Vyriausybė pritrūko garo


2008-04-15
Vyriausybė pritrūko garo

Vakar „Leo LT“ Priežiūros komitetas pritarė nacionalinio investuotojo bendrovės steigimo dokumentų projektams. Tačiau specialiai sušauktas Vyriausybės posėdis neįvyko.

Netikėtas sprendimas

Pirmadienio rytas laukiantiems energetikos sektoriaus naujienų buvo netikėtai dosnus. Kurį laiką vis atidėliotas „Leo LT“ Priežiūros komiteto posėdis vakar pagaliau įvyko. Komitetas susirinko taip pat netikėtai, kaip ir praėjusią savaitę įvyko mįslingas Vyriausybės vadovo Gedimino Kirkilo susitikimas su „NDX energijos“ direktoriumi Ignu Staškevičiumi. Šis, iki tol užsiminęs apie projektą stabdantį „tylų Ūkio ministerijos energetikų pasipriešinimą“, po susitikimo su premjeru jau buvo gerokai optimistiškesnis.

Komitetas pagaliau spėjo susipažinti su didelės apimties, 100 lapų, „Leo LT“ steigimo dokumentais ir jiems pritarė. Ūkio ministro Vyto Navicko teigimu, Priežiūros komitetas iš esmės pritarė visoms ministerijos pozicijoms, „išskyrus galbūt vieną“.

Tikslas – ne tik pelnas

Buvo pritarta pozicijai, kad visos sandorio šalys įsipareigoja nemokėti dividendų akcininkams už 2007 m. Dėl dividendų paskirstymo vėliau spręs jau įsteigta „Leo LT“.

Aiškiau dokumentuose formuluojamas „Leo LT“ veiklos tikslas. Įstatų ir akcininkų sutarties projekte rašoma, kad įmonė sieks ne tik naudos sau ir visiems bendrovės akcininkams, bet ir įgyvendinti Lietuvos strateginį tikslą – integruoti Lietuvos elektros energetikos sistemą į ES valstybių sistemas ir elektros energijos vidaus rinkas. Be to, „Leo LT“ turės neatidėliodama įgyvendinti elektros jungčių su Lenkija ir Švedija bei naujos atominės elektrinės Lietuvoje statybos projektus.

Pasak V.Navicko, Priežiūros komitete pritarta „kiek kitokiai formuluotei dėl proporcinio atstovavimo „Leo LT“ valdyboje“. Tačiau ministras plačiau apie tai žadėjo kalbėti tik po Vyriausybės sprendimo.

Paklausė Prezidento

Kaip Vyriausybę įpareigojo Prezidentas Valdas Adamkus, proporcinis valdybos sudarymo principas buvo perkeltas iš „Leo LT“ įstatų į akcininkų sutartį. Numatyta, kad jis negalios dviem atvejais – jei Vyriausybė išpirktų iš „NDX energijos“ 5 proc. akcijų paketą arba jei iškiltų reali grėsmė, kad tokia tvarka gali pasinaudoti investuotojas, neatitinkantis europinės ir tarpatlantinės integracijos kriterijų.

Be to, anot V.Navicko, Priežiūros komitetas pritarė Prezidento pozicijai dėl „Leo LT“ dividendų dydžio. Jie turėtų siekti 20–40 proc., iki bus pasirašytos sutartys dėl trijų energetikos projektų, – naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų į Lenkiją ir Švediją, – įgyvendinimo, o vėliau – 40–60 proc. pelno.

Neeiliniame posėdyje – pertrauka

Iškart po Priežiūros komiteto susitikimo buvo paskelbta apie popiet specialiai šaukiamą Vyriausybės posėdį. Jame ketinta svarstyti Priežiūros komitete palaimintas „Leo LT“ steigimo ir akcininkų sutarčių projektus. Tačiau baigusis Vyriausybės pasitarimui buvo paskelbta, kad klausimas atidedamas iki šiandienos ryto.

Pertrauką nuspręsta padaryti vidaus reikalų viceministro Algimanto Vakarino ir kultūros ministro Jono Jučo prašymu. Esą su pasikeitusiais dokumentais norėtų susipažinti liberalcentristų taryba.

Tikimasi, kad Vyriausybė „Leo LT“ steigimo dokumentams pritars ir, jei jiems neprieštaraus „NDX energija“, jau kitą savaitę sutartys galėtų būti pasirašytos. Vėliau prasidėtų „Leo LT“ steigimo procedūros.

Pagal sutarčių projektus valstybė valdys 61,7 proc., „NDX energija“ – 38,3 proc. „Leo LT“ akcijų.

BNS, KD inf.