Maskvos užkariauti – su dešromis ir šakočiais


2011-10-14
Arūnas Dambrauskas
Maskvos užkariauti – su dešromis ir šakočiais

Vakar Rusijos sostinėje prasidėjusioje tarptautinėje žemės ūkio produktų parodoje "Auksinis ruduo" (rus. – "Zolotaja osen") lietuviai siekia sublizgėti išskirtiniais mėsos ir pieno gaminiais, kokybiškomis daržovėmis ir šakočiais.


Maskva (Rusija)

Įžymioje vietoje

Kėdainių rajone gyvenanti Šakočių šeima jau keletą metų gamina šakočius, tačiau Maskvoje juos pristato pirmą kartą.

"Esame mažiukai, bet, manau, gana įdomūs. Rusai apie lietuviškus maisto produktus jau seniai susidarę gerą nuomonę. Mums reikia tai išnaudoti. Tikimės, šakočiai tą lietuviams palankią nuomonę dar labiau sutvirtins", – dienraščiui sakė Nijolė Šakočienė.

Dar prieš parodos atidarymą Maskvos žurnalistų namuose įvyko lietuvių parodos pristatymas.

"Kai manęs klausia, koks kurortas Lietuvoje labiausiai patinka, atsakau, kad ne Druskininkai ir Palanga, bet lietuviškas kaimas, su jaukiomis sodybomis, kurioje pavaišina juoda duona, cepelinais", – kalbėjo Rusijos žurnalistų sąjungos prezidentas Vsevolodas Bogdanovas.

Gražbylyste jam nenusileido Lietuvos žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius. Jis pabrėžė, kad paprastiems Lietuvos ūkininkams didelė garbė prisistatyti vietoje, kur kažkada vyko poeto Aleksandro Puškino vestuvės.

Pavilijonas – populiarus

Pirmame parodų paviljono aukšte įsikūręs Lietuvos paviljonas atrodė populiarus ir viliojo vaizdais bei kvapais. Ypač daug skanautojų būriavosi prie padėklo su dešromis ir kumpiais. Visi gyrė puikų skonį ir teiravosi, kokios kainos.

"Lietuviškos dešros tikrai labai skanios, gal dar skanesnės nei tarybinais metais. Mielai jų importuotume, tačiau pats aktualiausias klausimas – tų produktų kainos. Dėl to iškyla prekybą trukdančių kliūčių", – sakė verslininkas iš Sankt Peterburgo Dmitrijus Golubis.

Šiais metais pirmą kartą Maskvos parodoje prisistatė Lietuvos daržovių augintojai. Jie teigė, kad dėl Rusijos rinkos yra pasirengę konkuruoti su Lenkijos ir Olandijos produkcija.

"Vienas mūsų pranašumų – išskirtinės kokybės produkcijos sertifikatais pažymėtos daržovės. Esame netoli – užsakytas daržoves galime pristatyti per dvi dienas", – tikino Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Vidmantas Kvedaras.

"Lietuvos stendas šiais metais tikrai gana ryškus ir įspūdingas. Matyti didžiulis susidomėjimas, daug ragaujančių ir giriančių. Tai puiku, nes Lietuvos ūkininkams ir žemės ūkio pramonės atstovams labai svarbu būti matomiems. Mes eksportuojame apie 50 proc. produkcijos. Galima sakyti, kad be eksporto esame niekas", – teigė Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Sūrį "Džiugas" parodos stende pristatančios bendrovės "Žemaitijos pienas" vadovas Robertas Pažemeckas sakė, kad pieno produktų gamintojai nesibaimina kalbų apie ryškėjančius naujos ekonominės krizės požymius.

"Sūriai yra būtiniausios prekės, todėl vartojimo pokyčiai nebūna labai ryškūs", – teigė verslininkas.

Laukia ypatingo svečio

Kelis milžiniškus paviljonus užimančioje parodoje dominavo įvairių Rusijos respublikų ir sričių stendai. Savo produkciją įspūdingai stengėsi pristatyti ir Šiaurės Kaukazo respublikos. Jos tai atliko su pietietišku įkvėpimu – šoko, dainavo.

Šalia Lietuvos paviljono įsikūrusio Krasnojarsko ekspozicijos atstovai domėjosi ne tik lietuviška produkcija, bet ir mūsų šalies verslininkų galimybėmis dalyvauti Krasnojarsko srityje vykdomuose projektuose, kurie dažniausiai susiję su stambių gyvulininkystės centrų kūrimu.

"Rusijoje gerai žinoma ir gerbiama lietuvių patirtis žemės ūkyje, todėl lietuviai visur bus pasitinkami kaip patikimi partneriai", – tvirtino organizacijos "Delovaja Rosija" Krasnojarsko krašto vadovas Jurijus Rudakovas.

Šiandien parodą planavo aplankyti Rusijos premjeras Vladimiras Putinas. Tuo metu paviljonui įprastas šurmulys turėtų nutilti: lankytojai nebus įleidžiami, o prie kiekvieno stendo galės likti tik iš anksto suderintas ribotas skaičius produkciją pristatančių specialistų.


Pagrindinė eksporto rinka

Rusija yra pagrindinė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų eksporto rinka. Remiantis Statistikos departamento duomenimis, 2010 m. žemės ūkio ir maisto produktų į Rusiją buvo eksportuota už 2,67 mlrd. litų. Pieno produktų eksportas sudarė 455 mln. litų, mėsos produktų – 148 mln. litų. Lietuvos eksporte pagal šalis Rusija užima pirmą vietą. Pernai į ją išvežta net 82 proc. visų eksportuojamų lietuviškų maisto produktų.