Šešėlinį alkoholio įmonių privatizavimą parlamentarai apibūdina kaip tragediją


2003-05-06
Šešėlinį alkoholio įmonių privatizavimą parlamentarai apibūdina kaip tragediją

Gegužės 7 d. potencialūs Lietuvos alkoholio gamybos įmonių pirkėjai Valstybės turto fondui pateiks įmonių įsigijimo paraiškas, tačiau dėl Lietuvos alkoholio įmonių privatizavimo skaidrumo daugėja nerimo.

Liberalų demokratų frakcijos Seime seniūnas Henrikas Žukauskas mano, jog į privatizuojamas Lietuvos alkoholio įmones gali ateiti šešėlinių ar nusikalstamų grupuočių atstovai. Todėl, H.Žukausko nuomone, privatizavimo skaidrumas, kurį turėtų užtikrinti specialiosios šalies tarnybos, šiuo metu yra vienas iš svarbiausių privatizavimo proceso klausimų.

Kreiptasi į specialiąsias tarnybas

“Jei, pavyzdžiui, tokia didelė alkoholio įmonė kaip “Stumbras” papultų į nelabai švarias rankas, būtų didelė tragedija. Prisiminkime, kokią žalą padarė nelegalus verslas “Semoje”, kai spiritas buvo pardavinėjamas kaip lengvai išvalomas langų ploviklis. Jei panašiai atsitiktų “Stumbre” ar kitose privatizuojamose įmonėse, kurių gamybos apimtys yra keleriopai didesnės, - pasekmes sunku įsivaizduoti”, - teigė H.Žukauskas.

Dėl alkoholio įmonių privatizavimo skaidrumo sunerimo ir konservatoriai. Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcija kreipėsi į Valstybės saugumo departamento generalinį direktorių Mečį Laurinkų prašydama užtikrinti, kad iš privatizavimo proceso būtų eliminuotos su organizuoto nusikalstamumo grupuotėmis susijusios ar neaiškios reputacijos bendrovės.

Valstybės saugumo departamentui adresuotame rašte išreikštas nerimas dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie Kauno “daktarų” grupuotės planus įgyti privatizuojamą “Stumbrą” bei didžiausios Latvijos alkoholio gamybos bendrovės “Latvijas balzams” bandymus surengti uždarus susitikimus su privatizavimo pareigūnais.

Liberalų demokratų frakcijos seniūnas H.Žukauskas taip pat oficialiai kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Valstybės saugumo departamento ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovus, kad jie išsiaiškintų, ar informacija apie nusikalstamų grupuočių veržimąsi į alkoholio įmones turi pagrindo. Be to, parlamentaras atkreipė ir Valstybės turto fondo pareigūnų dėmesį į šią problemą.

Pilkosios ekonomikos pavojus

Susirūpinimą Lietuvos alkoholio įmonių privatizavimo skaidrumu neseniai įvykusiame susitikime su STT vadovu Valentinu Junoku pareiškė ir šalies Prezidentas Rolandas Paksas.

“Jau dabar šešėlinė ekonomika daro didžiulę žalą Lietuvos ekonomikai ir investiciniams procesams. Atliekami operatyviniai tyrimai, sisteminimas, analizė. Bet operatyvinė informacija pagal įstatymus viešai neskelbiama ir daugelis priemonių, kurių specialiosios tarnybos imasi mažindamos galimybę ateiti į valstybę šešėliniams pinigams, lieka paslaptyje”, - sakė V. Junokas, kartu primindamas, kad už valstybės ekonominių interesų gynimą savo kompetencijos ribose taip pat atsakingas Valstybės saugumo departamentas bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Kartu su kitais potencialiais pirkėjais pateikti paraiškas alkoholio įmonių privatizavimo konkursui rengiasi ir “Latvijas balzams”, kurią valdo prieštaringai vertinamo rusų verslininko J.Šeflerio kontroliuojama kompanija “S.P.I. Group”. Teigiama, kad J.Šefleris yra B.Berezovskio aplinkos atstovas. Šiam, keletą kartų pakeitusiam pavardę ir net tautybę verslininkui Rusijoje iškelta baudžiamoji byla dėl grasinimo nužudyti ir paskelbta jo paieška, jis siejamas su Rusijos “Solncevo” nusikalstamos grupuotės atstovais. Rusų verslininkų įsitvirtinimą Latvijos alkoholio rinkoje lydėjo šūviai. Buvo nužudyti keli Latvijos verslininkai, Finansinės policijos darbuotojas.

