Namas pralaimi automobiliui


2002-10-04
Daiva VALEVIČIENĖ
Namas pralaimi automobiliui

Vakar Kaune prasidėjo 16-oji specializuota statybos, interjero, apdailos medžiagų bei namų apyvokos reikmenų paroda

Lengvosios atletikos manieže tradiciškai rengiama paroda “Namas, butas” lankytojų dėmesiu paprastai nesiskundžia. Galima spėti, kad jo pakaks ir šiemet, bet susidomėjimas tuo pat metu šalia vykstančia automobilių paroda bent jau vakar buvo didesnis.

Vilionės

Parodoje “Namas, butas” 44 proc. dalyvių atstovauja gamintojams, o likusieji - prekybininkams ir paslaugų teikėjams. Šie ypač įgudę atkreipti lankytojų dėmesį. Į firmos “Eastcon AG LT” stendą nenorėdamas atsigręši dėl sklindančio šnypščiančių garų garso. O atsisukęs jau nebegalėsi atitraukti akių: kostiumuotas vyriškis arba jauna mergina be jokių pastangų pavers dailiu drabužiu ką tik suglamžytą grindų skudurą primenantį daiktą.

“Kas blogiausia gali atsitikti kelnėms?” - klausia prie lyginimo lentos stovintis vyras kito, skubančio pro šalį ir uždeda lygintuvą ant minėto drabužio. Aplink ima būriuotis moterys ir ragina greičiau kelti lygintuvą, o lyginimo sistema pavadinto daikto pristatinėtojas demonstratyviai neskuba. Kelnės išties nesudega, o vyrai pavydžiai žvelgia į jų kantą.

Kažkam kyla mintis, kad su tokiu prietaisu kelnes lyginti būtų galima patikėti ir moterims. Nuo tame pat stende demonstruojamo masažinio fotelio atsikelia solidus ponas ir patvirtina: geras daiktas, jis nusileidęs žmonos įgeidžiui ir nupirkęs šį prietaisą. Kitus susirengusius tai daryti kiek suglumina kaina - daugiau nei du tūkstančiai litų.

Ne tik kapitalistams

Neprasidėjęs šildymo sezonas padeda prekiauti iš Vilniaus atvykusiai firmos “Gersva” atstovei. Jos prekė - Izraelyje gaminama elektra šildoma antklodė, kurią reikia kloti ant čiužinio. “Tik pažiūrėkit, kokia šilta lova”, - moteris skatina kyštelėti ranką į purius patalus.

Pagyvenęs vyriškis paklūsta, maloniai nustemba ir skaičiuoja visus atvejus, kada tokia galėtų praversti: dabar ar žiemą, kai ypač šalta, ir net vasarą Palangoje.

“Taip malonu gultis į šiltą lovą, o elektros naudoja kaip 60 vatų lemputė, patikėkit, tokiame režime nemiegosit, mažinsit šilumą perpus”, - greitakalbe beria ji. Didelė pagunda pensininkui, nes išgirtoji antklodė, kuria moteris tikina besinaudojanti jau šešerius metus, nekainuoja ir 90 litų.

Parodos lankytojams patinka iš Anykščių atvežtų apdailos blokelių kaina. “Dekorekso” iš betono pagaminta lauko akmenų, senų plytų imitacija, tinkama lauke ir būsto viduje, kainuoja apie 30 litų už kvadratinį metrą.

Lietuviški milteliai

UAB “Akvasanas” atstovai pirmąją parodos dieną gynėsi nuo pirkėjų, žadėdami prekiauti vėliau. O šie pageidavo jiems jau pažįstamų skalbimo miltelių “Viksan”, indų ploviklių. Bendrovės direktoriaus pavaduotojas Vytautas Ramonas sakė, kad niekas, išskyrus juos, Lietuvoje skalbimo miltelių negamina. “Tik fasuoja lenkiškus ar čekiškus ir rašo savo vardą. O mes gaminame miltelius ir rašome svetimą”, - juokiasi jis.

Skalbimo milteliai “Jūratė”, kuriais prekiauja “Rimi” ir “Iksanas”, siūloma “Iki” prekybos centruose, yra tas pats ir tų pačių gamintojų produktas. “Tikrai geras”, - tikina Audrius Zazimka, turintis savo skalbyklą ir išmėginęs profesionalams skirtą “Akvasano” produkciją.

Po kelių mėnesių turėtų pasirodyti naujas šios firmos produktas - citrinų ir jazminų kvapo indų ploviklis “XQ”. Gamintojai didžiuojasi originalia receptūra ir aukščiausios klasės žaliavomis.

Ankštesni stendai

Nuolatinis parodų lankytojas tikrai pastebės, kad ekspozicijos plotas bene perpus mažesnis nei pernai rudenį. Ekspozicijų centro projektų vadovė Ilma Piskunova teigė, kad parodoje “Namas, butas” šiemet tik vienu dalyviu mažiau nei pernai, tačiau ekspozicijų plotas išties sumažėjo. “Tačiau padaugėjo ekspozicijų lauke, kur kvadratinio metro kaina daugiau nei du kartus mažesnė”, - sakė projekto vadovė.

Lankytojas nepastebės ir eksponatų persvaros - firmos, pristatančios šildymo, vėdinimo sistemas, santechniką, vartus, duris, grindų dangas, židinius, dažus, namų apyvokos reikmenis sudaro po 3-7 proc. dalyvių skaičiaus.