Azerbaidžane kasdien rašoma tik apie Alijevą ir Kurtinaitį


2004-06-05
Darius SĖLENIS
Azerbaidžane kasdien rašoma tik apie Alijevą ir Kurtinaitį
Kaunietis teigiamai vertina Alijevų dinastijos vadovavimą, stebisi kelių pareigūnų įžūlumu ir vietos gyventojų ramybe tolimoje Rytų šalyje

Beveik dvejus metus Azerbaidžano sostinėje gyvenantis buvęs Kauno “Žalgirio” krepšininkas Rimas Kurtinaitis neslepia, kad Alijevų klano valdomoje šalyje jam labai patinka.

“Dirbu mėgstamą darbą, maistas labai skanus, ten nenuobodžiauju, gyvenu linksmai ir įdomiai”, - šypsojosi Azerbaidžano krepšinio rinktinę bei Baku “Gala” komandą treniruojantis kaunietis.

Važiavo pasisvečiuoti trims dienoms

“Daugelis galvoja, kad Azerbaidžane vyksta karas, žinome tik Baku ir Kalnų Karabachą, - kai azerbaidžanietis jam baigė masažuoti koją, pradėjo pasakojimą krepšininkas. - Tačiau šios šalies krepšinio federacijos prezidentas Nasybovas, telefonu pakvietęs atvykti į Bakų, mane nuramino: “Atvažiuok pasisvečiuoti trims dienoms, gyvenu 30 kilometrų nuo Baku, prie jūros. Patiks - priimsi mūsų pasiūlymą, nepatiks - išgersi vyno, pabūsi svečiu”.

Jau iš pradžių R.Kurtinaitį nustebino europinio lygio Baku oro uostas. Sostinėje pagrindiniai keliai tvarkingi, asfaltuojami, pastatai dailūs.

“Miesto architektūra sužavėjo net įspūdingais pastatais garsėjančios Ispanijos atstovą - iš Madrido atskridusį krepšinio agentą”, - teigė R.Kurtinaitis.

Pradėjus kalbėti apie politiką, R.Kurtinaitis linktelėjo galvą pritardamas, kad viską valdo Alijevų šeima - neseniai mirusį Gaidarą pakeitė jo sūnus Ilhamas.

“Tarp pozicijos ir opozicijos - didelė praraja, valdantys žmonės išsimokslinę, - neskubėjo smerkti ir net gyrė šios šalies situaciją Baku “Gala” vyriausiasis treneris. - Lietuvos bei Vakarų spaudoje rašė apie opozicijos smaugimą, tačiau buvo ne taip”.

Valytojas tapo rektoriumi

Ilhamą Alijevą prezidentu išrinko 78 procentai žmonių, bet R.Kurtinaitis neįžvelgia čia nieko blogo.

“Kodėl visur reikia kišti amerikietišką demokratiją, kaip tai, pavyzdžiui, bandoma padaryti Irake? - kalbėjo Rimas. - Opozicijos Azerbaidžane atstovai - tai daugiausia iš kalnų nusileidę piemenys. Jie dvejus metus buvo valdžioje: tuomet prasidėjo chaosas, susišaudymai, plėšimai, žudynės. Universiteto rektoriumi tapo valytojas. Įsivaizduokite, kokio lygio buvo žmonės valdžioje, kai naujas vidaus reikalų ministras per televizorių apie šalį palikusį Gaidarą Alijevą pasakė: “Aš pats jį pasmaugsiu savo rankomis”.

Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės narys neslėpė, kad prezidento rinkimų metu buvo Baku ir matė, kai valdžia sutriuškino opoziciją.

Pasakojama, kad rinkimus pralaimėję Alijevo konkurentai maždaug tūkstančiui jaunuolių davė po 10 tūkstančių manatų (2 doleriai) ir šie, apsiginklavę armatūros gabalais, pagaliais, atsivežę sunkvežimiais akmenų, rinkosi į centrinę miesto aikštę.

Spruko nuo apkvaitusių chuliganų

“Tuo metu su “Gala” komandoje žaidžiančiu Darium Lukminu važiavome namo. Matėme, kaip nuo narkotikų apduję jaunuoliai daužė viską iš eilės - vitrinas, mašinas, bankus, centrinį paštą, pakeliui pasitaikiusius žmones, ypač teisėtvarkos atstovus”, - “Kauno dienos” korespondentui matytus įvykius pasakojo R.Kurtinaitis.

Rimas iš dalies apkaltino I.Alijevą, kad per vėlai buvo imtasi griežtų priemonių prieš agresyviai nusiteikusius chuliganus, nuo kurių nukentėjo daug jaunų kursantų.

