Kelionių agentūra jaunavedžius paliko be medaus mėnesio ir pinigų


2009-10-20
Rūta Stankevičiūtė
Kelionių agentūra jaunavedžius paliko be medaus mėnesio ir pinigų

Jaunavedžiai iš Kauno neišvažiavo į Tenerifę medaus mėnesio - "Meandra" atšaukė kelionę ir atsisako grąžinti avansu sumokėtus 5 tūkst. litų. Tai - ne vienintelė šios kelionių agentūros skola.

Gali tik pasvajoti

Rugsėjį vestuves atšventusi kauniečių pora netrukus planavo leistis į povestuvinę kelionę. Jie nusprendė: vyksime į Tenerifę, kur ir rudenį galima mėgautis vasaros šiluma, plauksime į kruizą stebėti delfinų, o paskui, išsinuomoję automobilį, trauksime prie ugnikalnio.

Suplanuota kelionė jaunavedžiams staiga liko tik svajonė - jie negali vykti niekur, nes kelionių agentūra "Meandra" atšaukė kelionę ir atsisako grąžinti sumokėtus 5 tūkst. litų. Tokio sumos čekį jaunavedžiams padovanojo giminaitis.

"Vadybininkė paaiškino, kad agentūros finansinė padėtis yra sudėtinga ir jie neturi 5 tūkst. litų, kuriuos jiems esame sumokėję", - piktinosi kaunietė Lina.

Siūlo mokėti po 500

Paprašyti grąžinti pinigus dalimis iki metų pabaigos, "Meandros" vadovai nesileido į kalbas. Kaunietei Linai buvo paaiškinta, kad agentūra gali grąžinti skolą per dešimt mėnesių, kas keturias savaites atiduodama po 500 litų.

Linai ir jos sutuoktiniui apmaudu: rengėsi į povestuvinę kelionę, o liko it musę kandę - be svarbaus santuokinio gyvenimo pradžios akcento ir be pinigų, už kuriuos galėtų kelionę įsigyti kitoje agentūroje.

"Esame apkvailinti, bet tikimės, kad gal dar pavyks išsireikalauti pinigus, kol ši įstaiga nebankrutavo. Priešingu atveju gal visai liksime be pinigų. Jeigu įmonei bus paskelbtas bankrotas, tebūsime trečios eilės kreditoriai", - nerimavo Lina.

Direktorius žurnalistų vengia

"Meandros" direktorius Romas Ruibys, kuris yra ir Lietuvos žemės ūkio universiteto docentas, į mobiliojo telefono skambučius neatsakė. Jo biure netikėtai pasirodžiusius žurnalistus pasitikusi buhalterė negalėjo pasakyti, kaip susisiekti su įmonės vadovu. Esą jis dažnai neatsako į skambučius, nes yra užsiėmęs.

Paaiškinti, kokia yra įmonės padėtis, buhalterė atsisakė, nes esą ji nėra įgaliota teikti tokios informacijos - apie įmonės valdymą kalba tik direktorius.

Bendradarbiai iš universiteto taip pat negalėjo pasakyti, kur galima rasti R.Ruibį. Jo kabinetas Augalininkystės ir gyvulininkystės katedroje pirmadienį buvo tuščias.

"Meandros" vadybininkės atsisakė padėti žurnalistams susisiekti su R.Ruibiu, nes esą jis nepageidauja būti pasiekiamas.

Papiktino ir golfo žaidėjus

"Meandros" pavadinimą piktuoju mini ir Lietuvos golfo federacija (LGF). Už trisdešimties žmonių kelionę į Egiptą, kur turėjo prasidėti sezonas, surinkusi apie 100 tūkst. litų, agentūra paskutinę minutę atšaukė kelionę ir atsisakė grąžinti pinigus.

"Tada mums taip ir nepavyko su ta kelionių agentūra išvykti. Žaidėjai savo iniciatyva surado, kaip nukakti į Egiptą. Dar ir dabar ši kontora mums skolinga", - pasakojo LGF direktorė Aušra Ribikienė.

Prieš pusmetį federacija, užsakydama kelionę trisdešimčiai žaidėjų kelionių agentūroje "Meandra", iškart sumokėjo visą įmoką. Vienam žaidėjui savaitės kelionė turėjo atsieiti 4 tūkst. litų.

Likus maždaug trims dienoms iki kelionės, kai vienas iš LGF atstovų nuėjo į agentūrą paimti dokumentų, buvo pranešta, kad bilietų nėra ir nebus. Esą kelionė parduota kitiems pirkėjams, nes tas vietas, kurias esą "Meandra" ketino rezervuoti golfo žaidėjams, jau buvo rezervavusi kita kelionių agentūra "Novaturas".

