais Europos bei pasaulio buriavimo čempiono titulą pelnęs Raimondas Šiugždinis.

Įkurtuvių proga mokyklos direktoriui Rimantui Vilkui įteiktos simbolinės dovanos - varpas ir jachtos modelis buvo palydėti linkėjimų ir toliau nenuleisti rankų keliant Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, prestižą.

“Stengiamės ugdyti aukšto lygio buriuotojus, o dabar visa tai darysime dar aktyviau”, - pažadėjo R.Vilkas, kurio žodžius palydėjo tradicinis buriuotojų šūkis: “Vėjo, vėjo, vėjo!”

Čempionas nenusileidžia varžovams

Šeštadienio šventėje iškilmingai atidarytas jau šeštą kartą organizuojamas jachtų RS-280 čempionatas, kuris šiemet vadinsis “Švyturio RS-280” čempionatas. Varžybas kartu su Respublikiniu buriavimo centru rengianti Lietuvos buriuotojų sąjunga siekia, kad jos prisidėtų prie aukšto meistriškumo buriuotojų, galinčių kovoti dėl prizinių vietų visoje Europoje ir pasaulyje, ugdymo. Lietuvoje esančios devynios tokio tipo jachtos po penkis žmones įguloje šiemet tarpusavyje rungsis iki spalio 8-osios, o varžybos vyks ne tik Kauno, bet ir Kuršių mariose bei Baltijos jūroje.

RS-280 tipo sportinės jachtos, greičiausios Lietuvoje, yra pastatytos to paties gamintojo ir pagal vienodas charakteristikas.

Po pirmųjų dviejų šiemet jau įvykusių “Švyturio RS-280” klasės buriavimo čempionato etapų pirmąją vietą rezultatų lentelėje užima jachta “Arabela” su kapitonu R.Šiugždiniu priešakyje. Antrojoje vietoje nesmarkiai nuo lyderių atsilieka “Argo” įgula, vadovaujama kapitono Pauliaus Jeršovo, o treti kol kas - jachtos “Raganosis” įgulos nariai (kapitonas Saulius Pajarskas).

“Kauno diena” ir “Arabela”

Bene didžiausią įspūdį susirinkusiems žiniasklaidos atstovams paliko antrojoje šventės dalyje prasidėjusi žurnalistų regata, kurioje startavo aštuonios komandos. Ištraukus burtus, paaiškėjo, kad “Kauno dienos” atstovams Daliai Juškienei, Dovilei Kamarauskienei ir Tomui Jarusevičiui šįkart teks papildyti Europos bei pasaulio čempiono kapitono R.Šiugždinio vadovaujamą jachtos “Arabela” įgulą.

Šeštadienio pavakarę duotas startas anaiptol nežadėjo lengvo pasiplaukiojimo. Laivo savininkas Klaudijus Kliučinskas iškart po starto pradėjo kapitonui vardyti tolumoje pastebėtus vėjo gūsius: “Papuolėme į škvalą, o tuoj pagausime ir dar vieną”.

Trečiasis “Arabelos” įgulos narys, Europos vicečempiono titulą pelnęs Linas Grabnickas, iš pradžių stebėjo kelias į priekį išsiveržusias jachtas, tačiau netrukus konstatavo: “Atsiplėšėme nuo jų”.

Lyg tyčia iš dangaus prapliupęs smarkus lietus nė kiek neišgąsdino regatos dalyvių. Vienuose laivuose žurnalistai padėjo įgulų nariams savo skanduotėmis, o kitur jiems buvo leista netgi pamėginti ir buriuoti, padedant iškelti didžiausias jachtų bures - spinakerius.

Antrus metus iš eilės “Kauno dienos” komandai pavyko išsilaikyti ant nugalėtojų laiptelių. Pernai pavasarį vykusioje Lietuvos buriuotojų sąjungos 70-mečio proga surengtoje regatoje dienraščio komanda, plaukusi su jachta “Argo”, užėmė pirmą vietą, o rudenį su ta pačia P.Jeršovo vadovaujama įgula taip pat pakliuvo į prizininkų trejetuką. Tuo tarpu šeštadienį “Kauno diena” drauge su “Arabelos” įgula vėl džiaugėsi nugalėtojų titulu.

Apdovanojimų ceremonijoje paklaustas, kokią naudą davė žurnalistais atsinaujinusi įgula, kapitonas R.Šiugždinis patikino, kad be geros komandos tokių rezultatų nebūtų buvę. Po pergalę atnešusio plaukimo panašiai kalbėjo ir laivo šeimininkas K.Kliučinskas: “Ačiū visai komandai už aktyvų darbą. Kuršių mariose vyksiančioje regatoje privalėsime šį pasirodymą pakartoti, kad taptume absoliučiais nugalėtojais”.

Antraisiais prizininkais tapo jungtinė žurnalistų komanda “Press united”, plaukusi su jachta “Legenda”. Jos kapitonas Aidas Margis šyptelėjo sakydamas, kad žodis “united” pastaruoju metu jau nebegali nulemti pralaimėjimo. Ant trečiosios vietos prizininkų laiptelio šįkart užkopė LNK televizijos komanda, papildžiusi jachtos “Raganosis” įgulą, vadovaujamą kapitono Sauliaus Pajarsko.