Atliekų versle diegiamos modernios technologijos


2004-10-15
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Atliekų versle diegiamos modernios technologijos

Šešiasdešimtmetį švenčiančios Savivaldybės bendrovės “Kauno švara” pelnas šiemet turėtų viršyti milijoną litų

Bendrovė “Kauno švara” yra viena pelningiausių Savivaldybės įmonių. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Petro Čiegio, šiemet Savivaldybė gaus šiek tiek mažesnes pajamas, nes nemaža dalis pelno skirta investicijoms. “Esame Savivaldybės bendrovė, tačiau dėl kiekvieno užsakymo turime kovoti su privačiais verslininkais. Jokių lengvatų neturime”, - sakė P.Čiegis, jau keturiolika metų vadovaujantis “Kauno švarai”.

Arklius pakeitė šiuolaikinė technika

Prieš šešiasdešimt metų, spalio 6 dieną, oficialiu įsakymu buvo įsteigta miesto Ūkio ir švaros dalis. Tačiau pirmieji darbuotojai buvo priimti dar prieš keletą mėnesių. Šiukšlių išvežimui buvo pasitelkti vežimai su arkliais. Tik 1950-aisiais įmonė gavo pirmuosius šešis “Gaz” markės savivarčiais.

Šiuo metu bendrovės “Kauno švara” techninė bazė kasmet atnaujinama. Įmonės vadovo P.Čiegio teigimu, investicijoms skiriama daugiau nei 3 milijonai litų.

Tačiau iki šiol įmonės bazėje saugoma ir dalis senųjų automobilių. “Galbūt po dešimt ar dvidešimt metų tai jau bus muziejinė vertybė. Seniausias automobilis pagamintas 1965-aisiais. Įdomiausia, kad jis ir dabar kuo puikiausiai veikia. Tiesa, jis naudoja itin daug kuro”, - pasakojo bendrovės vadovas.

Savivaldybės atstovai tikino, kad “Kauno švara” kasmet modernėja. Tai geriausiai iliustruoja darbuotojų skaičius. Sovietmečiu bendrovėje dirbo daugiau nei 1700 žmonių, o dabar jų liko tik 484. “Moderni technika mažina rankų darbą. Be to, kol kas dar neišnaudojame visų savo techninių galimybių. Esame pajėgūs įvykdyti kur kas daugiau užsakymų”, - sakė P.Čiegis.

Direktorių kaita - nedidelė

Pirmuoju bendrovės vadovu laikomas Vladas Stumbrevičius. Per visą istoriją “Kauno švara” turėjo vos septynis vadovus. Šešerius metus įmonei vadovavo dabartinis miesto Tarybos narys, Kauno mero patarėjas Bronislovas Kučinskas.

Buvęs Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas, dabar miesto Tarybos narys Zenonas Vainoras, sakė, kad daliai kauniečių sunku įsivaizduoti, kas nutiktų, jeigu vieną dieną “Kauno švaros” darbuotojai neišvažiuotų į gatves. “Galbūt žmonės nepastebi šių darbuotojų. Tačiau kasdien išvežama apie 400 tonų įvairių atliekų. Galime įsivaizduoti, kas būtų, jeigu vieną dieną jos liktų mieste”, - sakė Z.Vainoras. Net blokados metu, kai katastrofiškai stigo kuro, “Kauno švara” dirbo be jokių sutrikimų.

Kalbos apie privatizaciją pamirštos

Prieš keletą metų Savivaldybėje pasigirdo kalbų, kad “Kauno švarą” ketinama privatizuoti. Suinteresuotos grupės net ieškojo būdų, kaip įgyvendinti šį sumanymą. Tačiau tuo metu pasikeitė miesto valdžia ir kalbos nutilo.

P.Čiegis teigė, kad šiuo metu su Savivaldybe vyksta konstruktyvus bendradarbiavimas. Bendrovė dalyvauja atliekų tvarkymo koncesijos konkurse. Pernai ji laimėjo miesto tvarkymo konkursą. “Kauno švaros” vadovas neslėpė, kad daugėja privačių konkurentų, todėl kasmet vis sunkiau atlaikyti konkurenciją.

“Būtent dėl šios priežasties turime nuolat galvoti apie investicijas ir techninio parko atnaujinimą. Taip pat daugėja kvalifikuotų darbuotojų. Įsteigėme ekologo ir informatikų etatus. Atliekų verslas jau nėra toks paprastas. Net Lapių sąvartyno meistras privalo turėti ekologijos ir chemijos žinių”, - teigė P.Čiegis.

Iškilmės be pompastikos

Savivaldybės bendrovė jubiliejaus proga išleido veiklos metraštį. “Didesnių iškilmių rengti neplanuojame. Šiandien vyks tradicinis veteranų vakaras. Prieš dešimt metų pradėjome tokius renginius norėdami pagerbti įmonėje dirbusius žmones”, - sakė generalinis direktorius.

“Kauno švara” garsėja darbuotojais, turinčiais ilgą darbo stažą. Savotiškos legendos sklinda apie jau amžinatilsį Klemensą Gentvilą. Net būdamas devyniasdešimties metų jis dirbo bendrovėje.

“Tai buvo itin žvalus ir energingas žmogus”, - prisiminė P.Čiegis. Šiemet ketinama pagerbti ir po keturiasdešimt metų bendrovėje dirbančius vairuotoją Stasį Sinkevičių bei generalinio direktoriaus padėjėją miesto tvarkymo reikalams Algimantą Milčių.