Kova už laisvę parodoje


2008-05-10
Kova už laisvę parodoje

Lietuvių ir lenkų nacionalinio išsivadavimo sukilimo akimirkas priminė Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM). Šią savaitę čia atidaryta paroda „1863 m. sukilimas Lietuvoje“. Muziejaus lankytojai gali išvysti ne tik atsišaukimo dokumentų, bet ir to laiko aksesuarų.

Parodos kuratorius Tadas Šėma pasakojo, kad eksponatai parinkti ne tik iš LNM, bet ir iš kitų Lietuvos miestų muziejų. Yra keletas eksponatų ir iš Grafo Michailo Muravjovo muziejaus, veikusio iki 1915 m.

„Visi parodoje eksponuojami daiktai: nuotraukos, dokumentai, paveikslai, fotoalbumai, papuošalai, sukilėlių tardymo bylos – unikalūs. Kaip vieną įdomesnių eksponatų galėčiau išskirti sukilimo metais Bažnyčiai dovanotą Šimkevičių giminės vėliavą“, – teigė T.Šėma.

Lietuvos istorijos instituto profesorius Antanas Tyla pasakojo, kad paroda atspindi ne tik sukilimo eigą, bet ir to meto Rusijos valdžios represines priemones prieš sukilimo dalyvius.

„Esu įsitikinęs, jog paroda labai puikiai parengta. Čia eksponuojama daug dokumentų, trėmimo sąrašų, netgi ir asmeninių sukilėlių daiktų, aksesuarų, piešinių ciklų, atspindinčių kraupius susidorojimus su sukilimo dalyviais“, – aiškino profesorius.

Muziejaus darbuotojų teigimu, tokia ekspozicija svarbi mūsų šalies žmonėms, nes padės susipažinti su istorijos faktais.