Atliekos bus rūšiuojamos sparčiau


2004-01-17
Dainoras LUKAS
Atliekos bus rūšiuojamos sparčiau

Noras išvengti pakuotės mokesčio verslininkus turėtų priversti organizuoti jų tvarkymą  

AB “Kauno švara” vakar oficialiai paleido naują antrinių atliekų pirminio rūšiavimo liniją, skirtą popieriui ir plastikui apdoroti. Darbas bus kur kas našesnis, nes iki šiol visos operacijos buvo atliekamos rankomis. Įmonė į naująją vokišką įrangą investavo beveik 600 tūkstančių litų.  

Besimėtančių pakuočių turėtų mažėti

“Naujoji linija reikalinga, nes miestas jau pasiekė, kad vis daugiau antrinių atliekų yra rūšiuojama”, - teigė AB “Kauno švara” generalinis direktorius Petras Čiegis.

Atidaryme dalyvavęs aplinkos ministras Arūnas Kundrotas teigė, kad šios linijos būtinybę skatino nuo 2003 metų įsigaliojęs pakuočių ir jų atliekų tvarkymą reguliuojantis įstatymas. “Įstatymas buvo rengtas ketverius metus, bet tik dabar priimtas. Juk visus erzina besimėtančios pakuotės, dabar jų turėtų būti mažiau. Aišku, sunku gyventojus priversti rūšiuoti atliekas, kai nėra kelių konteinerių. Šiuo atžvilgiu Kaunas buvo planuotas kaip pavyzdinis miestas, ir jam neblogai sekasi”, - teigė ministras.  

Didžiausio apkrovimo dar nepasiekia  

Atliekų rūšiavimo linija per valandą gali perrinkti ir surišti į ryšulius apie 12-20 tonų žaliavos. Kol kas tokio apkrovimo nepavyko pasiekti.

Linijoje bus skirstomos popieriaus ir plastiko (polietileno plėvelės) atliekos, o plastmasiniai (PET) buteliai ir stiklas ir toliau bus rūšiuojami sename punkte.

Į liniją daugiausia pateks atliekos iš prekybos, pramonės įmonių, kurios jau pakankamai gerai jas išrūšiuoja.

Dar šiemet ketinama didinti gamybos pajėgumus, įrengimus pritaikyti plastmasiniams ir stikliniams buteliams.

Įmonės atstovai pažymėjo, kad linijos apkrovimas didės dėl priimto pakuočių tvarkymo įstatymo.

Bendrovės, kurios organizuos savo naudojamų pakuočių perdirbimą, bus atleidžiamos nuo pakuotės mokesčio. Įstatymas taip pat skatina mažinti naujų pakuočių gamybą.  

Skatins rūšiuoti ir mokyklose  

Kaune jau prieš dešimt metų pastatyti pirmieji konteineriai skirtingoms atliekoms, tačiau jų dar yra ne visur ir ne visi gyventojai kruopščiai rūšiuoja atliekas.

Anot “Kauno švaros” vadovų, gyventojams nuolat aiškinama apie rūšiavimo svarbą.

Dabar ketinama maždaug 20 mokyklų pastatyti specialias dėžes popieriaus ir plastiko atliekoms - taip siekiama nuo mažens įdiegti naujus įpročius.