Aukso grynuolis iš nuostolių


2006-03-25
Lina NAVICKAITĖ
Aukso grynuolis iš nuostolių

Savivaldybė, pusvelčiui išparduodanti savo turtą verslininkams,
vėliau jų projektams ieško investuotojų pasaulinio lygio parodose

Nuostolingai dirbusios Kauno miesto savivaldybės bendrovės, patekusios į verslininkų rankas, tampa tikru aukso grynuoliu, ypač jeigu stovi vaizdingoje vietoje ir turi nemenką žemės sklypą.

Buvusios Savivaldybės įmonės “Apželdinimas” teritorijoje po kelerių metų turėtų iškilti prabangus gyvenamųjų namų kvartalas. Verslininkai, prieš dvejus metus už šį “rinkoje pozicijas praradusį” pirkinį mokėjo 1,51 mln. litų, o visai neseniai perpardavė už keleriopai didesnę kainą.

Parduotas be konkurencijos

Kaune, kur žmonės bergždžiai stovi eilėse, kol jiems bus sugrąžinta žemė, vienas po kito dygsta gyvenamųjų namų kvartalai. Vienas naujausių - Gintariškių gyvenamųjų namų kvartalas, kuriamas išvaizdžioje vietoje ant Aleksoto kalno, nuo kurio atsiveria Nemunas ir įspūdinga Kauno panorama. Naujame mikrorajone, nuo kurio tik kelios minutės automobiliu iki miesto centro, jau projektuojami gyvenamieji namai - šiuolaikinės architektūros pastatai (iki 20 aukštų) su moderniais apartamentais.

Minėta teritorija prieš beveik dvejus metus dar priklausė Savivaldybės įmonei “Apželdinimas”. Jos aukcione 2004 metų liepą dalyvavo tik vienas pretendentas - nekilnojamuoju turtu ir statybomis besiverčianti privati bendrovė “Baltic Realty Adviser”, kuriai ir tuo metu, ir dabar vadovauja artimas Kauno miesto mero Arvydo Garbaravičiaus draugas Arvydas Žilevičius. Pastarasis šiuo metu yra ir miesto Tarybos narys, juo tapęs praėjus keliems mėnesiams po šio sandorio.

Kaip rašėme, “Apželdinimas” buvo parduotas kainą kilstelėjus minimaliai - iki 1,51 mln. litų.

Skubėta neatsitiktinai?

Jau tuo metu garsiai abejota ir privatizacijos būtinumu, ir pirkėjo planais tęsti tiesioginę “Apželdinimo” veiklą. Įmonė, neva praradusi pozicijas rinkoje, buvo parduota po to, kai pralaimėjo miesto tvarkymo konkursą privačiai bendrovei. Kalbėta, kad toks sutapimas nebuvęs atsitiktinis.

Iš karto po aukciono Privatizavimo komisijos pirmininkas Alvydas Banevičius, “Kauno dienos” paklaustas, ar parduodant “Apželdinimo” akcijas buvo kelta sąlyga, kad išliks tas pats įmonės veiklos pobūdis, pripažino, kad jokių sąlygų nebuvo. Vis dėlto jis vylėsi, kad naujieji savininkai daug ką pakeis ir bendrovė toliau sėkmingai gyvuos.

Tokias iliuzijas išsklaidė pats “Baltic Realty Adviser” valdybos pirmininkas A.Žilevičius, pripažinęs, kad jo įmonę labiau vilioja “Apželdinimui” priklausantis 3 ha sklypas Aleksote, kuris turėtų būti tinkamas gyvenamųjų namų statybai.

Kad tokie planai ne tik realūs, bet ir finansiškai perspektyvūs, buvo galima numanyti dar 2004-aisiais. Žinoma, tuo metu stambius gyvenamojo būsto plėtros projektus Kaune buvo galima suskaičiuoti ant pirštų, tačiau A.Žilevičius, pradėjęs statyti Fredos miestelį, buvo kur kas įžvalgesnis nei savo turtą žarstanti Savivaldybė.

Konfidencialūs susitarimai

Gyvenamieji namai būsimose Gintariškėse dar tik projektuojami, ir statybų pradžios teks palaukti. Teritorijoje, kuri dar nepanaši į prestižinį mikrorajoną, iki šiol tebestovi UAB “Apželdinimas” administracinis pastatas, o už jo į žemę baigia susmegti visiškai apleisti šiltnamiai.

Tiesa, buvusios Savivaldybės įmonės sklypas tesudaro trečdalį Gintariškėms numatyto ploto, kuris, kaip oficialiai skelbiama, siekia 9 ha. Be to, toje pusėje, kur turi atsiverti įspūdinga panorama į miestą, stovi keli privatūs gyvenamieji namai, savo išore tikrai nedžiuginsiantys būsimų gyventojų. Belieka tikėtis, kad čia nepasikartos Vilniaus scenarijus, kai verslininkams trukdę gyventojai buvo tikrąja šio žodžio prasme išrūkinti.

“Baltic Realty Adviser” interneto tinklalapyje šis projektas tebėra įtrauktas tarp vykdomų darbų, nors bendrovė praėjusiais metais “Apželdinimą” pardavė.

