Akcijų kainos artėja prie nulio


2008-11-21
Jolita Skinulytė
Akcijų kainos artėja prie nulio

Visame pasaulyje vertybinių popierių kainos trečiadienį ir ketvirtadienį vėl smigo ties nauja žemiausia riba. Pažvelgus į akcijų kainas, vis dažniau kyla klausimas: ar žemiausia riba bus nulis?

JAV kryptis – žemyn

Trečiadienio popietę mūsų laiku prasidėjusi prekyba JAV biržose viso pasaulio vertybinių popierių rinkoms atnešė naują kainokryčio bangą. Svarbiausi JAV vertybinių popierių kainų indeksai užvakar krito po daugiau nei 5 proc. ir pasiekė žemiausią lygį nuo 2003-iųjų. Pagrindinė tokios griūties priežastis – dar prastesnės kitų metų Jungtinių Valstijų ekonomikos prognozės.

Naują panikos priepuolį tarp investuotojų sukėlė baimė dėl automobilių pramonės ateities. JAV nerimaujama dėl tokių milžinų kaip "General Motors", "Chrysler", "Ford Motors" bankroto. Jų vadovai kreipėsi dėl 25 mlrd. JAV dolerių valstybės paramos, kuri leistų didžiajam trejetui išgyventi. Tačiau politikai neskuba gelbėti automobilių pramonės ir dar tik rengiasi ieškoti kompromisinio plano. Jei šios įmonės neįveiks problemų, jų bankrotas itin skaudžiai smogs JAV ekonomikai. Vien bedarbių gretos išaugtų milijonais.

Trečiadienį JAV centrinis bankas (FED) užsiminė apie galimybę toliau mažinti bazines palūkanų normas. Manoma, kad jau gruodį palūkanos sumažės iki 0,5 proc. Be to, JAV spalio kainų indeksas pirmąkart per 61 metus krito 1 proc. Pasak analitikų, tai atriša rankas FED toliau mažinti palūkanų normą, tačiau tokie veiksmai įrodo, kad JAV ekonomika įžengė į nuosmukio periodą.

Rinkos kapituliavo

Neigiamos Volstrito nuotaikos persimetė ir į Azijos bei Europos biržas. Azijos biržų indeksai nusirito po 4–7 proc., Europoje pirmoje dienos pusėje buvo fiksuojamas kiek mažesnis 2–5 proc. indeksų kritimas. Čia kaip ir JAV nerimaujama dėl automobilių pramonės ateities. Apie planuojamą beveik 3 tūkst. darbuotojų atleidimą pranešė Prancūzijos automobilių gamintoja "Peugeot Citroën".

Į nuosmukį žengianti pasaulio ekonomika neguodžia ir naftos gavybos magnatų. Nafta toliau pinga ir priartėjo prie 50 JAV dolerių už barelį ribos. Kita vertus, centriniams bankams, reguliuojantiems palūkanų normas, tai teigiamas signalas, leisiantis toliau mažinti infliacijos prognozes ir laisvinti palūkanų gniaužtus.

Pasak ekspertų, investuotojų elgesį lemia tai, kad pasaulinė finansų krizė pereina į ekonominę, kuri gali sutriuškinti net stipriausias pasaulio bendroves.

Vilnius susmego

Po kiek nuosaikesnės trečiadienio prekybos Vilniaus vertybinių popierių biržą vakar ištiko naujas krachas. Biržos indeksas "OMX Vilnius" vakar smuko daugiau nei 4 proc. Tačiau kitaip nei iki šiol, ne bankų akcijos, kurių vertė krito, buvo pagrindinės. Greičiau atvirkščiai, "Snoro" ir Ūkio bankų vertybiniai popieriai buvo tarp tų nedaugelio, kurių vertė kilo. Vykstant prekybai brango tik 4 bendrovių akcijos, pigo – 19. Ūkio banko akcijos pakilo 6,67 proc., "Snoro" – daugiau nei 14 proc.

Daugiau nei dešimtadaliu nuvertėjo VST, "DnB Nord" banko, "Lietuvos jūrų laivininkystės", "Lifosos", "Grigiškių" akcijos. Kasdien vis labiau nuvertėjant įmonių akcijoms, daugumos jų kaina šiuo metu yra jau keliskart mažesnė, nei siūlyta vos prieš metus ar pusmetį. Daugelis akcijų nekainuoja nė tiek, kiek nustatyta nominali vertė. Šalies įmonių akcijos, kadaise kainavusios ne vieną ir net ne dešimtį litų, šiandien kainuoja centus.

Akcijų išpardavimas

Ūkio banko akcijų kaina dar šiais metais buvo pasiekusi 4,3 lito, o dabar tekainuoja 0,64 lito. Šiaulių banko akcijos per šiuos metus nuvertėjo nuo 3,5 iki 0,9 lito.
Bendrovės "Teo LT" akcijų kaina krito nuo beveik 2,4 iki 1,2 lito, Vilkyškių pieninės – nuo 6,23 iki 0,79 lito.

Į amžiaus energetikos projektą priimtos VST akcijos per 2008-uosius spėjo pakilti į rekordines aukštumas – iki 830 litų už vieną akciją liepą ir nusiristi į dugną – iki 430 litų vakar.

Darbuotojus atleidžiančios ir pinigų pristigusios "Invaldos" akcijos dar šiais metais kainavo daugiau nei 17 litų, dabar jų kaina tesiekia 1,79 lito.