“Ką parodė Europa? Kad specialieji daliniai pradėjo mušti chuliganus, ir paskelbė, kad tai opozicija, šalyje nėra demokratijos. Nuo tos “opozicijos” vos išnešėme kudašių automobiliu nardydami siauromis gatvelėmis, - pasakojo sportininkas. - Nereikia kištis į kitų šalių tvarką. Nuo seno Rytuose taip yra, kad vadovauja šeimos klanai - sūnus, anūkas ir taip toliau...”

Kilus gaisrui, gelbėja prezidento portretus

Atvykęs į Azerbaidžaną kaunietis iš pradžių abejojo, kad žmonės išties mylėjo G.Alijevą, tačiau po jo mirties įsitikino, kad buvo neteisus.

Į G.Alijevo pašarvojimo vietą Baku centre plūdo šimtai tūkstančių žmonių, nuo oro uosto iki centro, o tai daugiau nei 30 kilometrų, šalikeles žmonės nuklojo gvazdikais!

Per asmeninę pažintį su vienu generolu R.Kurtinaitis su savo “Gala” komanda G.Alijevo pašarvojimo vietą aplankė tik po 4 dienų, o žmonės dieną naktį dar plūdo savaitę.

“Štai kokia žmonių meilė, jų niekas prievarta nevarė”, - Rimui kalbėjo vienas aukštas pareigas užimantis azerbaidžanietis.

R.Kurtinaitis pripažino, kad šalyje juntamas Alijevo kultas - gatvėse, kiekvienoje įstaigoje kabo mirusio ir dabartinio Prezidento portretai. Būta atvejų, kai gaisro metu žmonės iš savo namų pirmiausiai gelbėdavo Alijevo portretą, o tik po to - savo daiktus.

Lietuvis pavydžiai konstatavo, kad neseniai į valdžią atėjęs I.Alijevas pastatė 6 sporto kompleksus su baseinais skirtingose šalies vietovėse, kuriose populiarios tam tikros sporto šakos: imtynės, krepšinis ir t.t.

Lemputę pakeitė po dviejų savaičių

Netrukus darbštų ir disciplinuotą kaunietį vietiniai praminė vokiečiu.

“Aš iškart noriu kažką padažyti, įdėti lentukę, įsukti varžtus, sutvarkyti krepšį, - šypsojosi R.Kurtinaitis. - Tuo tarpu vietiniai kad ir menkiausią darbelį atlieka per porą savaičių”.

Buvęs Kauno “Žalgirio” krepšininkas papasakojo vieną epizodą. Rimui skirtame trenerio kambaryje buvo šiek tiek tamsu ir jis paprašė įsukti vieną lemputę. Praėjo diena, savaitė, dvi, ir neiškentęs R.Kurtinaitis čiupo vieną darbuotoją ir sako: “Kas atsitiko? Kodėl nepakeičiate lemputės?”

“Ramiai, ramiai, Rimai”, - neskubėdamas pasakė azerbaidžanietis, neskubėdamas užlipo į antrą aukštą, atsinešė ir... įsuko lemputę.

“Aš turėjau laukti dvi savaites, o kiek tau prireikė laiko pakeisti lemputę? Dvi minutes...” - šokiruotas Baku gyventojui energingai kalbėjo “Gala” treneris. “Ne, Rimai, ne dvi minutes, bet dvi savaites...”, - ramiu tonu atsakė vyras.

Apie azerbaidžaniečius kaunietis papasakojo ten išgirstą anekdotą. Atvyko korespondentas pas ilgaamžiškumu garsėjančios tautos atstovą ir klausia: “Kokia jūsų ilgo gyvenimo paslaptis: “Gal nerūkote?” “Ne, rūkau nuo 6 metų.” “Gal negeriate?” “Geriu, juk matai, visi laukai apsodinti vynuogynais...” “Gal vengiate sekso?” - stebisi korespondentas. “Jus ką? Turiu 17 žmonų, 50 vaikų, 60 anūkų...” “Tai kur jūsų ilgaamžiškumo paslaptis?” - nenustygo atvykėlis. “Aš niekada nesiginčiju”, - atsakė azerbaidžanietis. “Negali būti?!” - išsprūdo svečiui. “Negali tai negali...” - neprieštaravo vietinis gyventojas.

Gruzinas juokų nesuprato

Tačiau ramūs gyventojai gali greitai virsti karštakošiais. R.Kurtinaitis iškart krepšininkus perspėjo, kad nereaguotų į rusiškus jo keiksmažodžius. “Jei pasakau “eik tu... arba... tavo mamą”, nesupraskite to tiesiogiai”.