A.Žilevičius nebuvo linkęs teikti informacijos, kam pardavė šią buvusią Savivaldybės įmonę, tačiau patvirtino, kad nei “Apželdinimo” akcijos, nei sklypas bendrovei “Baltic Realty Adviser” nebepriklauso.

“Supraskit, visi susitarimai yra konfidencialūs”, - gynėsi Tarybos narys, kuris šia tema kalbėjo labai nenoriai.

Tačiau “Baltic Realty Adviser” ketina ir toliau dalyvauti statant Gintariškes: “Mūsų bendrovės pagrindinė veikla ir yra projektų vadyba. Mes liekame šiame projekte, tačiau kaip konsultantai. Nesame tokie dideli investuotojai, kad galėtume skirti šimtus milijonų litų. O tam reikalingos didelės lėšos, nes šis projektas greičiausiai bus tęsiamas mažiausiai aštuonis-dešimt metų. Vien tik pakeisti bendrąjį planą truko dvejus metus, o kur dar visi pastatų projektai... Mes negalime įšaldyti tokių lėšų, tačiau toliau dalyvausime kuriant projekto koncepciją”.

Dividendus gavo ne Savivaldybė

“Kauno dienai” pavyko sužinoti, kad “Apželdinimas” jau priklauso investicinės bendrovės “Invalda” įmonių grupei. Nors parduotos Kauno įmonės įstatinis kapitalas neviršija 400 tūkst. litų, sklando kalbos, kad sandorio suma siekė 16 mln. litų, tačiau to nė viena iš šalių nepatvirtino.

“Daug kalbų sklando. Aš asmeniškai nieko negavau. O tie, kurie kalba, tegul parodo dokumentus”, - gana kategoriškai kalbėjo A.Žilevičius.

“Invaldos” prezidentas ir valdybos narys Darius Šulnis taip pat nesileido į kalbas apie sandorio vertę, tačiau patvirtino faktą, kad “Apželdinimas” priklauso įmonių grupei ir kad minėtoje teritorijoje bus tęsiamas nekilnojamojo turto projektas.

“Apželdinimo” direktorius Tomas Račkauskas, kuris, beje, yra ir “Baltic Realty Adviser” projektų konsultantas, tepasakė, kad visa tokio pobūdžio informacija yra konfidenciali. Kokia veikla toliau užsiims buvusi Savivaldybės įmonė, spręs naujieji akcininkai. Be kitų įmonių, “Invaldos” grupei taip pat priklauso Kauno farmacijos bendrovė “Sanitas” , “Finasta”, “Vilniaus baldai”, “Kauno tiltai”.

Tegalime tik spėlioti, kiek milijonų Savivaldybė prarado paskubomis pardavusi “Apželdinimą”. Įvertinus žemės kainą, kuri miesto teritorijoje siekia iki 20 tūkst. litų už arą ir daugiau, šiandien šios įmonės akcijos būtų tikrai vertesnės nei 1,5 mln. litų. Tikėtina, kad ir aukcione dalyvautų keli pretendentai, o ne vienas. Sandoris 2004-aisiais atnešė nemažai dividendų, tačiau, deja, ne Savivaldybei.

Nemoka užsiimti verslu

Paprašytas pakomentuoti šią situaciją, miesto meras Arvydas Garbaravičius pirmiausia suskubo paneigti spaudoje ne kartą minėtą jo bičiulystę su bendrapartiečiu A.Žilevičiumi.

“Mane su Žilevičiumi siejo tik bendras mokslas prieš trisdešimt penkerius metus, o ne bendras verslas. Jį nuolatos bandoma pritempti prie manęs, ir taip tik daroma jam reklama”, - įtikinėjo miesto vadovas.

Kalbėdamas apie “Apželdinimą”, kurio pardavimo istorijos A.Garbaravičiui priminti nereikėjo, meras pripažino, kad Savivaldybė patyrė nuostolių, ir nebe pirmą kartą. Anot jo, miestas vis dažniau tampa verslininkų tarpusavio susitarimų įkaitu.

“Per trejus darbo metus ne kartą pastebėjau, kad konkursuose ir aukcionuose parduodant Savivaldybės turtą vyrauja verslininkų karteliniai susitarimai. Aukcionuose beveik visada dalyvauja tik vienas dalyvis. Tai vyksta visoje Lietuvoje ir, aišku, savivaldybės dėl to nukenčia. Tačiau nėra surasta kitokio turto pardavimo būdo. Parodykit man geresnį variantą, ir aš pasirinksiu”, - gana ryžtingai kalbėjo A.Garbaravičius.

Tačiau, atsakydamas į klausimą, kodėl miestas, nukentėjęs nuo verslininkų, šį bei kitus privačius nekilnojamojo turto projektus jau antrus metus pristato Kanų parodoje (tai miestui kainavo apie 450 tūkst. litų), meras kalbėjo nebe taip ryžtingai: “Mes sveikiname investicijas į Kauną, nes pajudinti miestą - verslininkų, o ne Savivaldybės darbas. Bijau, kad jeigu mes pradėtume statyti namus, tai toks etapas nebūtų sėkmingas. Savivaldybė, kaip rodo praktika, nemoka užsiimti verslu”.