Kaip paversti buitį malonesne


2004-10-15
Renaldas GABARTAS
Kaip paversti buitį malonesne

Asociacija “Infobalt” siūlo politikams informacinės visuomenės ir žinių ekonomikos kūrimą skelbti Lietuvos prioritetu

Kitą savaitę vienuoliktą kartą startuosiančios tarptautinės informacinių technologijų ir telekomunikacijos parodos “Infobalt” rengėjai ir beveik 200 eksponentų žada lankytojams pristatyti naujus būdus, kaip paversti buitį malonesne, o verslą efektyvesniu.

Sensacijų nebus

Asociacijos “Infobalt” vykdantysis direktorius Džiugas Juknys, pasakodamas apie ketinamas pristatyti kompiuterijos pasaulio naujienas, atkreipė dėmesį į pastaraisiais metais susidariusią paradoksalią situaciją.

“Technologijos pastaruoju metu yra pasiekusios tokį vystymosi greitį, kad jų atotrūkiui pakanka ir kelių mėnesių atostogų. Dėl šios priežasties ITT įmonės “nebesūdo” naujienų, o jas sukūrusios iš karto pristato rinkai, nes tai daryti verčia išaugusi konkurencija. T.y. ir mūsiškėje parodoje nebus revoliucinių perversmų, - aiškino D.Juknys. - Rinka diktuoja, kad mažėja parodos plotas, tačiau ji plečiasi savo dalyvių geografija (beje, šiemet į Lietuvą atvyks 9 Taivano kompanijų atstovai) ir siūlomų prekių skaičiumi bei skaidosi į atskiras pramogų, mokomųjų seminarų bei specializuotas zonas profesionalams, jaunimui”.

“Infobalt” vadovai teigė, kad šios parodos paskirtis - parodyti kiekvienam piliečiui ir verslininkui, kad išmokus tinkamai naudotis technologijomis jos tiek kasdieniame gyvenime, tiek ir versle gali teikti ne tik naudą, bet ir malonumą. Šiais metais pagrindinė ekspozicija skirta vadinamiesiems “namų vartotojams”, nes būtent šiame segmente numatomas didžiausias šuolis - per dvejus pastaruosius metus, Statistikos departamento duomenimis, kompiuterius turinčių namų ūkių skaičius išaugo dvigubai ir dabar siekia beveik 24 proc.

Parodos metu veiks kompiuterinės technikos ir buitinės elektronikos, kompiuterinių žaidimų ir multimedijos produkcijos mugė. Šou scenoje vyks buitinės kompiuterinės įrangos bei multimedijos komerciniai pristatymai, muzikinių grupių koncertai. Čia žadama atidaryti netgi “skaitmeninį tvartą”, kuriame vakarais vyksiančių parodos šou programų dalyviai turės “skaitmeniškai neapsikiaulinti”.

ITT sprendimų forume bus demonstruojamos atskirų verslų sąveikos galimybės ir perspektyvos, kaip prie technologijų reikėtų pripratinti sparčiai besivystančius Lietuvos ekonomikos galiūnus bei smulkaus ir vidutinio verslo atstovus žemės ūkio ir perdirbimo pramonės, lengvosios pramonės, statybos, transporto ir kitose srityse.

Beje, statistika liudija, kad kas antras “Infobalt” lankytojas yra moksleivis arba studentas. Norėdami palengvinti jų pažintį su ITT pasauliu, organizatoriai nutarė jiems parduoti pigesnius - 7 litus kainuojančius bilietus (kitiems įėjimas į parodą kainuos 15 litų). Visi pedagogai bei aukštųjų mokyklų dėstytojai ir pensininkai į parodą bus įleisti nemokamai.

Strateginiai tikslai nesikeičia

Asociacijos “Infobalt” prezidentas Vytautas Vitkauskas trumpai pristatė parodos išvakarėse vyksiantį ITT forumą. Tikimasi į jį susirinksiantiems valdžios institucijų atstovams pasiūlyti konkrečias iniciatyvas, kurių įgyvendinimas turėtų didžiausios įtakos spartesnei Lietuvos žinių ekonomikos bei ITT sektoriaus plėtrai, sustiprintų šalies konkurencingumą, užtikrintų el.paslaugų diegimą valstybiniame ir viešajame sektoriuose bei investicijų skatinimą į mokslą ir jaunosios kartos kokybišką išsilavinimą.

“Informacinės visuomenės ir žinių ekonomikos kūrimas turėtų būti visos šalies siekiu “Nr. 1”, - tikino V.Vitkauskas.

Pasiūlymais ketinama sukonkretinti uždavinius, kurie buvo “Memorandume dėl informacinės visuomenės sukūrimo Lietuvoje” bei “Nacionalinio susitarimo” tekstuose, kuriuos pasirašė visų pagrindinių LR politinių partijų bei asocijuotų struktūrų atstovai.

Infobalt” žada siekti įgyvendinti plačiajuosčio interneto programas Lietuvoje. Per trejus metus įrengta 600-700 interneto prieigos viešųjų centrų ir išmokyti apie 500 tūkst. Lietuvos gyventojų naudotis internetu, taip sumažinant atotrūkį tarp miesto ir kaimo gyventojų. Asociacijos vadovai ragina Seimą priimti įstatymą, pagal kurį visi valdžios rengiami ir jau parengti dokumentai būtų skelbiami internete.

Parodos rengėjai teigia, kad atėjo metas, kai valdžios, verslo ir mokslo partnerystė kuriant informacinę visuomenę turi duoti apčiuopiamus rezultatus kiekvienam Lietuvos piliečiui bei padėti mūsų šaliai vietoje ES vidutiniokių tapti Rytų Europos regiono žinių ekonomikos lydere.

Asociacija “Infobalt” ir toliau yra už steigimą vienos LR vykdomosios valdžios institucijos, atsakingos už žinių visuomenės bei ITT rinkos plėtrą. Jai turi būti suteikti pakankami įgaliojimai, sutelkta kompetencija bei galimybė daryti įtaką Vyriausybei biudžete skirti lėšų informacinės visuomenės plėtros projektų formavimui bei panaudojimui. Svarbus Lietuvai ir žinių ekonomikos įvaizdžio kūrimas pasaulyje bei šios programos finansavimas.

Bus pristatytas elektroninis parašas

“Infobalt” viceprezidentas bei mobiliojo ryšio bendrovės “Omnitel” vadovas Antanas Zabulis, pasakodamas apie parodoje numatomas pristatyti svarbiausias mobiliųjų komunikacijų naujienas, paminėjo numatomą elektroninio parašo debiutą.

Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Vyriausybės (IVPK) savo vidinėms reikmėms kaip tik šiuo metu pradeda naudoti parašą mobiliuoju telefonu. Tai vienas pirmųjų praktinių taikymų Europoje ir pirmasis taikymas Baltijos šalyse, kai saugaus elektroninio parašo infrastruktūra yra naudojama mobiliuosiuose telefonuose.

Projekto tikslas - išbandyti mobiliojo elektroninio parašo infrastruktūrą vienoje valstybinėje institucijoje, vėliau ją pritaikant visiems elektroninės valdžios projektams. Ši sistema nėra tradicinės elektroninio parašo infrastruktūros pakaitalas - ji sukurta dirbti kartu ir papildyti egzistuojančius fiksuoto elektroninio parašo sprendimus. Vartotojai patys gali pasirinkti jiems labiausiai patinkančius pasirašymo įrankius.