„Merkurijus“ griaunamas pagal planą, jo kaimynai apdrausti


2009-06-18
Rūta Stankevičiūtė, Ingrida Žirlienė
„Merkurijus“ griaunamas pagal planą, jo kaimynai apdrausti

„Darbai vyksta pagal planą, artimiausiomis savaitėmis bus pradėtos griauti atraminės gelžbetoninės pastato konstrukcijos. Liepos pradžioje planuojame pradėti ardyti fasadą iš Laisvės alėjos pusės“, - apie „Merkurijaus“ griovimą pasakojo bendrovės „Homburg Merkurijus“ direktoriaus pavaduotojas Arūnas Salanauskas.

Tuo tarpu triukšmu ir kitais nepatogumais besiskundžiantys „Merkurijaus“ kaimynystėje įsikūrę kauniečiai dėl galimos žalos atlyginimo gali būti ramūs - objekto griovimo darbai apdrausti 5 mln. litų suma.

Gyventi šalia griaunamo objekto - menkas malonumas. Tai patvirtintų greta „Merkurijaus“ gyvenantys kauniečiai. Kai kurie jų kantriai laukia darbų pabaigos, kiti baiminasi dėl savo ir savo turto saugumo ir įvairioms institucijoms siunčia vieną skundą po kito.

Neseniai Kauno apskrities viršininko administraciją pasiekęs Laisvės alėjos 58-ojo namo gyventojų skundas  išnagrinėtas. Gyventojai prašė apskrities viršininkės patikrinti, ar vykdomi griovimo darbai atitinka visus teisės aktais keliamus reikalavimus - aukštingumo, priėjimo, užstatymo ir įvažiavimo į kiemą. „Merkurijaus“ kaimynus domino ir tai, kokiomis dienomis, paros metu gali būti vykdomi griovimo darbai. Esą jie pastebėjo statybininkus plušančius ir savaitgaliais.

„Į kiekvieną gyventojų skundą reaguojame atsakingai, nes nenorėtume, kad įvyktų nelaimė, - aiškino Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė. - Šį kartą gyventojus galime nuraminti: jokių pažeidimų nėra.“

„Merkurijaus“ aukštelę tikrinę Statybos priežiūros kontrolės departamento specialistai konstatavo, kad „iš griovimo zonos neišeita, laikomasi visų atstumo reikalavimų“.

Gyventojams, kurie prieš „Merkurijaus“ griovimo darbų pradžią fotografavo fasadų sienas, siekdami turėti įrodymą apie jų būklę, jei dėl vibracijos statinys įskiltų, O.Balžekienė pataria būti ramiems, nes griovimo ir naujų statybų darbai yra apdrausti 5 mln. litų suma. Esą, jeigu kaimynystėje gyvenančių žmonių pastatai įskiltų ar būtų padaryta kitokios žalos, „Merkurijaus“ šeimininkai yra pasirūpinę, kad visi nuostoliai jiems būtų atlyginti.

Tikrinti statybų aikštelę miesto centre specialistai žada kas tris keturias savaites arba gavę naujų gyventojų skundų.

Balandžio pabaigoje pradėtas griauti sovietmečiu statytas gigantas su žeme turėtų būti sulygintas iki spalio 9 dienos. Merkurijų griauna bendrovė „Vilniaus betono demontavimo technika“.