Apšiuręs Kauno ledas


2007-11-08
Mantas TOMKŪNAS
Apšiuręs Kauno ledas

Ledo arena, kurioje mokėsi čiuožti Povilas Vanagas, merdėja. Jos atnaujinimo planai užmesti. Žiūrėti ledo ritulio ar dailiojo čiuožimo varžybas kauniečiams gali tekti Panevėžyje.

Vaizdas iš sovietmečio

Kauno politikų ginčai ir nesugebėjimas susitarti trukdo ne tik pastatyti areną Nemuno saloje, bet ir kitiems miesto sportui svarbiems projektams.

Kol Kaunas snaudžia, kitur kyla nauji sporto rūmai, ledo arenos. Modernius ledo rūmus tikisi pasistatyti Klaipėda, Rokiškis ir Panevėžys.

Kauno ledo arenoje nerasite nieko, kas primintų modernių technologijų amžių, nebent - kampe stūksantis saldainių aparatas.

Užsukęs į šį sporto kompleksą tarsi persikeli į gūdų sovietmetį. Apšiuręs koridorius ir ledo salė: purvinos, nudaužytos užtvaros, išbyrėjusios pakabinamos lubos, nudriskę reklaminiai plakatai.

Įleidžia tik sportininkus

Prieš keletą metų čia buvo populiari kauniečių poilsio vieta, kurioje jie rinkdavosi ne tik savaitgaliais.

Viskas pasikeitė atidarius „Akropolį“. Jame įrengtoje ledo arenoje per mėnesį apsilanko apie 19 tūkstančių lankytojų.

Tuo tarpu savivaldybės ledo arena merdi – darbo dienomis kauniečiams ji nepasiekiama. Aiškinama, kad tuo metu vyksta sportininkų treniruotės - ledo rūmai perduoti žiemos sporto mokyklai „Baltų ainiai“. Prieš daugelį metų sukurti arenos atnaujinimo planai taip ir liko tik popieriuose.

Žarstė kaltinimus politikams

Iki šiol sporto kompleksą valdė savivaldybės įmonė „Ledo arena“, tačiau nuo šio mėnesio areną prižiūri „Baltų ainiai“.

Šiuo metu Kauno ledo arenoje sportuoja apie 160 sportininkų. „Čia treniruojasi ledo ritulininkai, dailiojo čiuožimo sportininkai. Jie sudaro Lietuvos rinktinių pagrindą. Daugelis Lietuvos žiemos sporto laimėjimų pasiekti Kaune, - aiškino „Baltų ainių“ direktorė Laima Krauzienė. - Aš nesu politikė, bet man labai apmaudu, kad kituose miestuose kyla naujos ledo arenos, o per daugelį metų dėl politikų nesutarimų Kaunas nesugebėjo to padaryti. Nesijaučiame tikri dėl savo ateities.“

Pasak žiemos sporto specialistų, Kauno ledo arena yra nefunkcionali, nes yra tik viena aikštė. Didesnių sporto renginių čia neįmanoma organizuoti.

„Stringa daugelis projektų: „Girstučio“, lengvosios atletikos maniežo rekonstrukcija. Reikalinga salė rankinio komandoms, kurioje tilptų bent pusantro tūkstančio žiūrovų. Deja, viso to nėra. Kasmet gauname po kelis šimtus tūkstančių litų. Už juos galime atlikti tik kosmetinius sporto salių remontus, - virkavo Kauno savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas. Kiekvienais metais prašome milijonų litų. Sporto kompleksai yra apverktinos būklės. Neturėdami tinkamų treniruočių sąlygų kauniečiai išvažiuoja gyventi ir sportuoti į kitus miestus.“

Tikisi būti taupesni

Kauno savivaldybė ledo arenai kasmet skirdavo apie 600 tūkstančių litų.

„Daug metų dėliojome pinigus iš vienos kišenės į kitą. Žaidėme nežinia ką, nes gaudavome savivaldybės pinigus ir už nuomą mokėdavome taip pat savivaldybės įmonei, kuri tuos pinigus vėl atiduodavo savivaldybei. Dabar mokykla prijungta prie ledo arenos, todėl tikimės, kad kitais metais pavyks atnaujinti kompleksą, – žadėjo L.Krauzienė. - Kitų metų biudžete yra numatytos lėšos techniniam projektui parengti. Taip pat įsitikinome, kad arenoje egzistavo neaišku kam reikalingi etatai. Tikimės, kad mums pavyks sutaupyti.“

Panevėžyje statys kauniečiai

Kol Kaune kalbama apie vizijas ir braižomi techniniai projektai, Panevėžyje pradėti statyti naujieji sporto rūmai, kuriuose bus ir ledo rūmai. Šalia statomos Panevėžio universalios sporto arenos taip pat veiks sveikatingumo centro, futbolo aikštės. Bendra viso sporto komplekso vertė – daugiau nei 152 milijonai litų.

Sporto kompleksą Panevėžyje statys Kauno bendrovė „Alta Forma“, kuri su miesto savivaldybe pasirašė koncesijos sutartį. Pagal ją kauniečių bendrovė savivaldybei 25 metus mokės žemės nuomos mokestį ir papildomai kasmet turės sumokėti 200 tūkstančių litų vienkartinį, vadinamąjį infrastruktūros, mokestį. Verslininkai tikisi, kad investicijos atsipirks per 10 metų.

Ledo arena talpins apie pusantro tūkstančio žiūrovų. Joje galės vykti pasaulio ir Europos ledo ritulio čempionatai.

Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas Rolandas Bučys, išgirdęs apie panevėžiečių planus, neslėpė, kad ši naujiena – viena geriausių per visą federacijos gyvavimo istoriją.