Boksininkams - medaliai ir olimpiniai kelialapiai


2004-03-01
Romas PODERYS
Boksininkams - medaliai ir olimpiniai kelialapiai

Kroatijos mieste Puloje pasibaigusiame 35-ajame Europos bokso čempionate du bronzos medalius ir kelialapius į Atėnų vasaros olimpines žaidynes iškovojo Lietuvos sportininkai - Rolandas Jasevičius ir Jaroslavas Jakšto.

Mūsų šalies boksininkai Senojo kontinento pirmenybių prizininkais tapo po ketverių metų pertraukos - 2000 metais Tamperėje (Suomija) trečiąją vietą buvo užėmęs Darius Jasevičius. Lig šiol vienintelį kartą du medalius Europos čempionate Lietuvos odinės pirštinės meistrai buvo iškovoję 1965 metais Berlyne (Vokietija), kur nugalėtojais tapo legendiniai Ričardas Tamulis ir Danas Pozniakas.

Pulos ringe mūsų šalį reprezentavo aštuoni atletai - vilniečiai Ivanas Stapovičius (svorio kategorija iki 51 kg), Darius Jasevičius (64 kg), Rolandas Jasevičius (69 kg), Miroslavas Krepštulis (81 kg) ir Jaroslavas Jakšto (daugiau nei 91 kg) bei kauniečiai Marius Narkevičius (57 kg), Donatas Jasevičius (75 kg) ir Vitalijus Subačius (91 kg). Dėl sunkios traumos varžybose nedalyvavo daugkartinis Lietuvos čempionas Vidas Bičiulaitis (60 kg).

Lietuvos boksininkai laimėjo 11 dvikovų, pralaimėjo 8. Tris pergales šventė Rolandas Jasevičius (įveikė Suomijos, Graikijos ir Ukrainos sportininkus), po dvi - M.Narkevičius (nugalėjo Vengrijos ir Armėnijos atstovus) bei J.Jakšto (privertė kapituliuoti Izraelio bei Bosnijos ir Hercegovinos boksininkus), po vieną susitikimą laimėjo I.Stapovičius, Darius Jasevičius, M.Krepštulis ir V.Subačius.

Pažymėtina, kad M.Krepštulis pirmąjį varžovą iš Velso nugalėjo nokautu. Dar du priešininkus (iš Graikijos ir Moldovos) lietuviai įveikė aiškia persvara.

Sėkmės džiaugsmo nepatyrė tik Donatas Jasevičius, pirmajame mače rezultatu 16:24 pripažinęs Estijos čempiono Aleksandro Rubiuko pranašumą.

“Turint galvoje didelę konkurenciją ir tai, kad tik čempionato prizininkams buvo dalijami kelialapiai į olimpines žaidynes, mūsiškių pasirodymą vertinu labai gerai”, - sakė “Kauno dienai” Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Vladas Laurinavičius.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad į medalininkų gretas nepateko gilias bokso tradicijas turinčios Rumunijos sportininkai, taip pat gausias komandas atsiuntusios Skandinavijos šalys bei Anglija, Velsas, Serbija ir Juodkalnija, Ispanija, Čekija, Armėnija. Be apdovanojimų liko ir latviai bei estai.

Tik po du olimpinius kelialapius iškovojo Vengrija, Ukraina, Azerbaidžanas, Gruzija, Baltarusija, net varžybų šeimininkė Kroatija.

“Drįsčiau tvirtinti, jog mūsų komanda buvo verta dar bent vieno medalio. Gaila, kad sportinė sėkmė nusigręžė nuo Ivano Stapovičiaus, kurį traumavo varžovas iš Rumunijos. Sužeista plaštaka neleido visa jėga kovoti Vitalijui Subačiui.

Ne vien mano, bet ir kolegų iš užsienio nuomone, viena gražiausių čempionato kovų buvo Rolando Jasevičiaus susitikimas su Europos vicečempionu ukrainiečiu Aleksandru Bokalo. Savitu stiliumi bei taktika išsiskyrė Marius Narkevičius.

Ypač malonu, kad prizininku tapo Jaroslavas Jakšto, nes Lietuva praeityje garsėjo galingais sunkaus svorio boksininkais. Vilniečio sėkmė turėtų atgaivinti šlovingą tradiciją”, - dalijosi mintimis LBF vadovas.

“Rezultatai liudija, kad nestovime vietoje, žengiame į priekį. Vaikinai sužinojo, kas yra kas, pamatė, jog su visais varžovais galima kovoti ir juos įveikti. Manau, kad papildomuose atrankos turnyruose pavyks iškovoti dar bent du kelialapius į olimpines žaidynes. Iki olimpiados dar toli. Žinome, ką galima pataisyti. Tikiuosi, jog ir Atėnuose pasirodysime ne blogiau”, - pridūrė LBF generalinis sekretorius V.Sinkevičius.

V.Laurinavičiaus tvirtinimu, pakankamai objektyviai dirbo arbitrai. Pulos ringe teisėjavo ir kaunietis Algirdas Majauskas.

“Šiam čempionatui visa Lietuvos delegacija buvo susitelkusi kaip kumštis. Manau, tai irgi turėjo didelės įtakos rinktinės pasirodymui”, - pabrėžė LBF prezidentas.

Vakar 35-ojo Europos bokso čempionato finaluose kovojo net 9 Rusijos sportininkai, 3 - Prancūzijos, po 2 - Italijos ir Vokietijos bei po 1 Bulgarijos, Kroatijos, Turkijos, Gruzijos, Ukrainos ir Baltarusijos atstovą.