„Snoras" ragina klientus būti atsargius


2008-09-19
Diena Media inf.
„Snoras

Pagausėjus pranešimų apie neteisėtus pasinaudojimo mokėjimo kortelėmis bei mokėjimo kortelių savininkų duomenimis atvejus, bankas „Snoras" savo klientams primena būti atidesniems ir atsargesniems.

„Nuolat tobulėjančios technologijos leidžia sukurti vis geresnius saugiklius, apsaugančius kartu su bankiniais produktais suteikiamą slaptą informaciją. Nepaisant to, mokėjimo kortelių savininkams ir elektroninės bankininkystės vartotojams patartina atsargiau elgtis su jų disponuojamais slaptais duomenimis - slaptažodžiais, kodais bei kitomis priemonėmis", - teigia banko atstovai.

Mokėjimo kortelė yra viena iš saugiausių atsiskaitymo priemonių, ji leidžia nesinešioti grynųjų pinigų, o kortelę pametus, galimų nuostolių galima išvengti ją tiesiog blokuojant. Tačiau saugumu visų pirma turi rūpintis mokėjimo kortelės savininkas, laikydamasis saugaus elgesio taisyklių.

Pagrindinis naujos kartos lustinių mokėjimo kortelių saugiklis yra itin pažangi dinaminio duomenų patikrinimo lusto technologija. Pirmąsias šalies rinkoje korteles, turinčias Lietuvoje ir Baltijos šalyse moderniausią naujos kartos lusto technologiją, dar 2006 m. savo klientams pasiūlė bankas „Snoras".

Šiuo metu visos banko išduodamos mokėjimo kortelės veikia pagal naująją lusto technologiją. Visapusišką mokėjimo kortelių saugumą užtikrina ne tik kortelės lustas, bet ir lustinių kortelių aptarnavimui pritaikytas terminalų prekybos vietose tinklas.

Esminė rekomendacija, kuria patariama vadovautis mokėjimo kortelių savininkams - saugoti mokėjimo kortelės PIN kodą, tai yra, jį įsiminti, banko išduodamą voką su PIN kodu sunaikinti ir jokiais atvejais nelaikyti kartu su mokėjimo kortele.

Elektroninės bankininkystės vartotojams tokiu pačiu principu derėtų saugoti prisijungimo prie e. bankininkystės paslaugų tinklalapio slaptažodžius. Niekas neturi teisės reikalauti iš banko klientų pateikti šių duomenų - tai asmeninė informacija, savo svarba prilygstanti buto raktams ar seifo kodui.