Abiturientai šturmuoja universitetus


2006-07-07
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Abiturientai šturmuoja universitetus

Į Lietuvos aukštąsias mokyklas stojantys dvyliktokai daugiausia pageidauja studijuoti socialinius mokslus

Nors dvyliktokai atestatų dar negavo, jau žino visų brandos egzaminų rezultatus. Vienus abiturientus jie nuvylė, kitiems suteikė vilčių ir galimybių įstoti į norimą aukštąją mokyklą ar specialybę. Laimę tapti studentais bandys daugelis, tad visuose Lietuvos universitetuose bei kolegijose prasidėjo didysis darbymetis.

Bendru priėmimu patenkinti

Iki šiol neskubėję paduoti prašymų abiturientai šiomis dienomis itin atkakliai šturmuoja universitetų priėmimo komisijas: vien antradienį jos iš dvyliktokų sulaukė 2,5 tūkstančio prašymų.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendram priėmimui organizuoti (LAMA BPO) dokumentus priima 16-oje universitetų ir vienoje - Vilniaus - kolegijoje, tad abiturientams nereikia važinėti į kurią nors vieną aukštąją mokyklą. “Noriu studijuoti verslo administravimą. Brandos egzaminai pasisekė neblogai, tikiuosi įstoti į man patinkančią specialybę”, - sakė jonavietė Kristina Valiaugaitė, kurią sutikome Kauno technologijos universitete įsikūrusioje priėmimo komisijos būstinėje. Abiturientė sakė žinanti, kad į šią studijų programą padavusiųjų prašymus labai daug, tad gali ir nepasisekti. “Bet turiu ir atsarginį variantą - antru prašymu įrašiau biologiją”, - sakė Kristina.

Kėdainietis Jonas Vasiliauskas teigė turintis vilčių įstoti į informatiką. Kurioje aukštojoje mokykloje tektų mokytis, vaikinui ne taip aktualu - svarbu, sakė jis, kad tik būtų priimtas.

Abiturientai teigė esantys patenkinti galimybe pretenduoti iš karto į kelias studijų programas - eilės tvarka išvardijus prioritetus jų šansai tapti studentais yra didesni.

Populiariausias - Vilniaus universitetas

Pasak LAMA BPO valdybos pirmininko pavaduotojo docento Sauliaus Railos, į socialinius mokslus, kaip ir kasmet, antplūdis didžiausias: juos pageidauja studijuoti 64,5 proc. visų padavusiųjų prašymus. Jaunimui patraukliausios atrodo ekonomikos, vadybos, teisės, verslo bei viešojo administravimo ir kitos panašios studijų programos. Humanitarinius mokslus nori studijuoti 12 proc. abiturientų, technologinius - 19 proc., meno studijų programas - maždaug 5 proc. “Iki ketvirtadienio buvome gavę beveik 20 tūkstančių abiturientų prašymų, - sakė S. Raila. - Tarp padavusiųjų dokumentus daugiausia vilniečių - beveik 5 tūkstančiai. Antroje vietoje - kauniečiai, kiek mažiau sulaukėme prašymų iš Klaipėdos abiturientų”. Prašymuose įvardydami studijų programas abiturientai daugiausiai pageidauja studijuoti Vilniaus universitete, antroje vietoje pagal populiarumą - Kauno technologijos universitetas.

Abiturientų patogumui prašymus dalyvauti bendrajame priėmime galima pateikti ir internetu. Juos tokiu būdu jau užpildė per 2 tūkst. abiturientų. S. Railos teigimu, pernai įdiegta internetinė paraiškų teikimo sistema šiemet populiaresnė nei praėjusiais metais: tada iš daugiau nei 36 tūkstančių moksleivių ja pasinaudojo tik 1,5 tūkstantis.

Dieninėse studijose - 18 tūkstančių pirmakursių

Galimybė paraiškas pateikti internetu patogesnė mažesniuose miesteliuose gyvenantiems moksleiviams - jiems nebūtina važiuoti paduoti dokumentų į universitetus. Tačiau manoma, kad abiturientai labiau vertina galimybę pabendrauti ir pasikonsultuoti su priėmimų komisijų nariais, todėl internetinis dokumentų pateikimo variantas nėra toks populiarus.

Norėdama sumažinti dėl egzaminų užduočių nutekinimo abiturientų patirtą įtampą, LAMA BPO iki liepos 11 dienos pratęsė dokumentų priėmimą mažesnėmis kainomis: iki minėtos datos prašymuose pageidaujantieji rinktis 2 studijų programas moka 50 litų, iki 6 programų - 120 litų, nuo 7 iki 20 programų - 180 litų. Dokumentus priėmimo komisijos priims iki liepos 21 dienos.

Šiemet į aukštųjų mokyklų dienines bakalauro studijas bus priimta beveik 18 tūkst. pirmakursių. Iš viso dieniniuose, vakariniuose ir neakivaizdiniuose skyriuose jų studijuos per 24 tūkstančius. Kitų mokslo metų naujovė ta, kad privalomas 500 litų įmokas už semestrą mokės ir magistrantai. Šioje studijų pakopoje dieninių skyrių magistrantai nebegalės studijuoti mokėdami už mokslą visą kainą - tai galės daryti tik vakarinių skyrių studentai.