Kodėl pabrango cukrus


2004-05-15
Kodėl pabrango cukrus
Rinkos dalyviai nevienodai aiškina šio produkto brangimo priežastis

Gegužės mėnesį Lietuvos mažmeninės prekybos tinkluose padidėjo cukraus kainos, kai kuriuose - iki kelių dešimčių centų už kilogramą ir dabar kainuoja beveik iki 3,5 lito.

Nors prekybininkai kalbas apie kai kurių prekių kainų augimą Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare neigė net specialiomis cukraus atpiginimo akcijomis, dabartinį jo kainos pakilimą rinkos dalyviai aiškina skirtingai.

Negali įvardyti priežasties

Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktorius Rimantas Krasuckis negalėjo įvardyti priežasties, dėl ko cukraus kainos pakilo.

“Tikrai ne dėl Lietuvos narystės ES, kadangi verslo sąlygos nepasikeitė, jokių naujų mokesčių neatsirado. Galiu tik spėti, kad tai galėjo lemti antpelnio siekimas, nes, kiek girdėjau, gamintojai kainų nekėlė”, - sakė jis.

Apie tai, kad kilogramą cukraus pabrangino 10-15 centų, patvirtino vienos iš dviejų Lietuvoje cukraus gamybos įmonių - Marijampolės “Arvi cukraus” - produkcijos platintoja bendrovė “Arvi ir ko”.

Pasak pastarosios įmonės direktoriaus Gintaro Dulinsko, iš maždaug 4,8 tūkst. tonų cukraus eksporto buvo patirta apytiksliai 5 mln. litų nuostolių - tai ir tapo pagrindine cukraus kainos pakėlimo priežastimi.

“Buvo ir kitų veiksnių, bet šis - svarbiausias”, - sakė jis.

Gamintojai kainos nekėlė

Didžiausia Lietuvoje cukraus gamintoja - “Danisco Sugar” - bazinę fasuoto cukraus kilogramo kainą nuo Lietuvos narystės ES pradžios gegužės mėnesio sumažino 1 centu. Dabar ji sudaro 2,75 lito + PVM.

“Mes cukraus kainos nedidinome ir neturime planų dėl jos kėlimo. Centu mažesnė bazinė kaina galioja nuo gegužės, jos nesirengiame keisti”, - sakė “Danisco Sugar” pardavimų koordinatorius Lietuvoje Saulius Janušonis.

Nepaisant to, “VP Market” - didžiausiame Lietuvos mažmeninės prekybos tinkle - “Danisco” produkcija kainuoja bene brangiausiai tarp kitų stambiausių šalies prekybos tinklų - po 3,49 lito už kilogramą, arba apytiksliai 10 centų brangiau. Kaip ir “VP Market”, “Panevėžio cukrus” po 3,49 lito kainuoja ir “Delikatos” parduotuvėse.

“Iki gegužės 1 dienos pas mus vyko cukraus akcija, kurios metu kilogramą pardavinėjome už 2,99 lito. Tokią netradicinę cukraus kainą nulėmė tai, kad žmonės, baimindamiesi kainų kilimo, buvo ėmę masiškai pirkti cukrų. Dabar kainos yra atstatytos iki buvusio lygio”, - brangimą neigė “VP Market” vykdantysis direktorius Ignas Staškevičius.

Pernykščiais duomenimis, “VP Market” priklausė apie 22,4 proc. Lietuvos mažmeninės prekybos rinkos. Artimiausiai jos konkurentei “Palink”, valdančiai “Iki” prekybos centrus, - apie 10,1 proc.

Dalį cukraus “Iki” tinklams parduoda “Danisco Sugar”. Dabar kilogramas šio gamintojo produkcijos tinklo parduotuvėse kainuoja 3,35-3,39 lito.

Vertinama, kad per metus vienas Lietuvos gyventojas suvartoja daugiau kaip 20 kilogramų cukraus ir suvartojimo kiekiai mažėja. Gali būti, kad oficialius cukraus suvartojimo rezultatus koreguoja ir kontrabandinė produkcija.

Perteklių privaloma eksportuoti

Nuo narystės ES dienos Lietuvos cukraus sektoriaus teisinė bazė turi atitikti Europos Sąjungos cukraus sektorių reglamentuojančius teisės aktus, mūsų šalis turi realizuoti baltojo cukraus perteklių eksportuodama jį į trečiąsias valstybes ne Pasaulio prekybos organizacijos nares.

Pagrindinė žaliavos cukrui - cukrinių runkelių - auginimo zona yra Lietuvos Vidurio žemuma. Cukrinių runkelių auginimas koncentruojasi Kėdainių, Panevėžio, Radviliškio, Šiaulių, Joniškio, Pakruojo, Marijampolės, Vilkaviškio ir Šakių rajonuose.

ELTA, KD inf.