Ekspertai Kaunui iškepė idėjų


2009-12-11
Rūta Stankevičiūtė
Ekspertai Kaunui iškepė idėjų

Visuomenės veikėjai iš įvairių Europos šalių ir Kauno intelektualai dvi dienas plušo "Miesto idėjų kepyklos" forume, svarstydami, kaip pagerinti Kauno įvaizdį ir suteikti kauniečiams saugumo jausmą.

Gniuždo socialinės problemos

Rengdamiesi Britų tarybos projektui "Kūrybingi miestai", į kurį įtrauktas Kaunas, mūsų miesto šviesuoliai surengė seminarą, po kurio paaiškėjo, kad dvi svarbiausios socialinės problemos yra negatyvus miesto įvaizdis ir saugumo jausmo trūkumas.

Apsiginklavę idėjomis 14 ekspertų iš skirtingų Europos miestų ir 30 kauniečių dvi dienas pasidaliję į grupeles dirbo forume "Miesto idėjų kepykla", bandydami sugeneruoti geriausius sprendimus šioms problemoms įveikti.

"Kriminogeninė situacija mieste tikrai nėra bloga, bet žmonės bijo išeiti į gatves, nes jiems atrodo, kad vaikščioti yra nesaugu", - Kauno technologijos universiteto Karjeros centro atstovui Nedui Abariui ši situacija atrodo paradoksali.

Jis atkreipia dėmesį į Rotušės aikštę - vakarais ir savaitgaliai greta jos suvažiuoja kauniečiai, bet nelipa iš automobilių, leidžia laiką juose. Specialistų vertinimu, žmonės tarsi ir nori dalyvauti, bet likdami automobilyje atsiriboja nuo viešumo ir taip jaučiasi gerai.

"Bendraudamas asmeniškai gali geriausiai pažinti kaunietį. Kai tik jis atsiduria grupėje, iškart užsisklendžia, stengiasi rodyti mažiau emocijų, tampa pilkas", - N.Abaris įsitikinęs, kad atėjo laikas kauniečiams atsikratyti psichologinių barjerų ir tapti laisvais.

Norvegas: mylėkite save

"Miesto idėjų kepyklos" projekto autoriaus norvego Tedo Matthews nuomone, Kaunas turi daugybę fantastiškų išteklių ir jam nuostabą kelia tai, kad žmonės jais nesinaudoja.

"Toks nuostabus miestas ir tokios tuščios jo gatvės - neįtikėtina, - kalbėjo T.Matthews. - Per dvi dienas spėjau šiek tiek pažinti kauniečius ir jie man atrodo ambicingi, turintys pakankamai energijos žmonės. Pamilau Kauno žmones ir noriu padėti miestui suklestėti".

Antrąkart Kaune viešinčio T.Matthews patarimas kauniečiams - mylėkite save ir savo miestą, nes čia yra puiki vieta gyventi.

"Socialinių inovacijų širdis yra žmonės. Galima pastatyti naujų pastatų, tiltų, įrengti aikščių ir parkų, bet jeigu visais tais dalykais nesinaudos žmonės, miestas nebus gyvas, todėl svarbiausia parodyti kauniečiams, ką jie turi ir ištraukti juos į gatves", - kalbėjo T.Matthews.

Didžiųjų Europos ir Lietuvos miestų kontekste Kaunas, jo vertinimu, užima garbingą vietą. Kaunas turi puikią architektūrą, bet iš esmės mieste didžiausią išspūdį palieka ne pastatai, o žmonės. Dideliu privalumu jis laiko aukštąsias mokyklas Kaune.

"Studentai yra laukiami visuose miestuose, nes jie suteikia gyvybingumo. Kaunui pasisekė, kad čia tiek daug aukštųjų mokyklų", - vertino T.Matthews.

Pasiūlymus įteiks savivaldybei

Tarptautinio forumo dalyvių tikslas - paversti idėjas strategija su konkrečiu veiksmų planu. Parengtus metodinius nurodymus "Miesto idėjų kepyklos" autoriai įteiks Kauno miesto savivaldybei, kuri, kaip tikimasi, atsižvelgdama į pasiūlymus padės miestui tobulėti.

Beje, į forumą pakviesti britų organizacijos "Dizainas prieš nusikalstamumą" (angl. "Design against crime") atstovai pateiks siūlymus, kaip kurti miestiečiams ir svečiams patrauklesnes miesto erdves, nurodys veiksmingus socialinių problemų sprendimo būdus.

Forume dalyvavo 14 kultūros, miesto planavimo ir dizaino ekspertų iš Čekijos, Danijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Suomijos ir Vengrijos.