Į klausimus apie šildymą atsakys „Kauno energijos" vadovas


2009-01-19
Ingrida Žirlienė
Į klausimus apie šildymą atsakys „Kauno energijos

Po Kauną apgulusių šalčių ir stichinę nelaimę priminusios pūgos šilumos kainos tapo aktualiausia kauniečių pokalbių tema ir daugelio galvos skausmu.

Nuo gruodžio 1 dienos šilumos energijai pabrangus dvigubai, Kauno gyventojai su nerimu laukia sąskaitų už šildymą. Tuo tarpu šiluma ir karštu vandeniu gyventojus aprūpinanti „Kauno energija" paskelbė praėjusius metus užbaigusi su 10 mln. litų nuostoliu.

Ketvirtadienį portalo kaunodiena.lt skaitytojų klausėme, kiek jie moka už šildymą.

Beveik pusė (47 proc.) apklausos dalyvių - 87 žmonės - teigė už šilumą namuose mokantys nuo 200 iki 400 litų, penktadalis apklaustųjų - 43 žmonės - už šildymą moka daugiau nei 400 litų. Apie 15 procentų - 27 žmonės - gauna sąskaitas už šildymą su mažesne nei 200 litų suma. 16 procentų apklausos dalyvių - 30 gyventojų - turi autonominį šildymą ir namus kūrena malkomis ar anglimis (pateikti duomenys, gauti iki 17 valandos).

Energetikai atsargiai užsimena, kad po centralizuotos šilumos pabrangimo pigiausiai namus šildys malkų skleidžiama šilumos energija.

Malkų ir trinkelių pardavėjai tikina, nuo rudens kol kas nebranginę šio kuro.

13 kietmetrių ąžuolo ir uosio skaldytų malkų šiuo metu Kaune kainuoja pusantro tūkst. litų.

Kaip portalui patikino ūkininkas Vidas Krikštanavičius, nuo rudens malkos ir trinkelės nepabrango. Jis už 10 kietmetrių ąžuolo, uosio ir beržo trinkelių prašo 950 litų, toks pats kiekis alksnio trinkelių kainuoja pigiau - 750 litų.

„Malkos dabar tapo pigiausia kuro rūšimi. Tik visa bėda, jei gyveni bute, tuomet malkomis nepasišildysi. Gyvenu 230 kvadratinių metrų ploto name, tai trijų mašinų uosio malkų man užtenka visam šildymo sezonui", - džiaugėsi V.Krikštanavičius.

Kiek mokėsime už centralizuotai tiekiamą šilumos energiją? Kodėl šiluma pabrango dvigubai? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinės portalo forumo svečias - „Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas. Tiesioginė diskusija forume prasidės pirmadienį nuo 12.30 val., tačiau klausimus svečiui jau galima pateikti dabar forume.