“Latvijas balzams” generalinis direktorius Juris Gulbis ir kiti įmonės atstovai bandė inicijuoti pietus už uždarų durų su Lietuvos privatizavimo pareigūnais, privatizavimo patarėjais ir Seimo narių grupe. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, vertindamas šį žlugusį sumanymą, pareiškė, kad Latvijos bendrovė akivaizdžiai užsiima protekcionizmu, o toks uždaras susitikimas būtų traktuojamas kaip bandymas papirkti.

“Latvijas balzams” pagal “S.P.I. Group” užsakymus išpilsto pasaulyje žinomų prekinių ženklų “Stolichnaja” ir “Moskovskaja” degtinę, skirtą eksportui. Būtent dėl šių ženklų neteisėto naudojimo Rusijos valstybinė įmone “Sojuzplodoimport” yra pateikusi teisminius ieškinius “S.P.I. Group” ir keletą teismų jau laimėjo.

Lietuvoje lankęsis Rusijos antimonopolinės politikos ir verslo paramos ministras Ilja Južanovas yra pareiškęs: “Mes kovojame, atimame ir teisiamės ten, kur mūsų prekės ženklas naudojamas, o kas susiję su tų kompanijų veikla kitose rinkose, kuriose jie veikia kaip akcijų paketų pirkėjai, mūsų pozicija tokia: jei yra pardavėjai, jie ir turi žiūrėti, kam akcijas parduoda”.

“Latvijas balzams” gaminius į Lietuvą įveža “Bennet Distributors”, kurios savininkas Benas Gudelis yra ne kartą deklaravęs savo glaudžius verslo ryšius su “S.P.I. Group” valdoma įmone “Latvijas balzams”. “Jeigu mes privatizuosime “Stumbrą”, ketiname išsinuomoti iš jų prekinį degtinės ženklą ir gaminti ją Lietuvoje”, - viename iš šalies dienraščių sakė B.Gudelis.

Didžiausia afera

Bendrovė “Bennet Distributors” ir su ja susiję fiziniai asmenys kontroliuoja Panevėžio spirito bei alkoholinių gėrimų gamybos įmonę “Sema”. Praėjusiais metais Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai atskleidė bene didžiausią nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų aferą, susijusią su spiritu. Panevėžio “Semos” gamykla apie dvejus metus didžiuliais kiekiais pardavinėjo etilo alkoholio produktus gerai organizuotos Kauno nusikaltėlių grupuotės fiktyviai įsteigtoms arba net neegzistuojančioms bendrovėms. Iš šių produktų pogrindiniuose cechuose buvo gaminamas ir nelegaliai pardavinėjamas spiritas. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, per dvejus metus tokiu būdu valstybei galėjo būti padaryta apie 80 milijonų litų nuostolio, nes nelegaliai į rinką galėjo patekti apie 2,5 milijono litrų spirito. Dėl minėtų nusikaltimų iškeltos kelios baudžiamosios bylos.

Liberalų demokratų frakcijos Seime seniūnas H.Žukauskas neabejoja, kad Lietuvos alkoholio įmonių privatizavimo eiga yra ir bus Seimo narių, Seimo Ekonominių nusikaltimų tyrimo komisijos, specialiųjų šalies tarnybų dėmesio centre.

Konservatoriai reikalauja skaidrumo

Konservatoriai reikalaus iš teisėsaugos institucijų viešai atsiskaityti apie savo veiklą, kad keturios Lietuvos alkoholio įmonės būtų privatizuojamos skaidriai.

Tai vakar spaudos konferencijoje pareiškė Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

Pasak jo, valdžios nesidomėjimas ir nesirūpinimas, kas įsigis alkoholio gamyklas, brandina skandalą, todėl konservatoriai reikalaus asmeninės Turto fondo, Privatizavimo komisijos ir teisėsaugos institucijų pareigūnų atsakomybės.

“Stebina, kad, spaudai kalbant apie galimą įtartino rusų kapitalo atėjimą į alkoholio rinką ar net Kauno “daktarų” susirūpinimą alkoholio pramone, nei valdančioji dauguma, nei Seimo Ekonomikos komitetas, nei teisėsauga nepaaiškina, ar tai tiesa”, - sakė A.Kubilius.

Anot jo, konservatoriai reikalaus, kad teisėsaugos institucijos apie tai viešai atsiskaitytų Seimui.

Alkoholio gamybos bendroves “Stumbras”, “Alita”, “Anykščių vynas” ir “Vilniaus degtinė” numatoma parduoti iki šių metų liepos 1 dienos. Visos bendrovės įvertintos 172 mln. litų.

ELTA, BNS, KD inf.