Aviatorių duoklė legendiniams lakūnams


2003-07-19
Remigijus JURGELAITIS
Aviatorių duoklė legendiniams lakūnams
Vakar Kauno S.Dariaus ir S.Girėno oro uoste prasidėjo lėktuvų, sraigtasparnių, sklandytuvų šou, skirtas legendinių lakūnų skrydžio metinėms

Negausus aviacijos mėgėjų būrys vakar susirinko S.Dariaus ir S.Girėno vardu pavadintame stadione. Jame prieš 70 metų, liepos 17-ąją, turėjo nusileisti legendiniais vadinami lakūnai. Vakar aviatoriai demonstravo, kaip per septynis dešimtmečius patobulėjo aviacijos technika. Išradingi triukai, kvapą gniaužiantys numeriai nepaliko abejingų.

Šventė pasidėjo parašiutininkų šuoliais iš lėktuvo “L-410”. Simboliškai parašiutininkai žemėn nuleido trispalvę. Kaip dera dvi dienas truksiančio renginio pradžiai, iššautos kelios saliutų salvės.

Vėliau padangėje prasidėjo sklandytuvų grupinio skrydžio programa bei reaktyvinio lėktuvo “L-39” solo numeris. Reaktyvinis lėktuvas iš pradžių labai aukštai pakilo, vėliau milžinišku greičiu skrodė orą žemyn. Daugeliui susirinkusiųjų reaktyvinio lėktuvo pasirodymas paliko įspūdį. Kai kurie juokavo norėję juo paskraidyti. Efektingai atrodė ir vieno lėktuvo priartėjimas prie kito. Neslepiama, kad tokio triuko metu pilotams gresia pavojus. “Visur reikalingas tikslumas”, - lakoniški buvo pilotai.

Oro uoste atlikta ir motorizuotų parasparnių slalomo programa, išbandytas eksperimentinis lėktuvas, tačiau kone visų žiūrovų žvilgsniai į dangų nukrypo prasidėjus masiniams parašiutininkų šuoliams. Kelios dešimtys parašiutininkų danguje kūrė įspūdį, kad ir žmonės gali skraidyti.

Kai kurie šventės dalyviai susiviliojo “Kauno aeroklubo” siūlymu paskraidyti įvairių markių lėktuvais bei oro balionais, iš paukščio skrydžio pažvelgti į Kauną. “Kauno aeroklubo” vadovas Algimantas Žentelis juokavo, kad, norint patenkinti visų kauniečių norus, reikėtų dar 10 lėktuvų.

“Kauno aeroklubo” vadovo nestebino, kad pirmąją šventės dieną į oro uostą susirinko ne itin gausus būrys žiūrovų. “Daugelis žmonių dirba. Be to, panaši programa bus demonstruojama ir šeštadienį”, - sakė A.Žentelis. Tik patys ištvermingiausieji S.Dariaus ir S.Girėno pasiekimu džiaugėsi ir šventiniame koncerte, kuriame visus linksmino “Ainiai”, bei linksminosi šventinėje diskotekoje.

A.Žentelis priminė, jog šiandien visi norintieji į šventę atvykti automobiliu, turėtų važiuoti iš J.Bakanausko gatvės, nes pagrindinis įvažiavimas bus uždarytas.

Jis priminė, kad šiandien svarbiausiais šventės akcentais taps legendinės “Lituanicos” replikos skrydis ir du kartus Atlantą įveikusių “Kauno aeroklubo” pilotų mėgėjų sugrįžimas.