Auksinis ”Žalgirio” kumštis


2004-05-24
Auksinis ”Žalgirio” kumštis

Naudingiausiuoju LKL 11-ojo čempionato žaidėju pripažintas amerikietis T.Berdas  

Vilniuje, “Reval Hotel Lietuva” konferencijų centre, vakar išdalyti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) 11-ojo čempionato apdovanojimai.

Sezonas nesibaigė tik nacionalinėms rinktinėms - jos netrukus kibs į darbą ir rengsis svarbiausioms metų varžyboms: vyrai - Atėnų olimpiadai, jaunimas - Europos pirmenybių finaliniam turnyrui.  

Žiedai - nugalėtojams  

LKL čempionų aukso žiedai įteikti Kauno žalgiriečiams, sidabro ženkleliai - antrąją ir trečiąją vietas užėmusiems Vilniaus “Lietuvos ryto” bei Šiaulių “Šiaulių” krepšininkams.

Nugalėtojus bei prizininkus pasveikinęs Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas pasidžiaugė, kad krepšinis Lietuvoje turi ypatingą statusą - tai yra “tradicija ir kultas, religija ir gyvenimo būdas”. Premjeras palinkėjo sėkmingų Atėnų olimpinių žaidynių ir išreiškė viltį, kad 2007 metais mūsų šalis tikrai taps Europos čempionato finalinio turnyro šeimininke.

“Žalgirio” komanda apdovanota ir LKL rėmėjos - bendrovės “Mažeikių nafta” taure.

Mažeikiškiai taip pat skyrė pinigines premijas trims pajėgiausioms šalies vyrų krepšinio komandoms - 500 tūkst., 300 tūkst. ir 100 tūkst. litų.

Naudingiausiuoju 11-ojo čempionato krepšininku pripažintas “Žalgirio” vidurio puolėjas Tanoka Berdas.

Amerikiečio žaidimo efektyvumo koeficiento vidurkis viso sezono metu sudarė 0,982. Ypač naudingai T.Berdas rungtyniavo superfinalo serijoje prieš “Lietuvos rytą” (koeficientas 1,100).

Už geriausius individualius rezultatus specialūs prizai įteikti Kauno “TOPO centro-Atleto” žaidėjui Viliui Gabšiui (rezultatyviausias čempionato krepšininkas gavo “Samsung” mobilųjį telefoną), žalgiriečiui Edui Kotai, Panevėžio “Aukštaitijos” atstovui Mariui Janišiui.

Originaliu bendrovės “Omnitel” prizu už ištikimybę krepšiniui ir “Žalgiriui” apdovanotas A.Sabonis. Žalgiriečiui įteikta vaza su įsimintiniausių jo sportinės karjeros akimirkų fragmentais.  

Į Portlendą - tik žvejoti  

Pasimatavęs pirmą kartą iškovotą Lietuvos čempiono žiedą, A.Sabonis tvirtino nesirengiąs jį mūvėti, nes jau turįs du kitus - žmonos dovanotąjį bei vestuvinį. “Gal bus kaip suvenyras”, - apie LKL trofėjų sakė krepšininkas.

A.Sabonis nesureikšmino šiomis dienomis JAV žiniasklaidoje paskelbtos informacijos, kad Portlendo “Trail Blazers” klubas norėtų jį susigrąžinti į savo gretas. “Portlende man buvo gerai, tačiau grįžti ten nesirengiu. Nebent prie upės, eršketų žvejoti”, - juokavo “Žalgirio” klubo prezidentas.

Pasibaigus apdovanojimo iškilmėms, A.Sabonis su žmona Ingrida buvo susėdę pasišnekučiuoti su premjeru Algirdu Brazausku ir jo žmona Kristina.

Krepšininkai, treneriai, klubų vadovai dalijosi ne vien pasibaigusio čempionato įspūdžiais, kuriuos dar kartą priminė filmas, bet ir planavo būsimą sezoną, kaip kad prie vieno stalo susitikę buvęs “Lietuvos ryto” vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra ir jį pakeisti pakviestas Kėdainių “Nevėžio” strategas Rūtenis Paulauskas.

