Valdininkams reiktų grįžti į universitetų suolus


2006-04-06
Lina NAVICKAITĖ
Valdininkams reiktų grįžti į universitetų suolus

ES struktūrinių fondų parama sėkmingiau naudojosi Kauno mokslininkai

Vakar į Kauną atvykusiems Seimo Europos reikalų komiteto nariams miesto valdininkai ir mokslininkai pateikė ataskaitas, kaip jiems sekėsi pasinaudoti ES struktūriniais fondais. Paaiškėjo, kad Kauno valdžia galėtų pasimokyti iš aukštųjų mokyklų, kurios itin sėkmingai rengė projektus ir jau užsitikrino milijonines lėšas paramos.

Neaiškus vertinimas

Kauno miesto savivaldybė per 2004-2006 metus tikėjosi gauti ES lėšų 30-iai projektų, tačiau iš jų bus finansuojami tik aštuoni. Iki šiol tebėra vertinami dar 10 projektų, o 12 jau atmesti.

Didžioji dalis į Kauną ateisiančių lėšų skirta greitkeliui “Via Baltica” sujungti su miesto centru, pramonės rajonais ir M.K.Čiurlionio tiltu, tęsti Europos prospektą. Be to, trijuose didžiuosiuose šalies miestuose bus diegiama elektroninio bilieto sistema.

Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjas Vygintas Grinis pripažino, kad Kauno miesto savivaldybė, sulauksianti apie 20 mln. litų ES paramos, gerokai nusileidžia sostinei. Jo nuomone, antrasis šalies miestas buvo gana aktyvus siekiant struktūrinių fondų finansavimo, tačiau paraiškų vertinimo “virtuvė” taip ir liko neaiški.

“Paraiškos yra labai ilgai vertinamos ir neteisinga, kai visoms jų yra taikoma vienoda vertinimo metodika”, - tvirtino V.Grinis, pažėręs ir daugiau kritikos paraiškas atrinkusioms institucijoms.

Pagal pateiktų paraiškų ir prašomos paramos sumą Kaunas užima antrą vietą. Nors Kauno mieste pasirašyta 23 sutartimis mažiau nei Klaipėdoje, tačiau skiriama parama 1,5 karto didesnė nei uostamiesčio ar Šiauliuose. Pagal ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimo tempus, Kaunas užima trečią vietą po Vilniaus ir Klaipėdos.

Mokslas pirmauja

2007-2013 metams, nors dėl šiam laikotarpiui numatytos finansinės paramos Lietuvoje dar neslūgsta aistros, Kaunas planuoja prašyti ES paramos nutiesti troleibusų linijai į Šilainius, renovuoti Kauno pilį, pradėti statyti mokslo ir technologijų parką “Technopolis”. Savivaldybė planuoja jau kitą savaitę pateikti paraišką 11 mln. litų, kurie būtų panaudoti “Technopolio” startui.

Šiam projektui Savivaldybė jau skyrė 6,7 ha sklypą S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, kur netrukus turėtų prasidėti statybos.

Kol valdininkai Seimo nariams gyrėsi, kiek jau daug nuveikta “Technopolio” labui, nedidelis būrelis verslininkų tarpusavyje šnabždėjosi, kad dėl valdžios nerangumo šis projektas vėluoja mažiausiai dvejus metus.

Tuo tarpu parlamentarai domėjosi, ar Kaunui užteks mokslinio potencialo įgyvendinti šį projektą ir kokia bus jo investicinė grąža.

Susitikime dalyvavęs Rektorių konferencijos vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Vytautas Kaminskas politikus skubėjo nuraminti, nes iš 95 mln. litų jau išdalytos ES paramos 60 mln. litų sugebėjo pasiimti Kauno aukštosios mokyklos.

Prašo suvienodinti sąlygas

V.Kaminsko nuomone, iš 20 mlrd. litų, kurie bus skirti Lietuvai 2007-2013 metais, švietimui ir mokslui numatyta pernelyg mažai.

“Prieš kelerius metus girdėjome priekaištus, kad mokslininkai ir taip nesugebės panaudoti numatytų lėšų. Įvyko atvirkščiai - jau šiuo metu švietimo įstaigos yra parengusios šešis kartus daugiau projektų, nei liko lėšų”, - teigė VDU rektorius.

Tiesioginė parama moksliniams tyrimams ir inovacijoms turėtų siekti 1,5 mlrd. litų, tačiau paraiškas galės teikti tik verslo subjektai. Švietimo institucijų atstovai jau kreipėsi į šalies vadovus prašydami suvienodinti sąlygas verslui ir mokslui.

Vakar Kauno mokslininkai buvo kantresni laukdami, kol galės išsakyti savo nuomonę apie ES paramą ir jos perspektyvas. Iš būrelio verslininkų susitikimo pabaigoje liko vos keli asmenys.