"Tempia gumą, nes neturi iš ko grąžinti visų pinigų, - įsitikinęs LGF viceprezidentas Ričardas Mačiulaitis. - Ieškinio nepateikėme, bet esame pasirašę paskolos vekselį."
Jis pabrėžė, kad ateityje, kai federacijos nariai kur nors keliaus, tikrai rinksis kitą kelionių agentūrą.

Skolų išieškotojams žinoma

Skolų išieškojimo bendrovės "Gelvora" duomenų bazėje "Meandra" patenka tarp rizikingiausių bendrovių. Nurodoma, kad direktoriaus R.Ruibio valdoma bendrovė šiuo metu dalyvauja penkiuose teisminiuose ginčuose, visos bylos nagrinėjamos Kauno miesto apylinkės teisme.

"Gelvoros" duomenų bazėje matyti, kad iš "Meandros" išieškoti skolas per teismus bando dvi bendrovės - "Novaturas" bei "Aviaturas ir partneriai".

"Meandra", kurios įstatinis kapitalas sudaro 60 tūkst. litų, su skolų išieškojimo įstaigomis reikalų turi nuo 2004 m. "Gelvora" išieškojimo procedūras šiai įmonei taikė 2006, 2007 ir 2008 m.

"Meandros" pavadinimas įrašytas ir kitos skolų išieškojimo bendrovės "Sergel" vadinamojoje gėdos lentoje, kurioje išvardytos atsiskaityti vengiančios bendrovės.
"Sergel" direktoriaus pavaduotoja Toma Matutytė-Simutienė patvirtino, kad "Meandra" yra patekusi į rimtų finansinių sunkumų turinčių įmonių gretas.

"Jau praėjusių metų pabaigoje ir šių pradžioje šiai įmonei grąžinti skolas buvo sudėtinga", - sakė ji.

"Meandrai" teikti finansinių ar prekinių kreditų nerekomenduoja ir kita skolų išieškojimo bendrovė "Balt Risk", nes esą ši bendrovė neatsiskaito su savo kreditoriais.
"Novaturas": jie neatlaikė išbandymų

Kelionių agentūros "Novaturas" generalinis direktorius Marius Horbačauskas patvirtino, kad šiuo metu įmonę su "Meandra" sieja teisminiai ginčai. Pastarajai bendrovei "Novaturas" yra pateikęs kelis ieškinius.

"Meandra" yra buvusi ilgametė mūsų partnerė. Panašu, kad ji neatlaikė sunkmečio išbandymų", - sakė M.Horbačauskas.

Jis pastebi, kad nors kai kurios kelionių agentūros traukiasi iš rinkos, konkurencija nemažėja. Be to, keliautojai stengiasi pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymu. Dėl to kelionių organizatorių pajamos yra sumažėjusios.

"Novaturo" duomenimis, šiuo metu į užsienį keliauja maždaug tiek pat turistų kaip ir pernai. Populiariausi kurortai - Hurgada ir Šarm el Šeichas.

Šių metų vasaros sezonu su "Novaturu" keliavo daugiau kaip 33 tūkst. turistų iš Lietuvos. Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį iš Lietuvos išvyko apie 40 tūkst. žmonių. Lietuvos turizmo asociacijos duomenimis, per metus kelionių rinka susitraukė 30 proc.

"Skolų išieškojimo biuro" direktorius Almantas Čelkonas:

Vyksta keli teisminiai procesai, kuriuose "Meandra" yra atsakovas. Ieškovai teisminėse bylose daugeliu atveju yra turizmo ar panašias paslaugas teikiančios įmonės. Turime informacijos ir apie vykdomus ikiteisminius išieškojimus. Esame vykdę išieškojimą iš turizmo paslaugas teikiančios bendrovės ''Svebas''.

Atsakingi už šios įmonės veiklą asmenys iš pradžių vengė atsakomybės ir į pareikštas pretenzijas atsakydavo tradiciškai: "bankrutuosiu", "atsidarysiu naują naują įmonę ir jūs man nieko nepadarysite". Įmonė bankrutavo, tačiau mes ir toliau rinkome informaciją, o pasikeitus aplinkybėms, atnaujinome išieškojimą. Atsakingi už bankrutavusios bendrovės valdymą asmenys įsteigė naują įmonę. Tęsėme išieškojimą ir nauja įmonė sutiko padengti buvusios įmonės įsiskolinimą. Vadinasi, bankrotas - dar ne pabaiga.

Apskritai, rinkoje situacija yra įtempta: "Duokit mus į teismą", "Bankrutuosiu ir atsidarysiu naują įmonę" - argumentai, kuriais vis dažniau remiasi skolų negrąžinantys verslininkai. Kai kurie jų jau įgavę imunitetą: teismai, įstatymais numatytos teisinės pasekmės jų nebedrausmina. Tokiems skolininkams jokio skirtumo - vienu raginimu daugiau ar mažiau. Išieškojimas tapo itin komplikuotas ir vien tradiciniai išieškojimo metodai norimo rezultato neduoda.