Tradicinį pabaigtuvių tortą supjaustė LKL čempionų žalgiriečių vyriausiasis treneris Antanas Sireika, pasikvietęs į pagalbą savo žmoną Aureliją.  

Padaugėjo žiūrovų  

Pasak LKL direktoriaus Zenono Kamarūno, išskirtinis 11-ojo sezono bruožas - padidėjęs susidomėjimas varžybomis.

“Pirmiausiai tai sieju su Arvydo Sabonio grįžimu. Nemažai vyresnio amžiaus sporto aistruolių, juo labiau jaunimas pirmą kartą ne per televiziją, o savo miesto arenoje pamatė, kaip žaidžia ryškiausia mūsų krepšinio žvaigždė”, - “Kauno dienai” sakė Z.Kamarūnas.

2003-2004 m. LKL čempionato kovas stebėjo vidutiniškai 1070 krepšinio mėgėjų. Lankomumo vidurkį daugiau nei du kartus viršija “Žalgirio” gerbėjai - žalgiriečių mačuose apsilankė vidutiniškai 2861 žiūrovas. Nuo kauniečių gerokai atsilieka “Lietuvos ryto” (1463) ir “Šiaulių” (1038) fanai.

Kitų komandų arenose sirgalių susirinkdavo mažiau: Panevėžio “Aukštaitijos” - vidutiniškai 978, Alytaus “Alitos” - 801, Mažeikių “Naftos” - 721, Klaipėdos “Neptūno” - 696, Vilniaus “Sakalų” - 688, Kėdainių “Nevėžio” - 578, Kauno “TOPO centro-Atleto” - 456.  

Trys klubai pakeitė strategus  

Kai kurios LKL komandos neišvengė lemtingų posūkių.

Sensacingiausią pergalę iškovojęs “Neptūnas” (Klaipėdos ekipa pirmajame čempionato rate savo aikštėje 91:89 įveikė “Lietuvos rytą”) neišvengė gniuždančios krizės ir galiausiai nugrimzdo į turnyro lentelės dugną bei buvo priverstas atsisveikinti su vyriausiuoju treneriu Grigorijumi Pancerovu.

Klaipėdiečiai reabilitavosi laimėję pereinamąjį mačą su A lygos čempione Joniškio “Žiemgala-Šiaurės vilku” ir išsaugoję vietą LKL.

Strategus pakeitė dar du klubai: “Lietuvos rytas” išsiskyrė su Jonu Kazlausku, o pasibaigus sezonui - ir su K.Kemzūra bei Robertu Kuncaičiu, “Alita” - su Algirdu Braziu.

Vis dėlto “Alita”, sudrebinta finansinių problemų bei praradusi keletą žaidėjų, sugebėjo paneigti pesimistiškiausias prognozes ir nepasekė “Neptūno” pavyzdžiu. “Lietuvos rytui” teko kitokia patirtis: pirmiausiai klubas nepasiekė užsibrėžto tikslo ULEB taurės turnyre, po to LKL superfinale bejėgiškai 0:4 nusileido “Žalgiriui”.

Be to, “Lietuvos ryto” vidurio puolėjas ir komandos kapitonas Robertas Javtokas tapo didžiausio praėjusio sezono incidento dalyviu: vilnietis už smūgį alkūne “Neptūno” krepšininkui Mindaugui Bugiui į galvą buvo diskvalifikuotas ketverioms rungtynėms ir sumokėjo 1500 litų baudą.  

Rekordai ir antirekordai  

LKL generalinio vadybininko Lino Gilio duomenimis, reguliariosiose ir atkrintamosiose varžybose užfiksuota keturiolika šio sezono rekordų ir antirekordų. Kai kuriems žaidėjams bei komandoms priklauso iškart keli aukščiausi pasiekimai.

“TOPO centro-Atleto” snaiperis V.Gabšys blykstelėjo rekordiniu rezultatyvumu, per rungtynes su “Neptūnu” pelnęs 46 taškus. Tą mačą kaunietis taip pat pataikė net 10 tritaškių.

“Žalgiris” per rungtynes su “TOPO centru-Atletu” surinko 146 taškus ir įveikė savo varžovus didžiausiu - 82 taškų - skirtumu (146:64). Be to, per šias rungtynes žalgiriečiai įmetė 23 tritaškius.

