Jurgos skveras atvertas


2008-11-21
Jūratė Žuolytė
Jurgos skveras atvertas

Vakar sostinėje, Aguonų gatvėje, atidarytas Jurgos skveras. Nors katinas jame atsitūps kitais metais, pernai mirusios rašytojos Jurgos Ivanauskaitės kūrybos mėgėjai džiaugiasi, kad per metus jau pavyko nuveikti labai daug.

Praeitą savaitę rašytoja būtų šventusi 47-ąjį gimtadienį. Jos atminimui pernai lapkritį įsteigtas J.Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras nusprendė įkurti skverelį su katino skulptūra viduryje. Ilgai diskutavus, kur jis turėtų būti, ir nerimavus, ar pavyks įgyvendinti sumanymą, ar pakaks laiko ir lėšų, tikslas buvo pasiektas.

Skvero atidaryme dalyvavęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas pažadėjo, kad jame netrukus bus įrengti šviestuvai ir baigti kiti darbai. Beje, rašytojai, kuri ilgą laiką jautė trauką budizmui, skirtame skvere savotiškai reinkarnavosi senos Gedimino prospekto plytelės.

Jurgos skvere planuojama rengti poezijos vakarus. "Nors skveras pavadintas Jurgos vardu, tikimės, kad jame vietą atras ir kitų garbių žmonių, tokių kaip netoliese gyvenusio dailininko Raimundo Sližio, Jurgos kelią į literatūrą parėmusios poetės Onos Baliukonės ar rašytojo Gintaro Beresnevičiaus, gerbėjai", – kalbėjo J.Ivanauskaitės kultūros paveldo centro direktorė Ramunė Sakalauskaitė.

250 tūkst. litų skverui sutvarkyti skyrė Vilniaus miesto savivaldybė. Skulptūros kūrimą finansuoja bendrovė "Lietuvos dujos", kurios administracinis pastatas stovi priešais skverą.