G.Petriką siūloma įkalinti 7 metams


2009-06-18
Ingrida Žirlienė, Tomas Jarusevičius
G.Petriką siūloma įkalinti 7 metams

Buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko, kaltinamo iššvaisčius daugiau nei 24 mln. litų, byloje prokuroras siūlo maksimalią bausmę - laisvės atėmimą 7 metams.

Prokuroras Zenas Leonavičius siūlo į bausmės laiką įskaityti trejus metus ir keturis mėnesius, kuriuos G.Petrikas praleido suimtas JAV, ir keturis mėnesius Lietuvoje. Be to, prokuroras paprašė teismo vietoj kardomosios priemonės - rašytinio pasižadėjimo neišvykti - kaltinamąjį suimti tiesiog teismo salėje.

Jeigu Kauno apygardos teismas paskirtų G.Petrikui prokuroro siūlomą maksimalią bausmę, tai jis už grotų turėtų praleisti 2 metus ir 8 mėnesius.

Ketvirtadienį buvusio EBSW koncerno prezidento bylos nagrinėjimas prasidėjo kaltinamojo advokato Vytauto Sviderskio prašymu teisėjui nusišalinti nuo bylos. Tačiau po pertraukos teisėjas pranešė to nedarysiąs ir atmetė advokato prašymą.

Advokatas tikino suabejojęs laisva teisėjo Kęstučio Dargužio valia. Taip V.Sviderskis sureagavo į teisėjo nutartį dėl kelių dokumentų prijungimo prie bylos.

Gegužės 29 dieną kaltinamojo advokatas paprašė teismo prijungti prie bylos delfi.lt straipsnį apie neva Aukščiausiojo teismo teisėjo Jono Prapiesčio sudarytas palankias sąlygas G.Petriko vadovautam EBSW koncernui. Be to, prie bylos V.Sviderskis pasiūlė prijungti ir 150 puslapių apimties Seimo nutarimą dėl laikinosios  komisijos koncerno veiklai ištirti išvadų.

Teisėjas sutiko prijungti šiuos dokumentus. Tam neprieštaravo ir prokuroras Zenas Leonavičius.

Ketvirtadienio posėdyje teisėjas Kęstutis Dargužis paklausė kaltinamojo advokato, kuo šie dokumentai svarbūs ir priėmė nutartį neprijungti prie bylos šių dokumetų.

„Jei gegužės 29 dieną jūs manėte, kad dokumentai šioje byloje turi kažkokią įrodomąją reikšmę, o dabar jau teigiate priešingai, tai jūs nesate visiškai laisvas tiek kaip teisėjas, tiek kaip žmogus, jei šiandien priėmėte tokią nutartį. Todėl manau, kad turiu moralinę teisę prašyti jūsų nusišalinimo“, - aiškino V.Sviderskis.

Tai ne pirmas kartas, kai G.Petriko baudžiamojoje byloje prašoma teisėjo nusišalinti. Kiek anksčiau tokį prašymą viename iš posėdžių buvo pateikęs ir ankstesnis kaltinamojo advokatas Gintaras Černiauskas. 

Šįkart teisėjas atsisakė patenkinti advokato prašymą ir nuo bylos nenusišalino.

Ketvirtadienio vidurdienį teisme prasidėjo abiejų pusių baigiamosios kalbos.