Du ginčijasi, trečias laukia


2002-10-07
Violeta GUSTAITYTĖ
Du ginčijasi, trečias laukia

Seimo kontrolierius dėl ilgai trunkančio kompensuojamo turto įvertinimo, kurio pagrįstumą tikrina Savivaldybės kontrolieriai, kaltina šios tarnybos darbuotojus

Kauno savivaldybės kontrolieriaus tarnyba sulaukė kaltinimų iš Seimo kontrolieriaus, kad per ilgai tikrinamos turto įvertinimo ataskaitos. Savivaldybės kontrolieriai tikrina Žemės ir kito nekilnojamojo turto kadastro ir registro įmonės Kauno filialo atliktų turto vertinimų pagrįstumą iki išmokamas savininkams atlyginimas už valstybės išperkamą turtą. Savivaldybės kontrolieriai įsitikinę, jog jie savo darbu sutaupo biudžeto pinigų. Kadastro ir registro įmonės vadovai įsitikinę savo specialistų vertinimų teisingumu.

Sutaupyta pinigų

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius informavo Kauno vadovus, jog į Seimo kontrolierių įstaigą dėl ilgai užtrunkančio grąžintino turto įvertinimo kreipėsi ne vienas kaunietis, prašydamas padėti paspartinti šį procesą.

Valstybės išperkamo iš savininkų turto įvertinimo pagrįstumą Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba tikrina nuo 1999 metų rugsėjo. Tuo siekiama, kad piniginės kompensacijos už faktiškai išlikusį turtą būtų apskaičiuojamos pagrįstai ir tiksliai.

“Grąžintinas turtas nuo nacionalizacijos iki 1991 metų yra žymiai pakitęs, - “Kauno dienai” teigė Savivaldybės kontrolierius Gediminas Raudonis. - Nustatėme, kad turto vertinimo ataskaitose dažnai būna įvertintas turėtas, bet neišlikęs turtas. Tuo tarpu įstatymas reikalauja kompensuoti tik išlikusį turtą. Mokant kompensacijas už įvertintą neišlikusį turtą, būtų nepagrįstai iššvaistomos privatizavimo lėšos”.

Jei tikrindami turto vertinimo pagrįstumą Savivaldybės kontrolieriai nustato, jog Kadastro įmonės pateikta turto rinkos vertė nustatyta pritaikant ne tą skaičiavimo metodą, kurį reikėtų, ir dėl to keičiasi turto vertė, ataskaitą grąžina Kadastro įmonei, kad pastaroji ištaisytų kontrolierių nustatytus netikslumus.

G.Raudonis teigė, jog Savivaldybės kontrolieriai jau sutaupė biudžetui nemažai pinigų. “Buvo atvejų, kai kontrolieriams patikrinus nekilnojamojo turto vertinimo pagrįstumą, paaiškėjo, jog to turto vertė iš tiesų yra mažesnė”, - sakė G.Raudonis.

Kadastro specialistai jaučiasi teisūs

Su Savivaldybės kontrolės tarnybos išvadomis nesutinka Žemės ir kito nekilnojamojo turto kadastro ir registro įmonės Kauno filialo direktorius Alvydas Banevičius.

“Sunkiai sekasi susišnekėti su Savivaldybės kontrolieriais, - “Kauno dienai” teigė A.Banevičius. - Mūsų specialistai yra kvalifikuoti, pasirengę šiam darbui dirbti, ir mes atsakome už turto įvertinimą. Kai kurias turto vertinimo ataskaitas, kilus ginčams su kontrolieriais, vežėme specialistams į Vilnių. Jie pritarė mūsų turto įvertinimui. Savivaldybės kontrolieriai po keletą kartų revizuoja kai kuriuos turto vertinimus ir siunčia mums taisyti, kai iš esmės taisyti nėra ką. Mes jiems sakėme, kad jeigu jie nesutinka su mūsų vertinimu, tegul kreipiasi į teismą, ir tada teks bylinėtis”.

Pasak A.Banevičiaus, buvo atvejų, kai įmonė gaudavo tam tikrą užsakymą iki galo neišaiškinus sąlygų. “Įvertinam turtą, pateikiam ataskaitą, o kontrolieriai pataiso ir atsiunčia atgal jau su naujom sąlygom, - sakė Kadastro ir registro įmonės direktorius. - Dėl to užtrunka turto įvertinimas, žmonės skundžiasi, kad tenka ilgai laukti”.

Skirtingi požiūriai

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius atkreipė Kauno vadovų dėmesį, jog padaugėjo skundų dėl ilgai trunkančio turto įvertinimo ir pasiūlė papildyti Savivaldybės kontrolierių nuostatus. Juose, pasak R.Valentukevičiaus, turi būti numatyti konkretūs turto įvertinimo ataskaitų patikrinimų terminai.

“Seimo kontrolierius neturi pagrindo netikėti patyrusių ir licencijuotų ekspertų bei turto vertintojų (Kadastro ir registro įmonės - red. p.) išvadomis, todėl konstatuoja, kad dėl daugiau nei dvejus metus trunkančių ginčų tarp Kauno savivaldybės kontrolieriaus tarnybos pareigūnų dėl turto įvertinimo ataskaitos pagrįstumo yra kalti šios tarnybos pareigūnai, - pripažinęs pagrįstu skundą piliečio S.S., niekaip nesulaukiančio turėto turto įvertinimo, Kauno merui rašė R.Valentukevičius.- Atkreiptinas dėmesys, kad turto įvertinimo pagrįstumo tikrinimai šioje tarnyboje trunka daugiau nei pusę metų”.

Savivaldybės kontrolierius G.Raudonis su tokiais kaltinimais nesutinka. Jis teigė, neturįs pagrindo netikėti kvalifikuotų bei atestuotų Kontrolieriaus tarnybos specialistų išvadomis dėl vertinamo turto pagrįstumo.

“Savivaldybės kontrolierius neturi teisės sankcionuoti kompensacijos išmokėjimą pagal ataskaitą, kuri neatitinka valstybės išperkamo turto vertinimui numatytų reikalavimų. Nesvarbu, kas bandytų daryti neįstatymiškus pasiūlymus, prisidengus kova su biurokratizmu”, - tvirtino G.Raudonis.

Jis pateikė keletą pavyzdžių, kai Kontrolės tarnybos specialistai, patikrinę įvertinto turto vertinimo pagrįstumą, nustatė mažesnę turto vertę. “Pagal Savivaldybės kontrolierių pastabas Kadastro ir registro įmonė “ištaisė” ataskaitas: turto vertė vis vien buvo palikta ta pati, nepagrįstai padidinus 1 kvadratinio metro rinkos vertę”, - sakė G.Raudonis.