“Laimė, mane supranta, bet jei kas nors kitas taip nusikeiktų, iškart būtų žiauriai nubaustas”, - vietos papročius aiškino kaunietis, bet prisipažino, kad kartą jo juokų nesuprato “Galoje” žaidžiantis vienas iš šešių legionierių - gruzinas, kurio žmona su mažu vaikučiu liko Tbilisyje.

Kartą gruzinas prisipažino, kad naktimis po didelių krūvių neužmiega. Buvęs Kauno “Žalgirio” komandos narys savo komandos žaidėjams aiškina, kad jie privalo laiku užmigti, naktimis nežaisti kortomis, užgniaužti pašalines mintis ir būti profesionalais.

“O tu, Niko, turbūt vakarais guli ir svarstai, gal su kuo nors miega tavo žmona?” - garsiai pajuokavo Rimas. Vėliau rūbinėje Darius Lukminas išgirdo, kaip juokų nesupratęs gruzinas rimtai su keliais krepšininkais diskutavo: “Kodėl mano žmona miega su kitais?”

Kitą dieną per treniruotę kaunietis viešai atsiprašė gruzino, kuris priėmė atsiprašymą ir nusiramino.

Važinėja juoda “Volga”

Azerbaidžane, pastebėjo Rimas, beveik nevagiamos mašinos: atėjęs į valdžią I.Alijevas greitai įsakė sutvarkyti vieną automobilių vagių gaują. Dabar Azerbaidžane galima mašinos duris palikti nerakintas.

“Tokia pati situacija Kazachstane, Uzbekistane. Pastarojoje šalyje žmogus, rastas už svetimos mašinos vairo, baudžiamas iki penkiolikos metų laisvės atėmimo”, - pritarė šiam įstatymui jau tris prabangias mašinas Lietuvoje praradęs ir tik dėl šios priežasties dabar Kaune važinėjantis keturiolikos metų senumo “Ford Escort” krepšininkas.

Rytų šalyje Rimas važinėja juoda “Volga”. Baku yra nedaug užsienietiškų mašinų, tačiau visos itin prabangios: nauji “Mercedes”, “Lexus”, “Hammer”. Tačiau važinėjantys tarybiniais automobiliais vietiniai gyventojai juos išpuoselėja, įdeda brangius ratus, įsirengia salonuose prabangius televizorius.

“Dažnai aksesuarai kainuoja daugiau nei pats automobilis”, - juokėsi Lietuvos jaunimo rinktinės treneris, turintis asmeninį vairuotoją ir iš pradžių turėjęs asmens sargybinį. Pastarasis, tikino azerbaidžaniečiai, - tik nuo atsitiktinių, vakarais slankiojančių bei nuo narkotikų apkvaitusių chuliganų.

Bauda švenčių proga

Treneris stebėjosi, kad azerbaidžaniečiai puikiai žino “Žalgirį”, Rimą iškart pažino gatvėje, nors šioje šalyje jis buvo tik du kartus prieš du dešimtmečius.

“Ooo, tu Rimas Kurtinaitis! - pamatę kaunietį gatvėje šypsojosi vietiniai. - Mes visada sirgdavome už Kauno “Žalgirį”.

Rimas nenorėjo ir vairuotojo paslaugų, bet svetingi musulmonai net negalėjo įsivaizduoti, kad žvaigždė pats galėtų piltis benzino ar keisti ratą. Bet prie eismo sąlygų kaunietis niekaip negali priprasti: vietiniai važiuoja kaip tik nori ir kur tik nori. Gerokai agresyviau nei Lietuvoje važinėja ir mikroautobusų vairuotojai. Krepšininkui pasakojo, kad jie prieš pradėdami darbą iškart duoda reikiamą pinigų sumą milicininkui, kurie miestą pasidaliję gatvėmis.

Kalbama, kad norint dirbti kelių milicininku, reikia sumokėti 10 tūkstančių dolerių, tačiau norinčiųjų netrūksta, nes jie pinigų uždirba gatvėse. Stabdo tik rusiškų automobilių vairuotojus. Kaip paaiškino vienas azerbaidžanietis, prabangiomis mašinomis gali važinėti įtakingų asmenų vaikai, giminės, draugai, todėl iš jų atimti teisių nepatariama.

“Būna, kad sustabdo prabangią mašiną, atima pažeidusio taisykles vairuotojo teises, bet po to viršininkas paskambina ir sako tam milicininkui: “Čia to ir ano sūnus, atiduok dokumentus”. Tačiau už grąžintą vairuotojo pažymėjimą reikia mokėti baudą, o juk neprašysi pinigų iš to ir ano sūnaus. Tuomet milicininkas... pats sumoka baudą ir grąžina teises”.

