Apie karaimiškus kibinus - iš lūpų į lūpas


2009-06-18
Mantas Tomkūnas
Apie karaimiškus kibinus - iš lūpų į lūpas

Prieš pusmetį Kauno rajone, Giraitėje, duris atvėrusi kibininė pradžioje buvusi daugeliui nežinoma, pastaruoju laiku sulaukia vis daugiau karaimų patiekalų mėgėjų. Geriausia reklama apie čia kepamus kibinus užeigai tapo kauniečių perduodama informacija iš lūpų į lūpas.

Kibininės vadovas Darius Lileikis pasakojo, kad pagal karaimų tradicijas gaminamų kibinų paskanauti anksčiau važiavę į Trakus dabar kauniečiai užsuka į Giraitę.  

Pasak D.Lileikio, idėja įkurti kibininę Kaune kilo tuomet, kai verslininkas išsiaiškino, kad mieste nėra kavinės, kurioje kaip pagrindinis patiekalas būtų patiekiami kibinai. Autentiškais kibinais yra laikomi su avienos ir jautienos įdaru, tačiau verslininkas nusprendė karaimų patiekalus kepti ir su egzotiška mėsa - strutiena ir kalakutiena. Vienintelė mėsa, kurią D.Lileikis atsisako naudoti kibinų gamyboje, yra kiauliena.

„Pažadėjau sau, kad kiaulienos į kibinus nedėsiu ir šio pažado laikausi. Kibinus pradėjom kepti ir su kengūros mėsa, antiena, elniena ir net varške bei špinatais. Išplėsti racioną nusprendėm dėl lietuvių maitinimosi įpročių, juk užsukusiems į kavinę vegetarams negalim pasiūlyti mėsos patiekalo. Mūsų kavinės interjeras nėra įmantrus - vienintelis dalykas dėl kurio atvyksta klientai yra kibinų skonis”, - teigė verslininkas.

Giraitėje esanti kibininė pastaruoju laiku sulaukia užsakymų ir iš įvairių miesto įstaigų bei įmonių.

„Šiandien vežėm specialų užsakymą į Kauno medicinos universiteto klinikas - kibinus per pietus valgė chirurgai”, - džiaugėsi D.Lileikis.

Verslininkas pasakojo ketinąs atgaivinti Joninių šventimo tradicijas Užliedžių seniūnijoje ir prie savo kavinės birželio 23 dienos vakare organizuos Joninių šventę. Paklaustas, ar ši lietuviška šventė dera su karaimų tradicijomis, D.Lileikis neabejojo, kad kibinai kuo puikiausiai tiks prie lietuviško alaus.

„Sukrovėm Joninių laužą, sukvietėm kapelas. Per Jonines prekiausime kibinais - juk tai kuo puikiausia užkanda prie alaus, nors karaimai kibinus užgerdavo savo tradiciniu gėrimu krupniku. Nepainiokite su to paties pavadinimo likerio gėrimu gaminamu Lietuvoje, jis nieko bendra neturi su tradiciniu karaimų gėrimu”, - tikino D.Lileikis.