Briuselio koridoriai nusidriekia ir į Liuksemburgą


2004-06-05
Briuselio koridoriai nusidriekia ir į Liuksemburgą

Kiekvieno Lietuvos atstovo Europarlamente vaidmuo - labai svarbus

Lietuva rengiasi rinkimams. Ir net dvejiems iš karto: birželio 13-ąją rinksime ir Respublikos Prezidentą, ir mūsų atstovus į Europos Parlamentą. Lėšų ir laiko taupymo požiūriu yra gerai, kai rinkimai sutampa. Tačiau nėra gerai, kad persipina, susimaišo dvi kampanijos, ir žmonės per tokius dvejus rinkimus dažnai balsuoja automatiškai.

Gretos pagausės

Tad kokiame Europos Parlamente dirbs mūsų atstovai?

Šiuo metu jame yra 626 nariai, atstovaujantys 15 valstybių ir 375 milijonams jų piliečių. Po birželio 13-ąją visose 25 Europos Sąjungos (ES) valstybėse vyksiančių Europos Parlamento rinkimų turėsime jau 732 parlamentarus, kurie atstovaus 455 milijonų ES valstybių piliečių interesams. Europos Parlamento nariai renkami penkeriems metams.

Kaip ir kur dirba Europos Parlamentas?

Dauguma mūsų žinome, kad ES centras, kartais net sostine vadinamas, yra Briuselis. Bet svarbu žinoti ir tai, kad Europos Parlamentas, kurio oficiali būstinė yra Strasbūre, iš tiesų turi net tris darbo vietas (!) ir jose dirba. Tai Strasbūras Prancūzijoje, Briuselis Belgijoje ir Liuksemburgas.

Tradicijų laikomasi

Kiekvieno mėnesio vieną savaitę visi Europos parlamentarai susirenka Strasbūre ir ten vyksta plenariniai posėdžiai.

Kitą savaitę Europos Parlamentas “persikrausto” į Briuselį ir jau ten vyksta papildomi du plenariniai posėdžiai ir komitetų - nuolatinių ir laikinųjų - posėdžiai. Pažymėsiu, kad visi europarlamentarai yra susiskirstę į komitetus, kur ir vyksta pagrindinis darbas. Kiekvienas Europos parlamento narys gali priklausyti dviem nuolatiniams komitetams, o iš viso tokių komitetų šiuo metu yra 17. Tokia tvarka Europos Parlamentas dirba kitas dvi mėnesio savaites.

Na, ir ketvirtoji mėnesio savaitė skirta darbui partinėse grupėse, arba, mūsų supratimu, frakcijose, kurių dabar yra septynios, o aštuntajai priklauso į jokią partinę grupę neįsijungę Europos Parlamento nariai.

Dar keisčiau atrodo tai, kad Europos Parlamento sekretoriato oficiali būstinė yra Liuksemburge! Tačiau patogumo dėlei sekretoriai daugiausiai dirba Briuselyje, kur Europos parlamentarai praleidžia daugiausiai laiko.

Kodėl būtent taip dirba Europos Parlamentas? Atsakymas paprastas: taip tradiciškai, istoriškai susiklostė, ir tos tradicijos laikomasi iki šiol.

Vienas didžiausių privalumų - kalbų mokėjimas

Kokių savybių pirmiausiai reikia Europos Parlamento nariui, kad jis sėkmingai dirbtų ?

Vienas didžiausių privalumų - geras užsienio kalbų mokėjimas. Europos Parlamentas yra daugiakalbis, iki didžiosios plėtros jame buvo kalbama 11 oficialių ES kalbų: danų, olandų, anglų, suomių, prancūzų, vokiečių, graikų, italų, portugalų, ispanų ir švedų.

Visuose plenariniuose, komitetų, delegacijų, partinių grupių posėdžiuose dirba profesionalūs vertėjai, ir visos kalbos tvarkingai verčiami į visas oficialias kalbas. Po didžiosios plėtros oficialių ES kalbų yra 20. Taigi, būsimieji Lietuvos atstovai Europos Parlamento posėdžiuose galės kalbėti mūsų valstybine kalba, o kitų valstybių atstovų kalbos mūsiškiams bus verčiamos į lietuvių kalbą. Atrodytų, kad jokios problemos nebus, jei Lietuvos atstovas mokės tik lietuvių kalbą. Deja, tai - klaidinga nuomonė.

Akivaizdu, kad 13 Lietuvos atstovų balsai nedaug reikš 732 balsų chore. Todėl ypač svarbus yra kiekvieno Lietuvos atstovo sugebėjimas susikalbėti su kitų valstybių atstovais be vertėjų, laisvai bendrauti, sugebėjimas įtikinti pašnekovą remti Lietuvos interesus. Europarlamentaras turi sugebėti suburti įvairias koalicijas, grupes, su kuriomis dirbant galima pasiekti norimą rezultatą.

Ką dar Europos parlamentaras turi žinoti? Kita būtina jo (ar jos) savybė - išsamios žinios apie ES, jos politiką, finansus, teisę. Deja, tokių žmonių Lietuvoje turime nedaug, o jų labai reikia. Europos Parlamento narys gali turėti tik 1 arba 2 sekretorius Briuselyje, todėl jis pats turi gerai išmanyti ES reikalus ir sugebėti nepasiklysti teisės ir kituose ES brūzgynuose.

O trečioji būtina savybė - būti drąsiam, sugebėti ryžtingai ginti Lietuvos interesus. Šiuo atveju labai praverstų mūsų atstovų pažintys, ankstesni kontaktai su ES valstybių politikais, vyriausybių nariais.