Juokdamasis R.Kurtinaitis prisiminė situaciją, kai iškart po Naujųjų metų, kurie Azerbaidžane švenčiami kovo mėnesį, juos sustabdė milicininkas ir paspaudė ranką vairuotojui, klubo sekretoriui, Kurtinaičiui ir sako: “Su Naujaisiais metais, su šventėmis!” Pasveikinęs sako: “10 tūkstančių manatų”.

“Už ką?! - nustebo vairuotojas, - Mes nieko nepadarėme!”

“Todėl ir sakau, kad su šventėmis!” - ramiai atsakė milicininkas ir gavo prašytus pinigus.

Vyno atsiunčia draugai iš Gruzijos

Azerbaidžane yra milžiniškų naftos telkinių, priklausančių tik valstybei. Senieji azerbaidžaniečiai kartais ir dabar su apmaudu prisimena, jog Baku negavo miesto didvyrio vardo, nors net 92 procentai naftos, kurią per visą karą naudojo TSRS, buvo iš Azerbaidžano.

Pasiteiravus apie maistą bei gėrimus, R.Kurtinaitis sakė, kad vyno ir alaus gamyklą nupirko prancūzai.

“Prancūzų alus man nepatinka - kažkoks raudonas, keistas, - šyptelėjo Lietuvoje su A.Saboniu bei draugais audringai atšventęs LKL čempionų vardus Rimas. - Tačiau maistas - fantastiškas! Jau pasiilgau azerbaidžaniečių patiekalų. Nuostabaus skonio, didelis eršketo steikas kainuoja 5 litus, skanus plovas, o apie šašlyką kalbėti net neverta. Kartais jie pasimėgauja ir kiauliena, kuria vadina šerniuku.

Raudoną vyną mėgstantis krepšininkas neslėpė, kad paskambina draugams į Gruziją, kurie įdeda dėžę jo mėgstamo gruziniško “Kvančkara” arba statinaitę naminio vyno.

“Tačiau gėrimais pasimėgauju tik laisvu metu, savaitgalį, - tikino Rimas. - Darbas yra darbas. Atsigeriu Kaune, dabar galėsiu atsipalaiduoti tik po jaunimo Europos čempionato liepos pabaigoje”.

Teko melstis Alachui

Vietos gyventojų finansinę situaciją Rimas palygino su tarybiniais laikais Lietuvoje.

“Pameni, kai uždirbdavome 150 rublių, tačiau pinigų netrūko, - šypsojosi R.Kurtinaitis. - Ten taip pat - atlyginimai nedideli, daug žmonių oficialiai niekur nedirba, bet neskursta. Vakare gatvėje, panašioje į Laisvės alėją, - daugybė žmonių. Jie stiliagos - mėgsta pasipuošti, vyrai vilki kostiumais, ryši kaklaraiščius.

Pirmą kartą pamatęs gatvėje daugybę kostiumuotų vyrų D.Lukminas nusijuokė: “Atrodo, kad jie visi tik ką grįžo iš vestuvių”.

Už vietinius pokalbius telefonu, vandenį azerbaidžaniečiai nemoka. Rimas nusijuokė, kai kartą į jo namus atėjo vyras ir pasakė, kad reikia susimokėti už elektrą, sunaudotą per metus. Kaunietis paskambino į biurą, mat butą nuomoja klubas.

“Siųsk jį...” - išgirdo atsakymą. Rimas pasakė: “Pinigų nebus...” Darbuotojas atsiprašė ir palinkėjęs sėkmės uždarė duris. Po to nusijuokęs krepšininkas sakė, kad jau antri metai, bet daugiau niekas pinigų už elektrą neprašo.

Paklaustas, ar teko matyti religinių fanatikų, kaunietis papurtė galvą ir tikino, kad sutikti žmonės buvo draugiški ir malonūs. Kartą su komanda jie vyko į Gendžą aplankyti žinomo poeto, filosofo Nizami monumento.

“Noriu, kad vaikinai būtų ne tik neblogi krepšininkai, bet ir kultūringi, išsimokslinę. Apžiūrėjome paminklą ir jau rengėmės eiti, tačiau vaikinai pradėjo melstis. Teko ir man iš pagarbos jiems kartoti “Alache”, kiloti į viršų rankas, mėgdžioti jų judesius”, - “Kauno dienai” pasakojo R.Kurtinaitis, kuris itin populiarus tolimoje šalyje.

Azerbaidžane keli R.Kurtinaičio draugai pusiau juokais, pusiau rimtai pastebėjo, kad šioje šalyje yra tik du žmonės, apie kuriuos kasdien rašoma laikraščiuose, - tai prezidentas I.Alijevas ir Rimas Kurtinaitis.