LKL čempionų vidurio puolėjas A.Sabonis per trečiojo rato dvikovą su “Lietuvos rytu” atkovojo 22 kamuolius, o legionierius Ainaras Bagatskis “Sakalų” komandą pribloškė tritaškių taiklumu (7/7).

Rezultatyvių perdavimų rekordai priklauso “Lietuvos ryto” žaidėjui Tomui Delininkaičiui ir LKL vicečempionų komandai: krepšininkas per susitikimą su “Neptūnu” 12 kartų padėjo draugams tiksliai baigti atakas, o visa vilniečių ekipa per dvikovą su “Aukštaitija” tai padarė 33 kartus.

Ilgiausiai dėl pergalės grūmėsi “Aukštaitija” ir “Sakalai”: pernai spalio mėnesį panevėžiečiai įveikė vilniečius tik po trijų pratęsimų 130:124.

Šiemet kovo 14 dieną “Žalgiris” nugalėjo “Naftą” 97:63. Mažeikiečiai metė tik vieną baudą (ją pataikė Aivaras Jokubaitis).

Klaidų “karaliai” - “Sakalų” lyderis Rolandas Skaisgirys (per susitikimą su “Nafta” suklydo 10 kartų) ir “Neptūnas” (per rungtynes su “Lietuvos rytu” - 30 kartų).


11-asis sezonas

1.Kauno “Žalgiris”

2.Vilniaus “Lietuvos rytas”

3.Šiaulių “Šiauliai” 

4.Vilniaus “Sakalai”

5.Alytaus “Alita”

6.Mažeikių “Nafta”

7.Panevėžio “Aukštaitija”

8.Kėdainių “Nevėžis”

9.Kauno “TOPO centras-Atletas”

10.Klaipėdos “Neptūnas”  

Geriausieji  

Žaidėjas, ekipa, vidurkis

Efektyvumas 

 

1.T.Berdas (“Ž”) 0.982

2.P.Jankūnas (“Ž”) 0.670

3.M.Timinskas (“Ž”) 0.667

Rezultatyvumas 

 

1.V.Gabšys (“T.c.-A”) 21,16

2.M.Janišius (“Au.”) 20,31

3.T.Berdas (“Ž”) 17,81

Atkovoti kamuoliai 

 

1.M.Janišius (“Au.”) 9,20

2.T.Berdas (“Ž”) 9,05

3.R.Matulis (“S”) 8,28

Rezultatyvūs perdavimai 

 

1.E.Kota (“Ž”) 4,86

2.V.Ginevičius (“Al.”-”Ž”) 4,37

3.A.Lukasas (“Lr”) - 4,17

Perimti kamuoliai 

1.V.Ginevičius (“Al.”-”Ž”) 2,56

2.A.Mažutis (“Naf.”) 2,46

3.A.Jomantas (“Naf.”) 2,27

Blokuoti metimai 

 

1.R.Javtokas (“Lr”) 1,62

2.A.Kaubrys (“Nep.”) 1,51

3.M.Kalvelis (“T.c.-A”) 1,50  

Taikliausieji  

Baudų metimai  

1.R.Šiškauskas (“Lr”) 90,60 proc.

2.R.Skaisgirys (“S”) 84,62 proc.

3.P.Šalvis (“Nep.”) 84,17 proc.

Dvitaškiai metimai 

 

1.T.Berdas (“Ž”) 64,81 proc.

2.P.Čiukinas (“Lr”) 63,26 proc.

3.M.Timinskas (“Ž”) 63,16 proc.

Tritaškiai metimai 

 

1.A.Bagatskis (“Ž”) 54,31 proc.

2.S.Serapinas (“Ž”) 49,03 proc.

3.A.Čepulis (“Š”) 48,82 proc.

Sutrumpinimai:

“Ž” - “Žalgiris”, “Lr” - “Lietuvos rytas”, “T.c.-A” - “TOPO centras-Atletas”, “Au.” - “Aukštaitija”, “S” - “Sakalai”, “Al.” - “Alita”, “Naf.” - “Nafta”, “Nep.” - “Neptūnas”, “Š” - “Šiauliai”.