Elektrinė sprogo dėl personalo klaidų


2003-07-19
Lina NAVICKAITĖ
Elektrinė sprogo dėl personalo klaidų

Avarijos Kauno termofikacijos elektrinėje priežastis tyrusi komisija nustatė, jog dūmtakį sugriovęs sprogimas kilo dėl darbuotojų klaidų. Dėl įvykusios nelaimės kaltais pripažinti du ilgamečiai darbuotojai, kuriuos jau nuspręsta atleisti iš darbo.

“Kauno energijos” generalinis direktorius Kęstutis Mindaugas Juozaitis patvirtino, jog sprogimas kilo, suklydus personalui: neįvertinus situacijos, buvo išjungta katilo apsaugos sistema. Tokį klaidingą sprendimą priėmė Kauno termofikacijos elektrinės II šilumos cecho pamainos viršininkas Liudas Štreimikis bei katilą valdęs mašinistas Edmundas Mikaila. Atjungti apsaugas buvo nuspręsta, pastebėjus, jog sutriko normalus katilo darbas. Tačiau darbuotojai neįvertino, jog tai įvyko, sugedus automatiniam katilo valdymui.

Sugedus vienam iš katilo valdymo prietaisų, apsaugos sistema būtų jį automatiškai išjungusi ir sustabdžiusi kuro padavimą. Darbuotojai tikino norėję “išgelbėti situaciją”, tačiau neįvertino galimų pasekmių.

“Degimo liepsna katile užgeso, bet dujos tebetekėjo. Nesudegusios dujos toliau tekėjo į dūmtakį, iš čia į kaminą. Dujoms susimaišius su iš kitų neveikusių katilų tekėjusiu oru ir įvyko sprogimas”, - teigė K.M.Juozaitis.

Kaip jau rašėme, sprogimas Kauno termofikacijos elektrinėje nugriaudėjo liepos 2-osios vidurdienį. Visiškai sugriuvo katilinę ir vieną iš kaminų jungiantis mūrinis dūmtakis. Antra pagal dydį šalies elektrinė buvo sustabdyta, o kad miestas neliktų be šilto vandens, buvo paleista Petrašiūnų elektrinė bei “Šilko” ir “Pergalės” katilinės.

Šios avarijos nuostoliai dar tebeskaičiuojami, baigiami teritorijos valymo darbai. Iki rugpjūčio 1 dienos tikimasi galutinai įvertinti sprogimo padarytą žalą bei parengti naujo dūmtakio statybos projektą.

K.M.Juozaitis neatmetė galimybės, jog vėliau įmonė kreipsis į teismą, kad dalį žalos atlygintų avariją sukėlę darbuotojai. Pagal Darbo kodeksą iš jų gali būti priteista ne daugiau kaip 3 vidutinių atlyginimų dydžio žala. Pamainos viršininkas L.Štreimikis Kauno elektrinėje dirbo jau tris dešimtmečius. Apie 20 metų čia darbavosi ir mašinistas E.Mikaila.

“Tai vieni geriausių specialistų, kurie šį kartą pervertino savo jėgas ir sugebėjimus”, - apgailestavo “Kauno energijos” vadovas.